Hlavní obsah

Policie obvinila vandala, který zdravotníkům propichoval pneumatiky aut

Foto: Policie ČR

Záběry z benzinky byly nakonec tak kvalitní, že umožnily rozpoznat tvář muže.

Reklama

Policisté dopadli muže, který v listopadu v Kladně ničil auta zdravotníků. Hrozí mu až rok za mřížemi.

Článek

Od konce listopadu pátrali policisté po pachateli, který poškodil několik vozidel zaměstnanců kladenské nemocnice.

Nyní jej dopadli a obvinili. Hrozí mu až rok vězení.

„Policisté získali kamerové záznamy z nemocnice, na kterých byl zachycen pachatel při svém protiprávním jednání. Tyto záznamy však byly nízké kvality a na jejich základě nešlo osobu řádně ztotožnit,“ uvedla mluvčí středočeských policistů Michaela Richterová.

Kromě těchto kamerových záznamů si policisté dále vyžádali i jiné záběry z okolí. Kriminalistovi, který je vyhodnocoval, se podařilo vystopovat pohyb muže k nedaleké benzinové čerpací stanici. Právě tam ho natočila kamera s kvalitním rozlišením, kde byl dobře rozpoznatelný. Stal se tak hlavním podezřelým.

Foto: PolIcie ČR

Jedno z poničených aut.

„V pátek 17. prosince jsme záběry s podobiznou vandala zveřejnili v hromadných sdělovacích prostředcích a po jejich medializaci přijali operační důstojníci na lince 158 několik poznatků k osobě možného pachatele,“ podotkla Richterová.

Dodala, že kriminalistům pomohla i shoda náhod. Šlo o oznámení od obyvatele bytového domu, který v neděli po půlnoci zavolal městskou policii. Uvedl, že se v domě pohybuje cizí člověk. Strážníci jej na místě vyzvali k prokázání totožnosti, avšak muž u sebe neměl doklady. „Hlídce uvedl, že je nejspíš v pátrání, protože před pár dny poškodil auta zaparkovaná v areálu kladenské nemocnice,“ upozornila mluvčí.

Foto: Policie ČR

Vandal nepropichoval jen pneumatiky, ale ničil také karoserie.

Po prověření jeho slov komisařka zahájila proti muži trestní stíhání a obvinila ho ze spáchání trestného činu poškození cizí věci, za což mu v případě odsouzení hrozí až jeden rok za mřížemi.

„Co teď již obviněného muže vedlo k tomuto jednání? Při výslechu uvedl, že se nejednalo o cílený útok na zdravotníky, neboť nevěděl, že se jedná o jejich vozidla. Konal tak prý z toho důvodu, že byl v tu dobu rozčilený, protože nedostal jím požadované léky,“ uzavřela Richterová.

Hejtmanka Petra Pecková (STAN) a krajský radní Pavel Pavlík (ODS) případ už dříve odsoudili, stejně jako další výpady proti zdravotníkům. Pavlík uvedl, že zatímco při loňské vlně koronaviru lidé pekli zdravotníkům cukroví a nosili jim ovoce, dnes personál nemocnic musí čelit agresivnímu chování. Připomněl i incident v benešovské nemocnici, při němž pacient ohrožoval zdravotníky nožem a střelnou zbraní. Zdravotníkům se podařilo z ordinace utéct, muže na ambulanci zamkli a zavolali na linku 158. Policisté pak muže zadrželi. Při události nebyl nikdo zraněn. Policisté muže obvinili z nebezpečného vyhrožování a výtržnictví, za což mu hrozí až tři roky vězení. Soud ho poslal do vazby.

Reklama

Doporučované