Hlavní obsah

Proč až teď? Objev z Wu-chanu rozčílil vědce pátrající po původu pandemie

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze zavřeného wuchanského tržiště Chua-nan z ledna 2020.

Reklama

Vědci pátrající po původu viru SARS-CoV-2 zažívají frustraci. Náhodný objev dat přímo ze vzorků z wuchanského tržiště ukázal, že čínští vědci si tři roky staré a zároveň zásadní informace nechávali pro sebe.

Článek

Francouzská bioložka Florence Débarreová před několika týdny našla ve sdílené virologické databázi Gisaid velmi zajímavý záznam. Byla v něm genetická data sesbíraná na počátku roku 2020 přímo na wuchanském tržišti Chua-nan, prvním epicentru pandemie covid-19.

Débarreová se následně spojila s kolegy z celého světa. Spolu s nimi zjistila, že data obsahují důkazy o přítomnosti zvířat náchylných na přenos koronavirů.

Podivná práce s daty

Význam objevu má dvě roviny - první spočívá v samotném zjištění, které lze brát jako dílčí posun v pátrání po původu viru SARS-CoV-2, potažmo jako další argument pro zastánce teorie zvířecího původu.

Druhé důležité poselství vychází čistě z okolností objevu. Ty totiž poukazují na podivnou práci čínských vědců s daty a prohlubují obavy, že pravdu už se nikdo nedozví.

„Sledovali jsme výsledky na monitoru a vypadalo to asi takhle: psík mývalovitý, psík mývalovitý, psík mývalovitý, psík mývalovitý,“ popsala Débarreová pro BBC moment, kdy skupina vědců zjistila, že mezi vzorky z míst, kde byl nalezen virus, bylo mnoho těchto liškám příbuzných zvířat, která patří do skupiny živočichů často přenášejících koronaviry.

Jak už bylo naznačeno, nejde o důkaz, že psíci byli přímo infikováni a na trhu virus přenášeli. Už vůbec ne, že virus na místo zavlekli a člověk se právě od nich poprvé nakazil. Posun je v tom, že se potvrdila přítomnost těchto ke koronavirům náchylných zvířat na stejném místě, kde byl virus. Něco takového dosud nebylo potvrzeno, čímž se dostáváme ke druhé rovině významu objevu.

„Proč tyto výsledky vzorků sebraných v prvních měsících pandemie byly přes tři roky zadržovány před zraky světové vědecké komunity?“ píše Guardian s tím, že se mu stejně jako BBC nedostalo odpovědi.

Foto: Profimedia.cz

Psíci mývalovití.

Vědci nechápou ani to, jak je možné, že se záznam v databázi Gisaid objevil po víc jak třech letech jen tak, aniž by na něj kdokoliv upozornil. Než na něj Débarreová náhodou narazila, „ležel“ v databázi údajně několik týdnů bez povšimnutí.

A ani tady podivnosti nekončí.

Když totiž bioložka z pařížského Institutu ekologie a environmentálních věd začala pracovat na analýze dat, podle zavedených pravidel nejprve čínské vědce, kteří záznam nahráli, požádala o svolení. To obratem dostala, ale o den později byl záznam náhle znepřístupněn. Podle Guardianu zřejmě na žádost výše postavených čínských vědců, jako je například bývalý šéf tamního úřadu pro kontrolu šíření nemocí jménem George Gao.

Vědci nad rámec těchto velmi nestandardních postupů kritizují i skutečnost, že tato data, která měli čínští vědci zjevně k dispozici, nejsou v souladu se závěrem jejich studie z loňského roku. Analýza odvolávající se právě na data ze vzorků z wuchanského tržiště publikovaná v únoru roku 2022 tvrdí, že nebyl nalezen žádný důkaz o přítomnosti zvířat, která mohou přenášet koronaviry.

Časopis Science k tomu připomíná, že úplně původně skupina čínských vědců v čele s Gaem ventilovala do světa podezření, že virus se začal šířit ze zvířat, později ale Čína začala popírat, že na trhu se ilegálně obchodovalo se zvířaty, a přišla s teorií, že virus se do země ve skutečnosti dostal ze zahraničí a z Číny vůbec nepochází.

Čínští vědci najednou přepsali studii

Kauza mezi vědci vyvolala silnou kritiku. „Ta data jsou tři roky stará - je to absolutní skandál, že trvalo tak dlouho, než se dostala ven,“ řekl k tomu například australský kolega Débarreové Eddie Holmes BBC.

Do věci se vložili například i odborníci ze Světové zdravotnické organizace (WHO), kteří požadovali opětovné zveřejnění dat a vysvětlení. Čínští vědci posléze tento týden záznam skutečně znovu zveřejnili a poupravili i závěry zmiňované studie z roku 2022.

V Hongkongu to už bez roušek neumí

Lidé v Hongkongu si za tři roky natolik zvykli na roušky, že se bez nich mnohdy stydí objevit na veřejnosti. Hongkong zrušil povinnost nosit roušku jako jedno z posledních míst na světě po 945 dnech.

Gao a jeho spoluautoři v revidované verzi uvádí, že „vzorky ukázaly přítomnost mnoha různých obratlovců“, přičemž u „některých“ měly být také zjištěny stopy viru SARS-CoV-2. Tyto vzorky nicméně podle čínských vědců „nikterak neprokazují“, že zvířata byla infikovaná.

„Navíc i kdyby zvířata byla infikována, stále nelze vyloučit, že to bylo kvůli přenosu z člověka na zvíře. Značná část vzorků byla z doby více než jednoho měsíce po prvním potvrzeném přenosu z člověka na člověka. Proto zatím nelze vyloučit možnost, že se virus na místo dostal prostřednictvím nakaženého člověka nebo skrze potravinový řetězec,“ citoval časopis Science klíčové pasáže upravené zprávy čínských vědců.

V hlavním bodě, tedy v tvrzení, že data neposkytují přímý důkaz o infekci zvířat, či přímo potvrzení teorie o zvířecím původu viru, se čínští vědci v podstatě shodují s Débarreovou a ostatními. Problém je ale v tom, že nikdo nevysvětlil, proč nebyla data zveřejněna rovnou a proč byla zamlčena v předešlé studii.

Zjištění by podle vědců mohlo mimo jiné představovat i cenné vodítko pro další pátrání. Najít důkaz, že se nějaké zvíře infikovalo a na trhu rozneslo nákazu jako první, je téměř nemožné, nabízí se ale například další pátrání v místech, odkud se psíci mývalovití na trh dostali.

„Možná by mohli vykopat jámy tam, kde podle mě muselo být zahrabáno mnoho zvířat utracených na začátku roku 2020,“ navrhl Číňanům další spolupracovník Débarreové, evoluční biolog Michael Worobey. Sám je prý „zmaten“ tím, že čínští vědci ani po této kauze nepřiznávají, že jejich data podporují teorii o zvířecím původu viru.

O žádném dalším pátrání v Číně se ale neví. Débarreová nicméně Guardianu řekla, že se nevzdá a bude pátrat dál. I přestože se kvůli této kauze údajně stala obětí kyberšikany a je jí vyhrožováno.

Příběh se odehrává zhruba měsíc poté, co americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) oznámil, že se přiklání k teorii, že pandemii covid-19 způsobil únik z čínské laboratoře. Podobně se vyjádřilo i tamní ministerstvo energetiky, ale některé další úřady nadále fandí teorii o zvířecím původu.

FBI ani ministerstvo energetiky pro své tvrzení neposkytlo žádné důkazy. Americký prezident Joe Biden ale nedávno podepsal zákon, který má umožnit informace odtajnit.

Reklama

Související témata:

Doporučované