Hlavní obsah

Koronavirus rekordně kosí Brazílii. Lockdown nebude, trvá na svém prezident

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Brazílie za posledních 24 hodin zaznamenala 4249 dalších zemřelých po nákaze koronavirem. Jde o nejvyšší denní přírůstek od vypuknutí epidemie, uvedla s odvoláním na tamní ministerstvo zdravotnictví agentura Reuters.

Článek

Zdravotnické úřady za poslední den registrovaly také 86 652 nových případů nákazy koronavirem. Dosud se v této zemi s 211 miliony obyvatel už potvrdilo 13,27 milionu infikovaných koronavirem SARS-CoV-2. Úmrtí spojených s nemocí covid-19 tam evidují 345 025, což Brazílii řadí na druhé místo na světě po Spojených státech.

Brazílie je také teprve třetím státem na světě, jenž zaznamenal denní počet mrtvých spojených s covidem-19 vyšší než 4000, napsala agentura AP. Takový denní přírůstek úmrtí předtím zaregistrovaly pouze USA a Peru.

Počty nakažených i úmrtí s covidem výrazně rostou v Brazílii od konce února, celý březen s výjimkou víkendů přesahovaly počty nově nakažených 70 000 za den a na konci měsíce přesáhly dokonce 100 000. I počty úmrtí s covidem v posledních týdnech dosahují stále vyšší úrovně a je jich denně výrazně víc než za první vlny pandemie loni v červenci, kdy země evidovala za den nejvýše na 1500 takových úmrtí.

V březnu zažila Brazílie nejhorší měsíc v této pandemii, když registrovala 66 573 úmrtí spojených s nákazou. To byl více než dvojnásobek ve srovnání s jejím dosud nejhorším měsícem v pandemii - loňským červencem, kdy to bylo 32 881 zemřelých. K vysokým nárůstům nákaz i úmrtí přispěly nakažlivější místní mutace koronaviru i nedodržování pravidel, která zavedli místní guvernéři.

Přestože se epidemická situace v Brazílii zhoršuje už několik týdnů, zdravotnický systém je na pokraji zhroucení a mnohde, včetně největšího města Sao Paulo, řeší i nedostatek místa na hřbitovech, tamní prezident Jair Bolsonaro odmítá celonárodní omezení pohybu a ekonomické činnosti.

„Nepřijmu tuto politiku - zůstat doma a všechno zavřít,“ zopakoval tento týden Bolsonaro, na něhož bylo podáno i několik stížností k soudům za jeho postoj k epidemii. K celonárodní uzávěře ho vyzvala řada sdružení, naposledy tento týden zdravotnická asociace Abrasco, která navrhla třítýdenní národní uzávěru.

Epidemiologové varují, že situace v Brazílii se ještě nějakou dobu lepšit nebude. Pomoci by částečně mohlo očkování, které po pomalém rozjezdu od poloviny ledna nyní začíná nabírat rychlost, uvedl server Infobae. Zatím tam dostalo alespoň jednu dávku vakcíny asi deset procent obyvatel, obě dávky mají tři procenta Brazilců.

Druhé nejlidnatější město Brazílie Rio de Janeiro přitom od pátku zmírnilo restrikce, povolilo otevření barů a restaurací do 21 hodin, dál je ale zakázáno větší shromažďování, stejně jako pobyt na pláži, diskotéky, večírky i kolektivní sporty.

Reklama

Doporučované