Hlavní obsah

Respirátory budou v Rakousku povinné i venku, karanténa bude kratší

Foto: Seznam Zprávy

Respirátory budou v Rakousku od 11. ledna povinné i venku, pokud nebude možné udržet rozestup dvou metrů (ilustrační snímek).

Reklama

Za poslední den v zemi přibylo bezmála 9000 nových případů infekce, týdenní incidence se zvýšila na hodnotu 424,8. Je tak vyšší než v Česku, kde je tento údaj o počtu infikovaných na 100 000 obyvatel za sedm dní aktuálně 380.

Článek

V Rakousku se v souvislosti s šířením nakažlivější koronavirové varianty omikron zkrátí karanténa, rozšíří povinnost nošení roušek a zpřísní kontroly stávajících restrikcí. Po dnešním jednání krizové koordinační skupiny (Gecko) o tom rozhodla vláda

Podle agentury APA vláda dospěla k rozhodnutí, že karanténa se pro lidi, kteří měli blízký kontakt s nakaženým, od soboty zkrátí na pět dní. Respirátory FFP2 bude od 11. ledna povinné nosit i venku v případě, že nelze udržet požadovaný rozestup dvou metrů.

Kancléř Karl Nehammer řekl, že Rakousko se nachází ve „velice vážné situaci“ a že počty nakažených v blízké budoucnosti skokově porostou. V příštích týdnech se podle něj mohou bilance vyšplhat ke 20 000 případů nákazy za den. Dobrou zprávou ale podle něj je, že průběh nemoci po nákaze omikronem je jiný a že očkování i proti této variantě funguje.

Za poslední den v Rakousku přibylo 8853 nakažených, což je o něco méně, než hlásily úřady ve středu, kdy bylo infikovaných 9761. V nemocnicích je aktuálně 971 pacientů s covidem-19. Na jednotkách intenzivní péče je 295 nemocných, nejméně od začátku listopadu loňského roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované