Hlavní obsah

Půl miliardy bezplatných samotestů. Biden představil plán boje s omikronem

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden na tiskové konferenci v Bílém domě.

Reklama

Spojené státy reagují na stále zrychlující šíření nákazy variantou omikron. Ve snaze co nejvíce zpřístupnit testování vláda zajistila půl miliardy rychlotestů, které si mohou Američané nechat dovézt až domů.

Článek

„Všichni bychom měli být znepokojeni variantou omikron, ale neměli bychom panikařit,“ řekl ve svém projevu americký prezident Joe Biden. „Pokud jste plně očkováni, a zejména pokud jste dostali posilovací dávku, jste opravdu silně chráněni,“ dodal prezident.

„Pokud ale nejste očkovaní, máte vyšší riziko, že vážně onemocníte covidem-19, budete hospitalizováni nebo dokonce zemřete,“ uvedl Biden. „Takže nejlepší věc, kterou můžete udělat, je nechat se plně očkovat a ještě přidat posilovací dávku,“ cituje prezidenta stanice CNN.

„Všem těmto lidem, kteří nebyli očkováni: Máte povinnost vůči sobě, vůči svým rodinám a zcela upřímně – a vím, že za to budu kritizován – vůči vaší zemi,“ řekl také Biden. Země je ale narozdíl od března 2020 v jiné situaci. „Tohle není březen 2020, 200 milionů lidí je plně naočkovaných. Jsme připraveni,“ je si jistý Biden.

Prezident Biden také ujistil Američany očkované proti covidu-19, že mohou nadále pokračovat v plánech na vánoční svátky i navzdory stále rostoucímu počtu případů nákazy omikronem. Americká hlava státu také omezila svého předchůdce. „Zrovna nedávno bývalý prezident Donald Trump oznámil, že dostal svou posilovací dávku. Jde možná o jednu z mála věcí, na kterých se on a já shodneme,“ řekl Trumpův soupeř v posledních volbách.

Biden ale zároveň zdůraznil, že Spojené státy jsou podle něj v současné době v „krizovém okamžiku“. „Vím, že jste unavení. Myslím to vážně a vím, že jste frustrovaní. Všichni chceme, aby to skončilo. Ale pořád jsme ve vážné situaci. A tohle je kritický okamžik. Máme ale také více nástrojů, než jsme kdy měli. Jsme připraveni. Zvládneme to,“ vzkázal Američanům Biden.

Prezident také řekl, že počet nově očkovaných Američanů „se letos v létě zpomalil, protože odpor vůči vakcíně mezi některými zesílil“. Biden ze zpomalení tempa očkování obvinil „nebezpečné dezinformace“. „Podívejte, neočkovaní jsou zodpovědní za své vlastní volby. Ale tyto volby byly podpořeny nebezpečnými dezinformacemi v televizi a na sociálních sítích,“ řekl Biden.

„Tyto společnosti a lidé vydělávají peníze šířením lží a dezinformací, které mohou zabít jejich zákazníky a příznivce. Je to špatné, je to nemorální. Vyzývám šiřitele těchto lží a dezinformací, aby to zastavili,“ zdůraznil Biden.

V úterním projevu z Bílého domu Biden oznámil, že jeho administrativa obstará pro tuto zimu 500 milionů domácích rychlotestů, které bude Američanům zdarma distribuovat. První testy mohou zájemci obdržet na začátku ledna. Doručení testů až domů si mohou objednat přes webovou stránku.

Bílý dům k tomuto kroku přistoupil tváří v tvář stále silnějšímu tlaku ohledně dostupnosti bezplatných testů. „Neměli bychom poslat jeden test každému Američanovi?“ pronesla v sarkastickém tónu na nedávné tiskové konferenci Bidenova mluvčí Jen Psakiová v reakci na otázky novinářů. Kritici Bidenovy administrativy ale poukazovali například na Velkou Británii, která se právě touto cestou vydala.

„První dodávka těchto testů dorazí v lednu. Nastavujeme bezplatný a snadný systém, abychom tyto testy dostali k Američanům, a to včetně webových stránek. Aktivně pracujeme na dokončení této distribuční sítě a v následujících týdnech zveřejníme další podrobnosti,“ cituje deník The Guardian svůj zdroj z prostředí Bidenovy administrativy.

Na šestinásobně větší podíl varianty omikron u nových případů nákazy za pouhý týden Američané reagovali velkým zájmem o testování a u testovacích míst ve větších městech se tvořily dlouhé fronty. Biden oznámil, že vláda se postará o otevření dalších testovacích míst napříč Spojenými státy. První vzniklo tento týden v New Yorku, který ohlásil rekordní počet nových případů nákazy.

Nemocnice se potýkají s rostoucím počtem hospitalizací pacientů nakažených právě variantou omikron. Z většiny jde o neočkované, některé nemocnice kvůli jejich vysokému počtu už ale musí odkládat plánované neakutní zákroky.

Plán americké vlády také počítá s nasazením více než šedesátky týmů připravených pomoci přetíženým nemocnicím. Týmy bude řídit ministr obrany Lloyd Austin, který má v záloze ještě dalších asi tisíc vojenských lékařů, zdravotních sester, záchranářů a dalších zdravotnických pracovníků, které bude možné nasadit během ledna a února.

„Tito lékaři, sestry a další budou připraveni k nasazení do nemocnic, které je potřebují,“ řekl Austin. „Dá-li bůh, nebudeme potřebovat všechny tyto vojáky a zdravotníky, ale pokud ano, jsou připraveni a jsou mobilizováni,“ dodal ministr.

Bílý dům také uvedl, že vláda USA má ve svých strategických zásobách stovky milionů respirátorů N-95, miliardy zdravotnických rukavic, desítky milionů ochranných obleků a více než 100 000 ventilátorů. Minulý týden administrativa poslala 330 ventilátorů do států Indiana, Michigan, Maine a New Hampshire.

Biden také zmínil, že ačkoli se omikronem mohou nakazit i očkovaní Američané, průběh nemoci bude u nich pravděpodobně mírnější a v některých případech asymptomatický. Zdravotničtí poradci Bílého domu uvedli, že neočkovaní Američané mají až čtrnáctkrát vyšší pravděpodobnost úmrtí na covid-19, než je tomu u plně očkovaných osob. V současné době je plně očkovaných 73 procent dospělých Američanů.

Reklama

Doporučované