Hlavní obsah

Rakouský plošný lockdown v neděli skončí, rozvolňovat budou regiony různě

Foto: Profimedia.cz

Fotografie ze zavřených vánočních trhů ve Vídni.

Reklama

Plošný lockdown v Rakousku skončí v noci na neděli, spolkové země ho však budou uvolňovat rozdílným tempem. Podle agentury APA se na tom při společném jednání dohodla vláda se zemskými představiteli.

Článek

Lockdown v Rakousku přestane v neděli platit plošně a opatření se vrátí do režie spolkových zemí. Již v úterý kancléř Karl Nehammer oznámil, že konec uzávěry bude platit pouze pro očkované a uzdravené z covidu-19.

Obchod, služby, gastronomie, cestovní ruch, kultura a sport budou smět otevřít v pondělí 13. prosince. Konec uzávěry bude doprovázen „minimálním standardem ochranných opatření“, v celé zemi tak bude například platit povinnost nosit respirátor FFP2 ve vnitřních prostorách. Kulturních akcí se smí účastnit nanejvýš 1000 lidí. Gastronomické podniky mohou být otevřené pouze do 23:00.

Zatímco spolkové země Burgenland, Tyrolsko a Vorarlbersko od neděle uvolní uzávěru zcela, Dolní Rakousy, Salcbursko a Štýrsko umožní otevření restaurací a hotelů teprve v pátek 17. prosince. V tento den patrně skončí lockdown v Horních Rakousech. Vídeň již dříve oznámila, že gastronomii a hotely otevře až 20. prosince. Korutany o budoucích opatřeních dosud nerozhodly.

Alpská republika vyhlásila plošný lockdown 22. listopadu. Počet nových případů koronavirové infekce se od té doby výrazně snížil. Takzvaná sedmidenní incidence, tedy počet nově nakažených na 100 000 obyvatel v týdenním úhrnu, se během uzávěry snížila téměř o polovinu, z více než 1000 na současných přibližně 530 případů na 100 000 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Doporučované