Hlavní obsah

Pravidla karantény pro některé profese se ještě upraví, řekl Válek

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek oznámil, že se ještě upraví pravidla karantény pro některé profese.

Reklama

Úpravy by se měly týkat zdravotnictví, sociálních služeb, školství a části klíčové infrastruktury.

Článek

Pravidla karantén, která mají platit v návaznosti na povinné testování pracovníků od 17. ledna, se ještě pro některé profese upraví. Úpravy by se měly týkat zdravotnictví, sociálních služeb, školství a části klíčové infrastruktury. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Návrhy v pátek projedná s odborníky či zástupci odborů a zaměstnavatelů, příští týden by je měla schválit vláda. Až poté je chce představit veřejnosti.

Všichni pracovníci se budou muset od 17. ledna dvakrát týdně testovat antigenními samotesty. Pokud někdo bude mít pozitivní výsledek, odejde do pětidenní karantény. Válek dnes řekl, že trochu jiné podmínky musí platit pro zdravotnictví, sociální služby, školy a klíčovou infrastrukturu. „Jsem si vědom, že potřebujeme řadu profesí, aby stát mohl fungovat,“ poznamenal. Podle něj se nesmí stát, aby například nevyjelo metro poté, co jeho řidič bude mít po samotestu pozitivní výsledek.

Úpravy těchto „pracovních karantén“ bude v pátek ministr diskutovat s odborníky, přes víkend by měly dostat formu legislativní normy a ve středu nebo ve čtvrtek je má projednat kabinet. Dnes Válek řekl, že změny chce představit až na tiskové konferenci po jednání vlády. Do té doby žádné informace médiím zveřejňovat neplánuje.

Reklama

Doporučované