Hlavní obsah

Přehledně: Zásadně se mění povinné nošení roušek. Co s dalšími opatřeními?

Foto: Úřad vlády ČR

Povinnost nosit respirátory ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách by chtěl Válek zrušit na přelomu dubna a května.

Reklama

aktualizováno •

Čtvrtkem končí povinnost používat roušky a respirátory v hromadné dopravě. Zdaleka ne všichni odborníci jsou tím nadšení. Mění se rovněž testování. A kdy zmizí další proticovidová opatření?

Článek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) doporučuje dál nosit respirátory ve veřejné dopravě i dalších prostorech, kde je větší množství lidí. Povinné ale od čtvrtka nebudou.

Dnes to řekl před zahájením jednání vlády. Počty pozitivně testovaných na koronavirus za den začaly po stagnaci od konce března v dubnu znovu klesat, tento týden je jich kolem 4 tisíc denně. Odborníci ale odhadují, že reálné počty nakažených, kteří se nejdou testovat, nebo příznaky nemají, mohou být dvakrát až třikrát vyšší.

„Díky zodpovědnost občanů si můžeme říct, že máme po dvou letech možnost si užít normální Velikonoce bez omezení a opatření. Přesto prosíme všechny, aby se nadále chovali rozumně a zodpovědně,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Fiala.

Nepovinné, ale doporučené

Dál povinné budou respirátory ve zdravotnických zařízeních a lůžkových zařízeních sociální péče. Od 14. března se už nemusí nosit respirátory v obchodech a dalších veřejných vnitřních prostorech. Ve čtvrtek skončí i ve veřejné dopravě.

Anketa

Je už podle vás čas odložit roušky v MHD?
Ano
68,3 %
Ne
31,7 %
Celkem hlasovalo 7008 čtenářů.

„Nebude to nařízeno, bude to doporučení Ministerstva zdravotnictví a to doporučení platí ve všech těch prostorách, kde je hodně lidí, ale nařízení končí,“ řekl Válek.

Například biochemik a ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer ale s koncem opatření nesouhlasí. Podle něj jde o úlitbu veřejnosti. Situaci považuje dál za neklidnou. „Pokud jde například o Prahu, hodnoty incidence jsou vyšší a celkově je regionálně situace různá. Myslím, že to ještě mohlo počkat. Zvlášť proto, že se teď začínají objevovat i případy jiných akutních respiračních onemocnění, dokonce údajně i chřipkových. Myslím, že je to taková úlitba vlády a že rozumní lidé budou nadále v MHD respirátory používat. Doufám, že to nebudou houfně opouštět,“ uvedl odborník pro Seznam Zprávy.

V neděli Válek v České televizi zmírnění odůvodnil tím, že klesá týdenní počet nových případů na 100 tisíc obyvatel a zlepšuje se i situace v nemocnicích.

Změny v testování

Ministerstvo od dnešního dne zmírnilo také podmínky pro uznávání pozitivních testů jako potvrzení diagnózy, které se zároveň může propsat i do evropského certifikátu o prodělání nemoci. Dosud bylo povinné absolvovat po pozitivním antigenním testu potvrzující PCR test, nově stačí u lidí s příznaky i antigenní.

„Je otázka, jestli bude nutné dál mít PCR test k jiným účelům, než abychom ověřili, jaká je to mutace,“ dodal ministr Válek. Antigenní testy používané v ČR jsou podle něj dostatečně kvalitní.

Ministerstvo podle něj zatím neřeší, že by se zrušila možnost absolvovat měsíčně jeden PCR test hrazený z veřejného zdravotního pojištění. Zájem o testování, zejména antigenní, je ale podle Válka v současné době nižší, takže některá testovací místa budou „hibernovat“, dokud nebudou znovu potřeba.

Kdy zmizí respirátory z ordinací?

Povinnost nosit respirátory ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách by chtěl Válek zrušit na přelomu dubna a května, podle něj jde ale v tuto chvíli jen o pracovní představu.

„Musíme posuzovat a hodnotit data ze zdravotnických zařízení. Virus mutuje, je stále více a více nakažlivý. Byť počet mrtvých nestoupá, denně umírají zbytečné lidé, kteří se nenechali očkovat. Situace se musí ještě o něco zlepšit, abychom si mohli dovolit ve zdravotnických zařízeních respirátory zrušit,“ dodal Válek.

Reklama

Doporučované