Hlavní obsah
Online

Online: Slovensko čeká plošné testování. V Česku je variantou lockdown

Foto: Kristina Cikorkova, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirem doma i ve světě sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět?

- Ministr vnitra a vicepremiér vlády Jan Hamáček (ČSSD) věří, že současná opatření zaberou. Pokud se však čísla nepodaří snížit, jiná varianta než lockdown podle něj už nepřichází v úvahu. „Před jakýmkoliv dalším rozhodnutí je potřeba pět nebo šest dní počkat. Pokud opatření ale nezaberou, moc možností než lockdown vláda nemá,“ řekl v televizi Prima Hamáček. Podle něj se neměly 1. září otevřít školy a optimisticky nevidí ani návrat žáků a studentů do lavic 2. listopadu. „Bude to velmi složité,“ řekl Hamáček.

- V pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) ale vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že vláda v nadcházejícím týdnu nebude rozhodovat o úplném uzavření ekonomiky, tzv. lockdownu. Vláda počká na data o vývoji epidemie do 2. listopadu. Dodal, že čísla o vývoj epidemie se zřejmě ještě budou v následujících dnech podle očekávaní zhoršovat.

- V neděli přibylo podle poslední aktualizace Ministerstva zdravotnictví zatím 2 661 případů onemocnění covid-19. Čísla jsou aktuální k nedělní osmnácté hodině. V sobotu bylo potvrzených 8713 případů koronaviru. Je to sice zhruba o 2400 nakažených méně než v rekordní pátek, jde ale o nejvyšší nárůst o víkendovém dni, kdy se obvykle méně testuje, a celkově čtvrtý nejvyšší počet za jediný den od začátku epidemie.

- Slovensko plošně otestuje na koronavirus své obyvatele starší deseti let. Přípravu a samotné testování pod názvem Společná zodpovědnost provede armáda, zapojeny budou do něj i další složky státu. Rozhodla o tom dnes vláda premiéra Igora Matoviče, který zmíněný krok označil s ohledem na stávající šíření nákazy za poslední možnost před celostátní karanténou, takzvaným lockdownem.

  • Ztracená generace doby covidové. Britští školáci mizí z lavic

    Jsou jich tisíce po celé Británii a nemají na růžích ustláno i bez probíhající pandemie. Správný životní směr může dětem z problémových rodin ukázat škola. To by do ní ale musely chodit.

    Více v článku:

  • Italský premiér vyhlásil sérii dalších opatření

    V restauracích a barech v Itálii budou lidé od 18:00 hodin obslouženi pouze tehdy, budou-li sedět u stolů. U jednoho stolu smí přitom být jen šest osob. Provozní doba podniků byla již dříve zkrácena do půlnoci. Starostové měst nově získali pravomoci uzavřít ve 21:00 veřejná prostranství, kde se shromažďuje příliš mnoho lidí.

    Premiér Conte dnes rovněž oznámil zastavení amatérských sportovních soutěží a místních trhů. Vláda podle něj rovněž zvažuje uzavření tělocvičen a bazénů. Tři čtvrtiny státních úředníků mají nařízeno přejít na práci z domova. Stejné pravidlo se důrazně doporučuje i soukromým firmám. Cílem je kromě jiného snížit počet cestujících ve veřejné dopravě.

  • Data z Británie

    V Británii se za poslední den infikovalo 16 982 osob a 67 zemřelo, informovala s odvoláním na zdravotnické úřady agentura Reuters.

    V Británii, která má zhruba 67 milionů obyvatel, k dnešku stoupl počet nakažených na 722 409. Během pandemie zemřelo 43 646 z nich, což z Británie dělá nejhůře postiženou evropskou zemi z hlediska počtu obětí.

  • Na jihu Čech dnes onemocnělo covidem rekordních 587 lidí

    V Jihočeském kraji hygienici dnes evidovali 587 případů koronaviru. Je to nejvyšší jednodenní nárůst. Od března koronavirem onemocnělo v regionu 8134 lidí. V tiskové zprávě o tom informovala ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

    „Ve 125 případech byl zdrojem nákazy kontakt s pozitivní osobou v rodině, v 35 ve škole a v 35 v zaměstnání. Onemocnělo také 18 zdravotníků a 26 případů se týkalo pracovníků či klientů sociálních služeb. Šest osob se infikovalo v rámci sportovních aktivit. U dalších případů zatím nebylo možné zdroj nákazy určit. Stává se nám bohužel, že se není možné kontaktovaným osobám opakovaně dovolat. Jde spíše o jednotky případů, ale v současné době, kdy jsme za posledních pět dnů zaznamenali čtyřikrát rekordní počet nových případů, chci požádat kontaktované osoby o ohleduplnost a spolupráci. Telefonát trvá několik minut a jejich údaje jsou pro úspěšnou depistáž nepostradatelné,“ uvedla Kotrbová.

