Hlavní obsah
Online

Koronavirus se objevil v jaderné elektrárně Dukovany

Foto: Profimedia.cz

Měření teploty zaměstnanců jaderné elektrárny Dukovany.

Reklama

aktualizováno •

Od propuknutí pandemie nového koronaviru se nakazilo přes 10,6 milionů lidí. Vývoj situace doma i ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Denní přírůstek potvrzených případů koronaviru v ČR klesl ve středu po téměř týdnu zpět pod stovku. Laboratoře odhalily 92 nakažených, nejméně za osm dní. Nejpostiženějším regionem zůstává Karvinsko. Koronavirus se objevil u pracovníka jaderné elektrárny Dukovany, 20 zaměstnanců je v karanténě.

- V maliském Timbuktu, považovaném dosud za téměř izolované místo, se koronavirem nakazilo několik stovek lidí. Není tam pravidelné letecké spojení a název města se používá jako synonymum pro konec světa. Přesto zasáhla pandemie i tam, koronavirem se ve městě nakazilo nejméně 500 lidí a devět z nich zemřelo.

- Ve Spojených státech počet případů koronavirové nákazy vzrostl ve středu o více než 48 000, což je nový denní rekord. Nejvíc čísla rostou ve státech Arizona, Kalifornie, Florida a Texas, které jsou podle Reuters také mezi 14 státy, v nichž se během června počet nakažených více než zdvojnásobil.

  • Maďarsko odmítlo seznam států, odkud má být možné cestovat do EU

    Maďarsko s výjimkou Srbska odmítá seznam 14 bezpečných států mimo Evropskou unii, s nimiž je podle EU možné uvolnit cestovní restrikce přijaté kvůli šíření koronaviru. Oznámil to dnes maďarský premiér Viktor Orbán. Na seznamu se Unie většinově dohodla v úterý, ale členské země jej mohou podle svého uvážení omezit. Česko například souhlasí jen s osmi státy.

  • V Rusku v úterý mírně vyšší počet nově nakažených, ale méně úmrtí

    V Rusku se už týden drží denní přírůstek nově nakažených koronavirem SARS-CoV-2 pod hranicí 7 000. Proti úterý klesl za uplynulých 24 hodin počet úmrtí pacientů s nemocí covid-19, způsobovanou koronavirem. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil ruský krizový štáb.

  • Počet nakažených v Indii překonal hranici 600 000

    Počet potvrzených případů nákazy v Indii překonal hranici 600 000, opatření, která mají omezit šíření viru, v některých oblastech komplikuje ustavičný déšť. Čína za středu evidovala tři nové případy nákazy, stejně jako o den dříve. Nové infekce jsou na vzestupu v Tokiu, které za 24 hodin registruje 100 případů, informovala agentura Reuters.

    Indie, kde se od propuknutí epidemie nakazilo přes 604 000 lidí, patří po Spojených státech, Brazílii a Rusku k nejhůře zasaženým státům světa. Hranici půl milionu nakažených země s 1,2 miliardy obyvatel překonala minulý týden v sobotu. V souvislosti s nemocí covid-19 v Indii od počátku epidemie zemřelo 17 834 lidí.

  • 20 zaměstnanců Dukovan je v karanténě

    Kvůli pracovníkovi jaderné elektrárny Dukovany, který onemocněl nemocí covid-19, je v preventivní karanténě dalších asi 20 zaměstnanců. Podstoupí testy na koronavirus. Stejně jako nakažený pracovník ani oni nepracují ve střeženém prostoru elektrárny, uvedl její mluvčí Jiří Bezděk. Provozu elektrárny se podle něj tyto záležitosti nedotkly.

  • V Jablonci kvůli koronaviru zavřeli mateřskou školu

    „V mateřské škole jsme provedli epidemiologické šetření a vyhledali úzké kontakty, a to jak mezi dětmi, tak personálem. Těmto osobám jsme nařídili karanténní opatření a naplánovali odběry na PCR vyšetření,“ uvedla Jana Prattingerová, ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

  • Šéf WHO: 60 % všech případů bylo evidováno za poslední měsíc

    Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus na svém Twitteru upozornil, že 60 procent všech evidovaných případů nákazy nemocí covid-19 připadá na poslední měsíc. Dodal, že nejlepší cestou, jak z pandemie ven, je komplexní přístup. „Nestačí tedy pouze testy, fyzické distancování, trasování kontaktů nebo nošení roušek. Dělejme to všechno najednou,“ napsal.

  • V USA za den přibylo přes 48 000 nakažených nemocí covid-19

    Ve Spojených státech počet případů koronavirové nákazy vzrostl ve středu o více než 48 000, což je nový denní rekord, vyplývá z propočtů agentury Reuters. Nejvíc čísla rostou ve státech Arizona, Kalifornie, Florida a Texas, které jsou podle Reuters také mezi 14 státy, v nichž se během června počet nakažených více než zdvojnásobil. USA jsou pandemií nejhůře zasaženou zemí na světě. Evidují téměř 2,7 milionu nakažených a na 128 000 obětí nemoci covid-19.

  • Počet obětí v Brazílii přesáhl 60 000, zdravotníci kritizují prezidenta

    Počet zemřelých v Brazílii překonal hranici 60 000. Za posledních 24 hodin Brazílie zaznamenala 1 016 úmrtí s nemocí covid-19. Dohromady tak země s 212 miliony obyvatel eviduje 60 610 zemřelých, informovala agentura Reuters. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnilo brazilské ministerstvo zdravotnictví.

    Výrazně rostou v Brazílii počty nakažených. Za poslední den jich jihoamerická země evidovala 45 482 a ve statistikách už je uvedeno dohromady 1 447 523 nakažených. Zdravotničtí odborníci ostře kritizují pravicového prezidenta Jaira Bolsonara za jeho přístup ke krizi vyvolané koronavirem. Covid-19 označil za „chřipečku“ a vůči přibývajícímu počtu mrtvých se staví lhostejně.

  • Ministr Vojtěch bude řešit nákazu v Moravskoslezském kraji

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch dnes navštíví Moravskoslezský kraj. Do regionu přijede řešit zhoršenou epidemiologickou situaci, kvůli níž na Karvinsku a Frýdecko-Místecku stále platí mimořádná opatření, která mají zabránit šíření koronaviru.

    Mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová uvedla, že se ministr zdravotnictví setká s hejtmanem Ivo Vondrákem a společného jednání by se měli účastnit také ředitelka krajských hygieniků Pavla Svrčinová a zástupci vedení OKD. Ministra budou s největší pravděpodobností doprovázet hlavní hygienička Jarmila Rážová a epidemiolog a vedoucí pracovní skupiny pro rozvolňování Rastislav Maďar. „Budeme řešit požadavky, které máme na dalším opatření,“ uvedl ve středu Vondrák.

  • 92 nových případů. Skryté drama začalo už v květnu, odhalují data

    Ve středu v Česku přibylo 92 nových případů. Nejdéle aktivním lokálním ohniskem v České republice kromě Prahy je Karviná.

    Nejvyšší sedmidenní průměr byl v Karviné koncem května a od té doby denní přírůstky stále kolísaly v podobných hodnotách.

  • Koronavirus je i v maliském Timbuktu, kam skoro nic nejezdí

    V maliském Timbuktu, považovaném dosud za téměř izolované místo, se stovky lidí nakazily koronavirem. Není tam pravidelné letecké spojení a název města se používá jako synonymum pro konec světa, napsala agentura AP. A přesto zasáhla pandemie i tam, koronavirem se ve městě nakazilo nejméně 500 lidí a devět z nich zemřelo.

    Před místní nemocnicí postavili stan a v něm je nyní 32 pacientů s nemocí covid-19. K dispozici není jediný ventilátor, teploty běžně přesahují 45 stupňů Celsia a v tom vedru leží pacienti zápasící s horečkou. Městská nemocnice má zatím dost kyslíkových lahví pro pacienty, ale nedostává se jí zdravotníků schopných napojit nemocné na kyslík ani specialistů, kteří by dokázali řešit komplikace spojené s chorobou covid-19. Nepracují zde žádní radiologové schopní vyhodnotit rentgenové snímky ani plicní specialisté se zkušeností s nemocí dýchacích cest. Stejně tak nejsou k dispozici nefrologové, kteří by dokázali vyřešit ledvinové komplikace, jež se objevují u lidí s nemocí covid-19.

Reklama

Hlavní zprávy