Hlavní obsah

Prezident JAR kritizuje svět za omezení cestování z ohniska omikronu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Již přes 40 států světa přijalo v souvislosti se šířením nové varianty koronaviru v Jihoafrické republice cestovní restrikce. To se nicméně JAR nelíbí. Obává se tvrdého dopadu na už tak zasažený cestovní ruch.

Článek

Prezident JAR Cyril Ramaphosa kritizuje přístup států v návaznosti na objevení nové varianty koronaviru s oficiálním označením omikron a s ním spojené cestovní restrikce. Podle něj by se země před JAR neměly uzavírat.

Ramaphosa kroky desítek států považuje za neoprávněné a diskriminující a apeluje na jejich brzké zrušení. Tvrdí, že opatření nejsou založena na vědeckých poznatcích o mutaci. „Jediné, čeho se zákazem cestování docílí, je prohloubení ekonomických škod v již zasažených zemích a podkope jejich možnost na pandemii reagovat a zotavit se z ní,“ řekl.

Rušení leteckých spojů do regionu jižní Afriky přichází v době, kdy se tyto státy připravují na hlavní turistickou sezonu. Server Al-Džazíra informuje, že v posledních dnech došlo například ke zrušení vysokého počtu rezervací. Právě turistický sektor v zemi přišel v roce 2020 jen na rezervacích o 10 miliard dolarů. Kvůli aktuálnímu vývoji ve světě přijde JAR dále o 10 milionů dolarů týdně.

Cestovní restrikce uvalené na Jihoafrickou republiku kritizoval již v sobotu jihoafrický ministr zdravotnictví Joe Phaahla, který je označil za neopodstatněné. „Skvělé vědě by se mělo tleskat, a ne ji trestat,“ upozornil kabinet. JAR navíc podle něj jedná transparentně a zákaz cestování je v rozporu s normami a standardy Světové zdravotnické organizace (WHO).

S ním souhlasí i jihoafrický vakcinolog Shabir Madhi. „Virus si už našel cestu do těchto společností od jedinců, kteří v regionu jižní Afriky nebyli nebo ani s nikým, kdo by byl nakažený, nepřišli do kontaktu. V JAR máme jednu ze světově nejlepších kapacit pro sekvenování covidu na základě našich zkušeností s léčbou HIV a TBC. Už nějakou dobu jsme napřed, ale teď jsme se stali oběťmi našeho úspěchu,“ dodává pro Al-Džazíru.

Mluvčí WHO Christian Lindmeier v reakci na uzavírání hranic kvůli variantě omikron jménem organizace doporučil přijímat opatření, která se opírají o vědu. Zdůraznil, že vůči omezení cestování existují výhrady.

Podobně se vyjádřila i ředitelka WHO pro Afriku Matshidiso Moetiová, jež uvádí, že jednání států bude mít dopad především na lidské životy a živobytí. „Vzhledem k tomu, že varianta omikron je nyní zjištěna v několika regionech světa, zavedení zákazů cestování zaměřených na Afriku útočí na globální solidaritu,“ uvedla v neděli.

Podle americké CNN přistoupilo dosud k určité formě cestovních restrikcí minimálně 44 států světa, včetně USA, Velké Británie, Austrálie nebo České republiky.

V pondělí je v obavách před novou mutací představilo Japonsko. Od 30. listopadu přistoupí k zákazu vstupu do země cizincům, uvedl premiér Fumio Kišida. „Je to dočasné opatření, dokud nebudou informace o variantě omikron jasnější,“ řekl podle agentury Kjódó. Zároveň uvedl, že se nákaza koronavirem prokázala u člověka, který přijel z Namibie. Vzorek nyní v laboratoři analyzují s cílem zjistit, o jakou variantu koronaviru jde.

Varianta omikron, kterou poprvé identifikovali výzkumníci v JAR, vykazuje mnoho mutací, jež podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu. Mutace se zpočátku šířila v provincii Gauteng, kde se nachází největší město země Johannesburg a metropole Pretoria. Podle britské BBC se už nicméně rozšířila do všech částí země. WHO uvádí, že potrvá týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají.

Reklama

Doporučované