  • „Kvůli vládě nemáme práci. Když nebude bugr, lidé se to nedozvědí“

    Nedělní demonstrace proti vládním opatřením se zvrhla ve střet protestujících s policií, která řadu agresivních fanoušků pozatýkala a také použila vodní dělo a slzný plyn. Střety si vyžádaly také několik zraněných.

    Více v článku:

  • Ve Francii přibylo bezmála 30 tisíc nakažených

    Úřady ve Francii dnes oznámily 29 837 případů koronavirové infekce za posledních 24 hodin, což je méně než dosud rekordních 32 427 nakažených ohlášených v sobotu. Za uplynulý den zemřelo v zemi se 67 miliony obyvatel 85 lidí, o pět méně než v předchozím dni. Z hlediska celkového počtu nakažených je Francie po Španělsku druhou nejhůře postiženou zemí v Evropě: celková bilance tu k dnešku vzrostla na 897 034. Na 33 477 osob v souvislosti s covidem-19 zemřelo.

  • Na bavorském přechodu pokračuje bezplatné testování pendlerů z ČR

    Čeští pendleři se mohou na bavorské straně přechodu Železná Ruda nechat zdarma testovat na covid i v pondělí od 06:00 do 18:00. Testování, které začalo v pondělí, skončilo ve čtvrtek. Němci ho ale kvůli velkému zájmu prodloužili. Dvě stanoviště na hraničním přechodu Bayerisch Eisenstein za čtyři dny otestovala 1500 pendlerů jezdících za prací do Německa. Zatím se testování prodloužilo o den, řekla ČTK koordinátorka česko-bavorské spolupráce Simona Fink ze Zemského úřadu v Regenu, který testování Čechů financuje za podpory vlády Dolní Bavorsko. O tom, zda budou testy na hranicích pokračovat i v dalších dnech, se rozhodne v pondělí.

  • Slovenská armáda zajistí plošné testy obyvatel na koronavirus

    Slovensko plošně otestuje na koronavirus své obyvatele starší deseti let. Přípravu a samotné testování pod názvem Společná zodpovědnost provede armáda, zapojeny budou do něj i další složky státu. Rozhodla o tom dnes vláda premiéra Igora Matoviče, který zmíněný krok označil s ohledem na stávající šíření nákazy za poslední možnost před celostátní karanténou, takzvaným lockdownem.

    Hlavní část testování se uskuteční na přelomu října a listopadu a v první polovině listopadu, již na konci příštího týdne budou testy vykonávány ve čtyř nejpostiženějších okresech na severu a východě pětimilionového Slovenska. Od plošných testů si slovenští politici slibují odhalení ohnisek nákazy.

  • S koronavirovou nákazou se v Česku nyní potýká přes 100 tisíc lidí

    S koronavirovou nákazou se v Česku aktuálně potýká více než 100 000 lidí. Dnes přibylo zatím 2661 potvrzených případů covidu-19, asi o 1600 méně než ve stejnou dobu v sobotu. Dál stoupá i počet hospitalizovaných a zemřelých s prokázaným onemocněním covid-19. Počet úmrtí se od ranních údajů zvýšil o 50 na celkových 1402 zemřelých. Více než polovina úmrtí připadá na říjen. Hospitalizovaných bylo v sobotu podle dat ministerstva zdravotnictví 3519 pacientů, o 104 více než pátek.

    Laboratoře v sobotu provedly 28 834 testů, zhruba o 10 000 méně než v rekordní pátek. Nakažených mezi testovanými bylo 30,21 procenta. Jde o druhý nejvyšší podíl od začátku epidemie.

  • Co se děje po smrti s covidem. Od povinné kremace Prymula ustoupil

    Zemřelí s koronavirem mohou být nadále pohřbíváni do země. Bylo by to za velmi přísných hygienických podmínek možné i v případě, že by šlo o vysoce infekční chorobu, nicméně covid-19 mezi takové řazen není.

