Hlavní obsah

Koronavirus prodloužil čekací lhůty na ostravské neurochirurgii

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Na výrazné prodloužení čekacích lhůt na operace se musí připravit pacienti Neurochirurgie Městské nemocnice Ostrava. Oddělení se od počátku prosince muselo na několik týdnů zčásti změnit na covidovou jednotku.

Článek

Nyní se oddělení snaží vrátit k běžné pracovní náplni. Přechod je však pozvolný, protože kvůli zhoršující se epidemické situaci stále hrozí, že oddělení bude muset opětovně vyhradit lůžka pro nemocné s koronavirem. „Vzali nám (…) část našich prostorů a půlku personálu. Část prostor a personálu zůstala vyčleněna na neurologickém oddělení pro neurochirurgické pacienty,“ uvedl primář Neurochirurgie Róbert Kroupa, který připomněl, že ani během pandemie nelze neurochirurgickou operativu zcela zastavit.

„Navíc je to nadregionální obor. Takových pracovišť je v republice jen 16. Poskytujeme službu celému kraji, takže zastavit jednu neurochirurgii ze dvou, které tady jsou, by mohl být dost velký problém,“ vysvětlil.

Podle něj bylo pro personál náročné skloubit péči o dvě skupiny odlišných pacientů. „Protože covidové oddělení léčí zejména interní diagnózy, s čímž nám pomáhala přidělená lékařka interního oddělení ve spolupráci s našimi zdravotníky, pro které byla práce na covidovém oddělení obzvláště fyzicky, ale i psychicky náročná,“ uvedl Kroupa. Podle něj se personál ale dokázal se změnou velmi dobře vyrovnat.

Hlavní náplní neurochirurgického oddělení jsou operace neurologických onemocnění mozku, míchy, periferních nervů a páteře dospělých pacientů. Roční pandemie koronaviru podle primáře chod oddělení výrazně narušila.

„Je velmi těžké rozdělit, které výkony jsou akutní a nesnesou odklad. Je jasné, že nádor s velkým otokem mozku se musí udělat hned. Pak jsou ale výkony, které se dají zařadit mezi chronické, ale jsou zhoršené v poslední době a jejich odklad může způsobit vážné následky u pacienta,“ řekl.

Po první jarní vlně se nemocnice snažila dohnat zameškané zákroky, to narušila podzimní vlna koronaviru. „Dohánět se to bude strašně dlouho, protože čekací doby se prodloužily až pětinásobně,“ řekl Kroupa.

Na operaci u degenerativního onemocnění páteře byla běžná čekací doba tři měsíce, nyní to může být i rok. Podle Kroupy bude mít situace dopad na zdravotní stav pacientů. Projeví se odklad operací i skutečnost, že řada lidí se kvůli strachu z nákazy obávala jezdit do nemocnice. Jejich zdravotní problémy se tak odhalí mnohem později. Pacienti mohou mít třeba podle Kroupy nezhoubný nádor v místě centra čichu. Ztrátu čichu ale přičítají covidu-19 a s problémem se k neurochirurgům dostanou později než obvykle, operace je pak komplikovanější.

„Zatím ani není nějaký přípis z ministerstva, který by nám povoloval zcela rozjet plánovanou operativu. Navíc jsme s návratem k běžnému provozu velmi opatrní, protože situace se může změnit ze dne na den. Část pokojů také máme stále vyčleněnou pro případ, že by se u nás objevil pacient, u něhož by byla nutná izolace. Operativu jsme ale přesto navýšili, protože to nelze donekonečna odkládat. Určitě ale nejsme ve stavu jako před covidovou pandemií,“ doplnil Kroupa.

Reklama

Doporučované