Hlavní obsah

V nemocnicích přibývá těhotných žen s covidem. Většinou jsou neočkované

Foto: Profimedia.cz

Těhotné ženy mohou být ohroženy těžším průběhem covidu-19. Odborníci jim proto očkování doporučují. (Ilustrační foto.)

Reklama

Očkování těhotných žen proti covidu se opírá o data a závěry odborných společností. Řada z nich ale očkována není, některým to navzdory doporučením dokonce rozmluvil vlastní lékař. Dopady nyní pozorují zdravotníci v nemocnicích.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

S aktuální vlnou nových případů koronaviru přibývají mezi nakaženými i těhotné ženy. V posledních týdnech se také často objevují mezi hospitalizovanými.

Například v perinatologickém centru Gynekologicko-porodnické kliniky VFN a 1. LF UK bylo doposud hospitalizováno 70 žen pozitivně testovaných na covid. Po letním útlumu se teď situace znovu zhoršila.

Přestože jsou těhotné více ohrožené těžkým průběhem nemoci a komplikacemi, patří podle zkušeností zdravotníků mezi nejméně proočkované skupiny.

„Nyní dochází opět k rychlému nárůstu. Během listopadu s velkou pravděpodobností překročíme dosavadní maximum. Odhadujeme více než 15 covid pozitivních žen za měsíc. Počet hospitalizovaných těhotných žen souvisí s tím, že nebyly naočkovány. Ozývají se nám také těhotné, které prodělávají covid-19 a konzultují s námi související příznaky onemocnění a léčbu. V případě očkovaných vyřeší často situaci klid doma na lůžku a užívání příslušných léků, které lékař předepíše,“ uvedl vedoucí lékař perinatologického centra Antonín Pařízek.

Stejně situaci popisuje i Jaroslava Karbanová, vedoucí oddělení rizikových a patologických gravidit FN Plzeň. Také tam pozorují nárůst těhotných žen s covidem, které potřebují hospitalizaci. Za poslední měsíc jde o jednu až dvě týdně. „Ani jedna z nich očkována nebyla,“ dodává lékařka.

„Od začátku listopadu přicházejí těhotné ženy pozitivní na covid-19 stále častěji. Poslední týden se jedná o jednu až dvě rodičky denně. Mezi těhotnými stále výrazně převažují neočkované,“ přidává totožnou zkušenost Vít Weinberger, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno.

Covid a komplikace v těhotenství

Jaké potíže se u těhotných žen při covidu objevují? Podle Antonína Pařízka se stejně jako u netěhotných žen objevují obecné komplikace, což je například sklon k trombembolické nemoci – zvýšená krevní srážlivost, krevní sraženiny obvykle v žilním systému – a běžné obtíže respiračního rázu.

„V rámci těhotenství může dojít vlivem zvýšené krevní srážlivosti k poruše placenty se všemi následky pro plod, zejména pak s rizikem poruchy jeho růstu. Nesprávně fungující placenta totiž způsobuje nedostatečné zásobení plodu kyslíkem a živinami. Nejzávažnějším rizikem z hlediska dítěte je pak předčasné ukončení těhotenství, které se v případě covidu-19 z důvodu život ohrožujícího stavu matky pro její respirační komplikace provádí císařským řezem,“ popisuje.

Podle Jaroslavy Karbanové jsou vůči nemoci zranitelné zejména těhotné, které mají další rizika, tedy závažná interní onemocnění, těhotenské komplikace nebo těžkou obezitu – obzvláště v případě infikování ve III. trimestru.

Česká gynekologicko-porodnická společnost a Česká vakcinologická společnost vydaly doporučení k očkování během těhotenství na začátku června. Kladná stanoviska zároveň odborníci předkládali už během jara. Stejně tak jej doporučují během kojení a odkazují na široké spektrum dat o bezpečnosti i účinnosti. Přesto ale podle pozorování zdravotníků většina těhotných v zemi očkována není. Důvod?

Jak vyplývá z odpovědí žen, které redakce oslovila, některé narazily na rozporuplné reakce ve svém okolí nebo na sociálních sítích. Jiné ale navzdory důkazům o bezpečnosti od očkování odrazoval i jejich vlastní lékař.

„Uvažovala jsem o vakcíně už dřív, ale několik praktiků mi o prázdninách doporučilo s očkováním počkat vzhledem k nízkému věku dcery, kterou kojím,“ řekla pro Seznam Zprávy pětatřicetiletá Petra z Brna. Očkování proti covidu nakonec absolvovala, dokončené ho má teprve pár dní.

Podobnou zkušenost má také 26letá Eva z Prahy. „Očkování jsem konzultovala pouze s dětskou lékařkou, která mi doporučila nechat se očkovat až po ukončeném čtvrtém měsíci miminka,“ popsala. Lékařka prý argumentovala nedostatečnými poznatky o vlivu vakcíny na kojení.

Zamítavé postoje lékařů a zpochybňování důkazů o účincích očkování v těhotenství se donesly i k 25leté Tereze. Přesto se ale nakonec očkovat nechala. „Chtěla jsem být chráněna před těžkým průběhem nemoci, takže pro mě to bylo jednoznačné,“ uvedla.

Že neprávem odepíraná či rozmlouvaná vakcinace může vyústit v tragické následky, upozorňuje prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek. Také podle něj má očkování těhotných patřit mezi priority.

„Tady se napáchala obrovská škoda, protože bohužel někteří kolegové z neznalosti rozmlouvali očkování těhotným. Přitom je prokázáno, že těhotenství je rizikový faktor pro těžký průběh covidu. Bohužel máme často špatně končící případy. Třeba se podaří záchrana dítěte předčasným císařským řezem, ale matka je s úplně zdevastovanými plícemi. A některé rodičky už takto zemřely,“ uvedl v neděli v České televizi.

Nedovedu si představit, jak lékař, který odmítl očkovat těhotnou ženu, přestože o to žádala, si pak lidsky i odborně obhájí komplikovaný průběh těhotenství, potrat, případně úmrtí dané ženy.
Roman Chlíbek, vakcinolog, ČVS

Podle šéfa České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka je vakcinace stále některými lékaři neprávem démonizovaná spíše ze strachu a neznalosti.

„Nedovedu si představit, jak lékař, který odmítl očkovat těhotnou ženu, přestože o to žádala, si pak lidsky i odborně obhájí komplikovaný průběh těhotenství, potrat, případně úmrtí dané ženy. Těhotné ženy nejsou oproti ženám ve stejné věkové skupině více ohroženy nákazou covid-19, mohou však mít závažnější průběh onemocnění. Vyšší riziko závažného průběhu onemocnění covid-19 mají těhotné ženy zejména ve třetím trimestru těhotenství,“ uvedl Roman Chlíbek. Dodává, že i proti řadě dalších nemocí se těhotné ženy běžně očkují.

Doporučení odborníků

Více informací veřejnost najde ve stanovisku České gynekologicko-porodnické společnosti a České vakcinologické společnosti.

Dříve odborníci doporučovali zahájit očkování po 12. týdnu těhotenství, později ale na základě dalších dat rozhodli o doporučení aplikace vakcíny kdykoliv v průběhu těhotenství. Šéf vakcinologů upozorňuje, že z vakcinace nemusí profitovat jen matka - bylo totiž potvrzeno, že dochází k přenosu protilátek na plod. Ochranu před virem a nemocí tak může získat i novorozenec.

„Těhotné i kojící ženy mají jednoznačně být očkovány. Očkování neznamená žádné riziko ani pro ženu, ani pro plod, a to dokonce ani v prvním trimestru těhotenství. Pokud neočkovaná žena onemocní covidem, je významně ohrožen život jejího dítěte i její,“ říká k věci Michal Zikán, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Bulovka a 1. LF UK.

Nerozumný hazard

„Nevyužít možnosti očkování, které dnes na celém světě již podstoupily miliardy lidí a u nějž je jednoznačně prokázána bezpečnost i pro těhotné a kojící ženy, je nerozumný hazard nejen s vlastním zdraví, ale i se zdravím nenarozeného dítěte,“ dodává.

Že je datová základna pro doporučení vakcíny robustní, uvádí i Roman Chlíbek. Mezi studie posuzující bezpečnost vakcín výrobců Pfizer/BioNTech a Moderna patří například ta, která proběhla u 35 691 těhotných žen ve věku 16 až 54 let v USA.

Nezjistila přitom žádná zvýšená rizika pro těhotenství, porod nebo novorozence. Další práce s podobnými závěry sdílela vakcinologická společnost na svém webu. Očkování těhotných a kojících žen doporučují na základě vědeckých důkazů také zahraniční odborné společnosti.

Kromě toho už bylo množství žen vakcinováno i v rámci běžného průběhu očkování. Jen v USA a ve Velké Británii je jich podle Romana Chlíbka více než 200 tisíc.

„Rozhodnutí o očkování proti covidu-19 v těhotenství je určitě osobní a individuální volbou těhotné ženy. Tomuto rozhodnutí by neměli lékaři díky své neznalosti bránit. Očkování v těhotenství by zdravotničtí pracovníci měli naopak nabízet. Očkování je vhodné zejména u těhotných žen s vyšším rizikem nákazy a u žen se zvýšeným rizikem závažného průběhu onemocnění covid-19,“ dodává Chlíbek.

Mezi takové rizikové faktory podle něj patří věk nad 35 let, obezita (BMI více než 35 kg/m2), diabetes mellitus 1. nebo 2. typu, vysoký krevní tlak, závažná chronická a onkologická onemocnění, astma a řada dalších.

Reklama

Doporučované