    Více se dozvíte v článku:

  • Za neděli přibylo 2 661 nakažených

    Za neděli přibylo podle poslední aktualizace Ministerstva zdravotnictví zatím 2 661 případů onemocnění covid-19. Nově je také 295 hospitalizovaných. Čísla jsou aktuální k osmnácté hodině dnešního dne.

  • Jak zajistit internet doma pro všechny žáky? Ve hře je neomezené připojení

    S koronavirem se potýká české školství od jarního uzavření všech škol, zatím se ale plošně nepodařilo vyřešit, jak žákům zajistit nejen počítače, ale i internetové připojení doma. Uvažuje se o volném přístupu na vzdělávací služby.

  • Itálie eviduje nový rekord

    Itálie zaznamenala 11 705 nových případů nákazy koronavirem, což představuje dosud rekordní denní nárůst. V souvislosti s covidem-19 zemřelo za posledních 24 hodin 69 lidí.

    V sobotu italské úřady ohlásily 10 925 nových případů koronavirové infekce a 47 úmrtí. Současné počty obětí nákazy jsou znatelně nižší než při jarním vrcholu epidemie v zemi, kdy za jediný den zemřelo i více než 900 lidí. Celkově se v zemi se 60 miliony obyvatel nakazilo už 414 241 a 36 543 po nákaze zemřelo.

  • Švýcarsko zpřísňuje rouškovou povinnost a omezuje setkávání

    Švýcarská vláda dnes po mimořádném zasedání ohlásila zpřísnění opatření proti šíření covidové epidemie, která je v zemi na vzestupu. Povinnost nosit roušky byla rozšířena z prostředků veřejné dopravy celoplošně také na nádraží, letiště či autobusové a tramvajové zastávky. Kromě toho bude od pondělí roušková povinnost platit v uzavřených veřejných prostorech a na veřejných prostranstvích bude zakázáno shromažďování více než 15 lidí, informovala agentura Reuters.

  • Babiš vyzval občany, aby dodržovali vládní opatření proti covidu

    Premiér Andrej Babiš dnes požádal ve svém projevu na sociálních sítích občany, aby dodržovali vládní opatření proti šíření nemoci covid-19. Situace je podle něj vážná a klíčový bude příští týden. Pravděpodobně ve středu se podle něj rozhodne, zda vládní opatření přijatá minulé pondělí fungují, nebo zda bude nutné přistoupit k dalším.

    Příští týden se tak podle něj rozhodne třeba o tom, jaká bude situace o Vánocích. Obdobně jako ve čtvrtek ministr zdravotnictví Roman Prymula vyzval dnes Babiš občany, aby zůstali doma. „Já vás prosím, zůstaňte doma, zůstaňte s rodinou. Pokud můžete, pracujte z domu,“ apeloval. „Nejdůležitější je nemít ten kontakt, to znamená nikam nechodit, necestovat, být s rodinou, a když jste s rodinou, tak vlastně nepotřebujete ani tu roušku,“ dodal.

  • Do Letňan už dorazila první část vojenského týmu pro nemocnici

    Do pražských Letňan dnes již dorazila první část organizačního týmu a část vojáků, kteří mají za úkol vybudovat v areálu tamního výstaviště záložní nemocnici pro pacienty s covidem-19. Na dotaz ČTK to odpoledne řekla mluvčí Armády ČR Magdalena Dvořáková.

  • Biochemik: Některých pomůcek pro plošné testování je už teď málo

    Plošné testování bude vyžadovat velké personální kapacity i mnoho pomůcek, z nichž některé jsou už nyní nedostatkové. Problém je i s nižší spolehlivostí antigenních testů. V Partii televize Prima to dnes řekl neurobiolog a expert na DNA diagnostiku Omar Šerý z Masarykovy univerzity v Brně.

    Šerý zmínil, že na otestování šesti milionů lidí bude potřeba 12 milionů vyšetřovacích rukavic. „A ty se nedostávají. Naše laboratoř je stahuje z celé Evropské unie, Číny, protože máme obrovské spotřeby,“ uvedl vědec. Dodal, že na každého člověka jsou potřeba nové, některé laboratoře mají například problém také se špičkami k pipetování. „Některé hlásí, že přestanou testovat během několika dnů, protože nejsou,“ podotkl vědec.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy