Hlavní obsah

Pracovní karanténa se bude týkat jen zdravotníků a sociálních pracovníků

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

aktualizováno •

Pracovní karanténa se podle ministra Vlastimila Válka bude týkat jen zdravotníků a pracovníků v sociálních službách. Řekl to před jednáním vlády.

Článek

Seznam profesí, na něž se bude vztahovat takzvaná pracovní karanténa, by na dnešním zasedání měla schválit vláda Petra Fialy (ODS).

Systém pracovní karantény budou zdravotní nebo sociální zařízení moci podle Válka využít jen pro zaměstnance, kteří jsou pro jejich fungování nezbytně nutní, a to až ve chvíli, kdy by mohla být ohrožena péče. Povolení a podmínky budou muset podle Válka udělit hygienici. „Domnívám se, že z těch, co budou v karanténě, i ve zdravotnických zařízeních, se to bude týkat - i jednotky jsou vysoké procento,“ řekl.

Účelem pracovní karantény má být udržet fungování státu v případě, kdy by se mezi zaměstnanci kritické infrastruktury ve větší míře rozšířila varianta covidu-19 omikron. Týkat se původně měla i dopravy, energetiky, vodního hospodářství či pohřebnictví.

Tomáš Prouza, prezident Svazu průmyslu a obchodu, Seznam Zprávám řekl, že co se týče těchto dalších profesí, podle posledního jednání by mělo jít o volnější pojetí, které není svázané konkrétním seznamem profesí. Tedy že zaměstnavatelé si budou moci sami určit podle potřeb, kdo bude pracovní karanténě podléhat.

„Když máte ve firmě pět operátorů strojírenské linky, tak tam nemůžete posadit člověka z kanceláře. Je to o těch pěti lidech, které máte. To by byl člověk, který spadne do (pracovní) karantény, kdyby bylo potřeba,“ vysvětluje princip Prouza a dodává, že naopak účetní nebo lidé pracující z kanceláře budou spíše využívat možnost práce z domova.

„Pracovní karantény mají být poslední možnost, když už nepůjdou přeplánovat směny, nebo dořešit to jinými zaměstnanci,“ dodal Tomáš Prouza.

Středula: Úcta ke zdraví má zůstat

Ať už bude v pracovní karanténě kdokoli, nepovažuje to za správné Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

„Jsem z toho nervózní. Právní stav je odlišný. Před rokem, když by šel někdo s pozitivním testem do práce, tak je to závažné ohrožení, a najednou je to možné. Myslím, že úcta ke zdraví má zůstat,“ hodnotí celou myšlenku pracovních karantén. Podle něj pracovní karantény způsobí i horší psychický stav pracovníků.

„Takový člověk se bude bát. Riziko, že něco způsobí, bude větší než normálně,“ vysvětluje Středula a klade si otázku, jak se případné škody, který takový pracovník způsobí, budou řešit.

Lidé z profesí, na nichž se nakonec vláda shodne, kterým by v zaměstnání vyšel pozitivně antigenní test, by tedy mohli pracovat dál v izolovaném prostředí. Pokud by se nákaza potvrdila PCR testem, do práce by už nedocházeli.

Reklama

Doporučované