Hlavní obsah

Polsko nebude přebírat další vakcíny. Připravuje se na tvrdou právní bitvu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Polsko spotřebovalo méně vakcín než většina ostatních v EU a má jich přebytek. Část z nich už darovalo nebo prodalo jiným zemím.

Reklama

Polsko podle ministra zdravotnictví chtělo dodávky vakcín proti covidu-19 nasmlouvané Evropskou komisí rozložit v čase. Výrobci to ale odmítli, a tak se Varšava rozhodla nepřebírat vakcíny vůbec.

Článek

Polsko už nebude přebírat další dodávky vakcín proti covidu-19 v rámci unijní dohody o nákupech, ani za ně platit. Řekl to v úterý ministr zdravotnictví Adam Niedzielski televizi TVN24. Připustil také, že důsledkem bude právní spor s výrobci vakcín.

Polsko stejně jako ostatní členské státy EU dostávalo během pandemie covidu-19 vakcíny proti covidu-19 na základě kontraktů mezi Evropskou komisí a výrobci jako BioNTech, Pfizer a Moderna. Největším dodavatelem vakcín do Polska je Pfizer.

Země však spotřebovala méně vakcín než většina ostatních v EU a má jich přebytek. Část z nich už Polsko darovalo nebo prodalo jiným zemím.

„Na konci minulého týdne jsme využili doložku a informovali Evropskou komisi a hlavní výrobce vakcín, že momentálně odmítáme tyto vakcíny přebírat a také za ně odmítáme platit,“ řekl Niedzielski.

„Důsledkem toho bude vskutku právní spor, který už nastal,“ dodal ministr. Nevyloučil použití tvrdých právních prostředků, pokud výrobci nebudou přizpůsobiví.

„Polsko nemůže přímo ukončit dohodu o dodávkách vakcín, protože jejími stranami jsou Evropská komise a výrobci,“ vysvětlil Niedzielski. Hodnota kontraktu o dodání vakcín do Polska do konce příštího roku jenom s jedním výrobcem obnáší šest miliard zlotých (zhruba 31,5 miliardy korun), z toho více než dvě miliardy zlotých se týkají letoška.

Niedzielski prohlásil, že Polsko se snažilo dodávky vakcín rozložit v čase, ale to se nepovedlo. „Chtěli jsme ty dodávky rozložit do 10 let a platit ve chvíli, kdy dostaneme vakcíny. Bohužel jsme se ze strany výrobců setkali s absolutní absencí přizpůsobivosti,“ řekl ministr v rozhovoru s TVN24.

Zdůraznil, že Polsko má teď velké výdaje v souvislosti s vlnou uprchlíků z Ukrajiny, a země má proto podle něj právo očekávat pomoc.

V Polsku má dokončené očkování, tedy alespoň dvě dávky, 59 procent obyvatel. Posilující dávku dostalo 31 procent Poláků. To je výrazně pod průměrem EU, kde je 72,5 procenta obyvatel plně naočkovaných a 53 procent lidí je i po třetí dávce.

Reklama

Související témata:

Doporučované