Hlavní obsah
Online

Koronavirus pronikl do firmy ve Frýdku-Místku, ta zastavuje provoz

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronaviru v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Po víkendovém zpomalení opět vyskočil počet nově odhalených nakažených v Česku nad stovku. Konkrétně v úterý Ministerstvo zdravotnictví vykázalo 119 nových případů. Aktuálně je tak v Česku nakažených 4424 lidí.

- Kritika takzvané chytré karantény ze strany starostů měst a obcí z Karvinska plyne podle Ministerstva zdravotnictví z nepochopení systému. Pomalé informování lidí testovaných na covid-19 o výsledcích je podle resortu způsobené nedůsledným předáváním informací od laboratoří do centrálního systému infekčních onemocnění.

- Firma DEVA z Frýdku-Místku, v níž se objevil koronavirus, přerušuje na několik týdnů svůj provoz. Nakaženo je tam nejméně 17 lidí. Provoz by mohl být obnoven 3. srpna.

Dění jsme sledovali také v úterý

  • Hygienici zaznamenali další nakažené z nového ohniska v Církvici

    Hygienici v souvislosti s ohniskem koronaviru v Církvici na Kutnohorsku dosud zaznamenali 27 nakažených. Největší nárůst byl v úterý, kdy přibylo 11 nemocných. Za dnešek hygienici odhalili jeden pozitivní případ, řekla ČTK mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová. Nové ohnisko se objevilo v církvické pobočce firmy HR Partner CZE, její provoz byl uzavřen. Původně bylo nakažených 13 lidí, poté přibyli další. Ve všech případech jde o pracovníky firmy nebo jejich rodinné příslušníky či známé.

  • Vědci z Brna zkoumali covid-19 u 84 dobrovolníků

    Vědci z Mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně (FNUSA-ICRC) zkoumali covid-19 u 84 dobrovolníků. Z nich 47 nemoc prodělalo a zbytek ne. Vzorky zdravých lidí vědci využili k prokázání, že mají neměřitelnou hladinu specifické imunity proti tomuto koronaviru. Podle toho lze jasně prokázat, kdo se s nemocí potkal, a kdo nikoliv.

  • DEVA z Frýdku-Místku kvůli koronaviru přerušuje provoz

    Firma DEVA z Frýdku-Místku, v níž se objevil koronavirus, přerušuje na několik týdnů svůj provoz. Nakaženo je tam nejméně 17 lidí. Na svém facebooku to dnes odpoledne uvedl primátor města Michal Pobucký (ČSSD), který označil přístup firmy k řešení celého problému za zodpovědný. Omezení chodu společnosti ČTK potvrdil i jednatel Jiří Dedek. Podle něj by provoz mohl být obnoven 3. srpna.

  • Nemocnice v Bílovci zakázala návštěvy

    Nemocnice v Bílovci na Novojičínsku zakázala návštěvy, které v tomto zdravotnickém zařízení nebudou možné od pátku. Přidala se tak k některým zdravotnickým zařízením v regionu, která k tomuto kroku kvůli zhoršené epidemiologické situaci již přistoupila. „Bílovecká nemocnice ruší dnem 9. července návštěvy na všech odděleních, a to až do odvolání. Výjimky jsou možné po dohodě s ošetřujícím lékařem, obvykle jeden člen rodiny. S ohledem na naše pacienty i zaměstnance nemocnice prosíme o respektování tohoto zákazu,“ uvedla mluvčí nemocnice Magda Otáhalová.

  • Prymula: Vláda nemusí epidemiology poslouchat. Odpovědnost je na ní

    Bývalý náměstek ministra zdravotnictví a dnes vládní zmocněnec pro tutéž oblast Roman Prymula se vymezil proti snaze premiéra Andreje Babiše přehazovat odpovědnost za aktuální situaci v Karviné na epidemiology. Babiš ve svém „Čau, lidi“ uvedl, že „všechna rozhodnutí dělali epidemiologové a hygienici. Neudělala to vláda, vláda to schvalovala“.

    Podle Prymuly ovšem odborníci dávají podklady a návrhy řešení. „Ale ta finální zodpovědnost je logicky na tom, kdo to podepíše, tedy na vládě. Pokud vláda nebyla spokojena s prací epidemiologů, měla je vyměnit nebo neposlouchat,“ uvedl v rozhovoru pro Reflex.

  • Druhá vlna nemoci covid-19 přijde, myslí si skoro dvě třetiny Čechů

    „62 % Čechů se domnívá, že přijde druhá vlna pandemie nemoci covid-19, dle necelých dvou pětin se druhá vlna pandemie nedostaví. Určitě přijde druhá vlna choroby covid-19 podle necelé desetiny a spíše dle 52 %. Druhá vlna pandemie spojená s tímto nemocněním se nedostaví určitě dle 3 % a spíše ne dle 35 %,“ vplývá z průzkumu agentury Median, která zjišťovala pohled Čechů na případnou hrozbu druhé vlny viru covid-19.

  • Covid-19 je potvrzený u třetího pracovníka elektrárny Dukovany

    V jaderné elektrárně v Dukovanech na Třebíčsku mají podle posledních informací nákazu nemocí covid-19 tři lidé. Výsledky ostatních testů byly negativní. Testy prošlo více než 20 lidí. První případ se v elektrárně potvrdil před týdnem a druhého nemocného potvrdili hygienici o víkendu, během něhož se odebíraly vzorky dalším lidem v preventivní karanténě. „Oba nemocní zaměstnanci patří mezi zaměstnance, kteří jsou už od středy minulého týdne v ochranné preventivní izolaci a stejně jako u prvního zaměstnance mají své pracoviště mimo střežený areál elektrárny,“ řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk o posledních dvou zjištěných případech nákazy.

  • Nechápete chytrou karanténu, vzkázal Vojtěchův úřad starostům na Karvinsku

    Kritika takzvané chytré karantény ze strany starostů měst a obcí z Karvinska plyne podle ministerstva zdravotnictví z nepochopení systému. ČTK to sdělila mluvčí úřadu Gabriela Štěpanyová. Pomalé informování lidí testovaných na covid-19 o výsledcích je podle resortu způsobené nedůsledným předáváním informací od laboratoří do centrálního systému infekčních onemocnění.

  • V Moravskoslezském kraji přibylo 77 nakažených

    V Moravskoslezském kraji přibylo 77 lidí s koronavirem. Od počátku pandemie se nakazilo 3 452 lidí. Nákaza se dostala také do firmy ve Frýdku-Místku. Vyplývá to z údajů chytré karantény, tedy Centrálního řídicího týmu Covid-19 (CŘT), které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). V úterý denní přírůstek v regionu činil podle těchto údajů 41 případů.

    Podle Vondráka za nárůstem stojí i nález vyššího počtu nakažených v jedné ze soukromých firem. Podle informací ČTK se jedná o společnost DEVA, která vyrábí ochranné a zásahové oděvy a v březnu šila roušky z nanotextilie i přímo pro město Frýdek-Místek.

  • V Česku opět přes sto nových nemocných

    Počet nových případů koronaviru v Česku se po dvou volných dnech vrátil nad stovku. V úterý jich přibylo 119 na 12 685, hlavně na Karvinsku. Z nemoci covid-19 se vyléčilo 7 910 lidí, úmrtí je 351. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

    Nemocných je nyní 4 424 lidí. U většiny z nich má ovšem onemocnění mírný průběh. V nemocnici je s koronavirem 133 pacientů, ve vážném stavu je 13 z nich.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy