Hlavní obsah

Před podzimem bude pro část lidí nutné přeočkování proti covidu, řekl Válek

Foto: vlada.cz

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka začne nejspíš na přelomu jara a léta další propagační kampaň pro očkování.

Reklama

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je třeba přijít s jednotnou očkovací strategií napříč Evropskou unií. Neobává se zároveň, že by miliony vakcín na českých skladech prošly a nebyly využitelné na podzim.

Článek

Ministr Vlastimil Válek o dalším postupu kolem očkování proti covidu mluvil v úterý s ostatními unijními ministry v Bruselu. Jak Seznam Zprávy už dříve informovaly, na skladech má Česko nyní asi pět milionů vakcín.

„Tyto očkovací látky určitě neprojdou. Jsou použitelné i na podzim. Co je otázkou, zda EMA dovolí kombinaci Novavaxu s očkovací látkou firmy Pfizer. Tedy mRNA vakcínu s proteinovou vakcínou. Za mě by to bylo dobré a budu se snažit, aby tímhle směrem doporučení pokračovalo. Je to ale odborná věc,“ uvedl ministr na dotaz Seznam Zpráv po středečním jednání zdravotnického výboru.

Očkování proti covidu je nyní spíše v útlumu. Ve všední dny se běžně aplikuje okolo čtyř tisíc dávek. Podle Válka se však nejspíš na přelomu jara a léta spustí další propagační kampaň.

„Teď je čas dát si třetí dávku, to stále platí. Ale rozhodně bude muset před podzimem nastat přeočkování. Zatím není konsenzus EU ohledně toho, jakých skupin či od jakého věku. Ale stále platí, že covid zůstává smrtelným onemocněním především pro seniory starší 60 let. Zvlášť pro ty, kdo mají komorbidity (přidružené zdravotní potíže, pozn. red.) a nadváhu. A pro ty bude muset být opakované očkování,“ upřesnil Válek.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v minulých dnech pro ohrožené skupiny lidí schválil i tzv. čtvrtou, tedy posilující, dávku vakcíny. Podle Válka však nyní přímo otázka dalšího boosteru není na stole. Je pro to, aby se vždy před sezonou očkovala ohrožená skupina obyvatel.

„Podobně jako se u chřipky rozumní lidé nechávají každý rok naočkovat, tak u covidu bude pravděpodobně nutné totéž. Pokud virus nezmizí a bude dál mutovat, jiná šance jak se bránit nebude. Velmi pravděpodobně bude potřeba nastavit dlouhodobou strategii,“ míní ministr.

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky si očkovací látky nadále drží vysokou ochranu proti hospitalizaci a úmrtí. Vývojáři ale už nyní pracují na modifikovaných vakcínách, které by lépe odpovídaly aktuálně kolujícím variantám viru.

„Jediná věc, která s téměř 90procentní pravděpodobností zabrání tomu, abych na covid umřel, je očkování, které ve mně vybudí dostatečně vysokou hladinu protilátek. Ta trvá několik měsíců, a proto očkování musí předcházet vlnám a být pravidelné. Tlak EU na farmaprůmysl je, aby vyvíjeli jako u chřipky modifikované vakcíny, které budou korespondovat s aktuální mutací viru,“ uzavřel Válek.

Reklama

Doporučované