Hlavní obsah

Přehledně: Jak se ode dneška mění proticovidová opatření

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Od 29. prosince se mění pravidla například pro restaurace a bary.

Reklama

aktualizováno •

Ve středu 29. prosince se mění některá protiepidemická opatření. Seznam Zprávy přinášejí kompletní přehled upravených pravidel.

Článek

Ve většině provozoven a veřejných prostorách platí režim Očkování - negativní Test - Nemoc v posledních 180 dnech (OTN). Negativní PCR test ne starší než 72 hodin platí ale jenom pro očkované (alespoň po první dávce), pro osoby mladší 18 let nebo osoby, které se nemohou očkovat.

Obchody

V prodejnách smí být maximální počet lidí odpovídající poměru jeden zákazník na 10 metrů čtverečních, obchody musí informovat zákazníky o nutnosti dodržování rozestupů 1,5 metru a všude musí mít přístupnou dezinfekci pro návštěvníky. Velká nákupní centra mohou být otevřená, ovšem s uzavřenými food courty s výjimkou oddělených provozoven.

Kadeřnictví, holičství, manikúry, masáže atd.

Fungují v režimu OTN, musí dodržovat povinné rozestupy mezi křesly 1,5 metru.

Restaurace, bary, kluby

U jednoho stolu mohou sedět nanejvýš čtyři lidé, rozestup mezi stoly pak musí být alespoň 1,5 metru. I pro tyto typy podniků platí fungování režimu OTN. Maximální počet hostů v podniku odpovídá maximálnímu počtu míst k sezení, obsluha má povinnost pravidelně dezinfikovat stoly a stoličky.

Trhy, tržiště a jiný prodej v stáncích

Nutné jsou dvoumetrové odstupy mezi stánky. V případě prodeje nápojů a potravin určených k přímé konzumaci platí stejné podmínky jako pro restaurace, tedy maximálně čtyři lidé u jednoho stolu, rozestupy 1,5 metru a režim OTN.

Hotely

Hosté se mohou ubytovat maximálně na 7 dní, poté je potřebné znovu prokázat bezinfekčnost. Výjimky platí pro pracovní cesty nebo například poskytování zdravotní péče. Režim OTN.

Lázně, wellness, sauny, bazény

Opět platí režim OTN a povinné dodržování rozestupů 1,5 metru. Podobná opatření pak platí i pro vnitřní sportoviště.

Provoz lyžařských středisek

Také na sjezdovkách je zaveden režim OTN, pravidelné dezinfekce a nařízené rozestupy 1,5 metru. Pokud se jedná o lyžařský zájezd nebo kurz pro děti mladších osmnácti let, rozlišuje se kurz, který trvá méně než 8 dní, od těch delších. V případě první varianty stačí negativní PCR test absolvovaný nejpozději 72 hodin před zahájením kurzu, ve druhém případě je nutné opakovat testy každý pátý až sedmý den.

Hrady, zámky, muzea, zoo nebo botanické zahrady

Všechny turistické cíle fungují v režimu OTN pro skupinové prohlídky v počtu 20 a více osob, nutné jsou rozestupy 1,5 metru.

Doučování, kroužky

Pořadatelé jsou limitovaní kapacitou maximálně 50 osob, mají také povinnost vést evidenci účastníků kvůli případnému trasování. Jakmile počet skupiny přesáhne dvacet osob, rovněž platí režim OTN.

Divadla, kina, sportovní utkání

Povolených je maximálně tisíc účastníků, samozřejmostí je režim OTN. Obdobná opatření platí pro univerzitní zkoušky nebo například praktické vzdělávání.

Jiné soukromé, či veřejné události

Limit je maximální počet 50 osob v režimu OTN. Omezení neplatí pouze pro pohřby a svatby, na kterých je méně než 30 lidí, nebo opakované akce s neměnným kolektivem.

Aktualizace: V textu bylo chybně uvedeno, že u lyžařský kurzů má být PCR test absolvovaný nejdříve 72 hodin před zahájením kurzu. Správně je to nejpozději 72 hodin.

Reklama

Doporučované