Hlavní obsah

Povinné očkování zrušeno. Ministři však řekli, kdy by se k němu mohli vrátit

Foto: Komsan Loonprom, Shutterstock.com

Očkování proti covidu-19.

Reklama

Část ministrů nevylučuje, že je možné se k debatě o povinném očkování vrátit. Třeba v případě, že by se třeba objevila nová varianta koronaviru.

Článek

I když vláda premiéra Petra Fialy ve středu rozhodla, že se lidé nad 60 let a některé profese nebudou muset povinně očkovat proti onemocnění covid-19, není toto téma alespoň podle slov některých ministrů definitivně uzavřeno.

Mluví o tom, že by se situace mohla změnit, pokud by se objevila například další varianta koronaviru, která by zasáhla velký počet lidí a způsobila by jim vážné zdravotní problémy. Povinné očkování se pak může dotknout třeba ozbrojených složek. Tedy policistů nebo vojáků.

O této možnosti, že by právě zástupcům ozbrojených složek tato povinnost zůstala, diskutovala podle ministrů vláda už ve středu, kdy nakonec od povinného očkování ustoupila.

Třeba mezi vojáky je podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) devadesát procent již naočkovaných proti covidu-19. Vyhláška o povinném očkování, kterou schválila minulá vláda premiéra Andreje Babiše, byla podle ní zrušena proto, že byla špatná.

„Hrozilo, že vytvoří řadu problémů, místo aby pomáhala, a budila zbytečné vášně,“ uvedla.

Právě Jana Černochová nevyloučila, že se současný kabinet k tomuto tématu ještě vrátí. „Budeme monitorovat vývoj epidemie a v budoucnu nevylučuji debatu o rozšíření povinného očkování na základě jasných právních i vědeckých analýz nejen o vakcíně proti covidu,“ doplnila.

Ministr školství Petr Gazdík (Starostové) říká, že otázku povinného očkování lze opět otevřít třeba případě, že se objeví další varianta koronaviru, která by epidemickou situaci v Česku opět výrazně zhoršila. Nyní se ale k této povinnosti nepřiklání.

„Se současnými znalostmi, jak očkování funguje, pokud se neobjeví jiná varianta, nebo nebude všechno jinak kvůli jejím vlastnostem, se nepřikláníme k povinnému očkování,“ uvedl Gazdík.

A podobně mluví také zástupci Ministerstva zdravotnictví. „Veškeré změny v platnosti protiepidemických opatření jsou odvislé od aktuální epidemické situace a není tedy možné jejich podobu exaktně predikovat,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

V Evropě plánují vlády povinné očkování například v Rakousku, v Německu, ve Francii, v Itálii nebo ve Vatikánu.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) však říká, že tato povinnost v Česku nebude. „S Piráty jsme vždy prosazovali ve věci vakcinace 3 D. Dostupnost, dobrovolnost a důvěryhodnost. Proto jsme i po předložení dat a argumentů na vládě podpořili rozhodnutí ministra zdravotnictví Vlastimila Válka zrušit původní vyhlášku Adama Vojtěcha,“ uvedl Bartoš.

A podobně jako on mluví i ministr dopravy Martin Kupka. Podle něho nemá povinné očkování pozitivní efekt.

„Říkáme ne povinnému očkování a naopak ano maximální podpoře dobrovolného očkování. O zavedení povinnosti očkovat se proti covidu někdy v budoucnu jsme nediskutovali,“ napsal redakci Kupka.

Třeba biochemik a prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum Jan Konvalinka však nepovažuje rozhodnutí Fialovy vlády o zrušení vyhlášky za správné. „Toto mně připadá jako chyba. Já si nemohu pomoci. Zejména to povinné očkování zdravotníků a policistů mi přišlo naprosto logické, v pořádku a potřebné,“ řekl Konvalinka pro Český rozhlas.

Vakcionolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že byl pouze pro to, aby se musely povinně očkovat proti covidu-19 jen některé profese. U lidí nad 60 let s tím nesouhlasil.

„Máme vakcíny, které ne úplně přesně korelují s tím, co tady cirkuluje. Máme tady variantu (omikron), která by měla být kryta vakcínou odlišnou, a z toho důvodu je správně, že to není povinnost,“ uvedl Prymula.

„Pokud bychom měli mít povinnost, tak by to muselo být v režimu, že tady budeme mít odpovídající vakcínu. Což by se mělo v následujících měsících stát,“ doplnil Prymula.

Reklama

Doporučované