Hlavní obsah
Online

V Itálii se zavřou všechny obchody vyjma potravin a lékáren

Foto: Profimedia.cz

Maďarsko oznámilo své první dva potvrzené případy nákazy novým koronavirem minulou středu.

Reklama

aktualizováno •

Počty nakažených rostou ve Spojených státech i v Evropě. Ve Velké Británii se nákaza dostala i mezi poslance. Jižní Korea hlásí opět velký počet nových případů. Maďarská vláda vyhlásila nouzový stav.

Článek

Počet nových případů onemocnění koronavirem v Jižní Koreji opět výrazně vzrostl, když předchozí den byl počet nových případů nejnižší za 11 dní. Země ve středu oznámila nově potvrzených 242 případů onemocnění COVID-19, v úterý jen 35. Celkem již v zemi onemocnělo 7755 osob.

Více než 60 procent dosud zaznamenaných onemocnění v zemi souvisí s kontroverzním náboženským hnutím Sinčchondži, které je silně zastoupené v Tegu a má spojení s Čínou.

Maďarsko dnes podle agentury MTI přijalo několik nouzových opatření. Ve snaze omezit šíření nákazy novým koronavirem vláda zakázala vstup do země cestujícím z Itálie, Jižní Koreje, Íránu a Číny, pokud to nejsou maďarští občané.

Ve Spojených státech počet případů onemocnění novým koronavirem dosáhl podle výpočtu americké televize CNN 1000. Počet zjištěných případů se od neděle zdvojnásobil. Na nemoc zatím zemřelo 31 osob. Nemoc byla potvrzena zhruba ve třech čtvrtinách amerických států. Nejvíce postiženým nadále zůstává stát Washington, kde bylo doposud oznámeno 273 případů nemoci a 24 osob zemřelo.

Zástupci Kongresu a Bílého domu v úterý jednali o opatřeních na podporu americké ekonomiky a zmírnění dopadů onemocnění na ekonomiku i běžné Američany. Na konkrétních opatřeních se zatím nedohodli. Trump se v úterý také setkal s republikánskými zákonodárci a opět bagatelizoval rizika šíření koronaviru.

  • Podle lékaře Kongresu se koronavirem může nakazit 70 až 150 milionů Američanů

    Ošetřující lékař Kongresu a Nejvyššího soudu USA Brian Monahan se v úterý odpoledne setkal se zaměstnanci senátu na schůzce za uzavřenými dveřmi. Podle NBC News očekává, že v USA se novým typem koronaviru může nakazit 70 až 150 milionů lidí.

    Setkání se nezúčastnili žádní senátoři. Monahan informoval zaměstnance o způsobech, jak zabránit šíření viru. Opět zopakoval radu o zákazu potřesení rukou.

  • Conte: V Itálii se zavřou všechny obchody vyjma těch nezbytných

    Italská vláda dále zpřísňuje opatření ve snaze zabrzdit epidemii nového typu koronaviru. Premiér Giuseppe Conte oznámil, že v celé zemi se uzavřou všechny obchody vyjma potravinářských a lékáren. Dočasně se uzavřou i všechny bary, restaurace a kadeřnictví. Informují o tom italská i světová média.

    „Zůstanou zavřené všechny obchody, kromě těch s nezbytně potřebným zbožím, jako jsou léky a potraviny. (…) Továrny zůstanou otevřené, ale s bezpečnostními opatřeními. Doprava bude zajištěná,“ citoval Conteho deník La Repubblica.

  • V USA rychle přibývají lokální opatření kvůli šíření koronaviru

    Zákazy akcí s určitým počtem účastníků, rušení slavností či sportovních utkání, omezování prezenční výuky na vysokých školách. Spojené státy následují jiné zasažené země a v zemi dnes v souvislosti se šířením nového koronaviru rychle přibývají preventivní opatření. Přistupují k nim jednotlivé státy, města nebo instituce, ve Washingtonu se možná chystá vyhlášení stavu „národní pohromy“.

    Počet potvrzených případů nákazy v USA v posledních dnech poměrně rychle narůstá a už se pohybuje kolem 1100, přičemž nejvíce nakažených evidují ve státech Washington, New York a v Kalifornii. Celkem se infekce podle oficiálních údajů z úterka potvrdila ve 39 z 50 amerických států. Řada z nich kvůli tomu vyhlásila stav nouze, což lokálním úřadům otevírá cestu ke krizovým federálním fondům.

  • Ve Francii za den zemřelo 15 koronavirem infikovaných lidí

    Francie hlásí už 48 obětí nového koronaviru, což je o 15 více než předchozí den. Oznámil to dnes večer francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran. Potvrzených případů nákazy je v zemi aktuálně 2281, což znamená oproti úternímu večeru nárůst o 497.

    Mezi oběťmi je 33 lidí starších 75 let, doplnil zástupce ministra Jérôme Salomon. Z aktuálně nakažených pacientů je jich 105 na resuscitačním oddělení.

    Ministr Véran na tiskové konferenci zdůraznil, že zatímco z některých regionů jsou hlášeny stovky případů, z jiných jen desítky. „Vir necirkuluje po celém území,“ řekl ministr citovaný deníkem Le Figaro.

  • Rakouské osobní vlaky přestaly kvůli koronaviru jezdit do Itálie

    Kvůli šíření nového typu koronaviru dnes Rakousko do odvolání přerušilo železniční spojení s Itálií. Do země budou moci jezdit jen nákladní vlaky. Ve Vídni se ráno neotevřelo žádné z osmi státních muzeí. Kvůli vládnímu nařízení zůstanou Uměleckohistorické i Přírodovědné muzeum, Albertina či zámek Belvedere zavřené přinejmenším do konce března, informovala rakouská tisková agentura APA. V Rakousku se zatím potvrdilo 246 případů nákazy koronavirem, z nichž nejvíce připadá na Tyrolsko. Tato rakouská spolková země od soboty uzavře lyžařské středisko Ischgl.

    Rakouská vláda v úterý oznámila, že kvůli infekci zakáže vstup do země všem italským občanům, kteří nebudou mít potvrzení od lékaře, že se koronavirem nenakazili. Nařídila také uzavření všech vysokých škol a zrušení akcí s více než 500 účastníky venku a s více než stem účastníků uvnitř budov. Zrušení svého programu následně oznámila řada divadel a kin včetně vídeňského divadla Burgtheater či Státní opery. Turistům se uzavřel také chrám svatého Štěpána v centru hlavního města.

    Kvůli snaze zastavit šíření nákazy dnes Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) do odvolání přestaly jezdit s osobními vlaky do Itálie. Všechny vlaky, které běžně do této země míří, končí nyní v Innsbrucku či Villachu. Nákladní vlaky rakouských drah do Itálie a zpět budou dál jezdit, na hranicích se ale vždy vystřídají strojvůdci.

  • Írán má podle úřadů 9000 nakažených koronavirem a 354 mrtvých

    V Íránu je novým koronavirem nakaženo 9000 lidí. Oznámil to dnes mluvčí tamního ministerstva zdravotnictví. Počet úmrtí stoupl od úterka o 63, takže v zemi už virus usmrtil 354 lidí. Írán je co do nákazy nejpostiženější z blízkovýchodních zemí a světově je po Číně, Jižní Koreji a Itálii čtvrtý. Oproti úterku v zemi přibylo 958 nakažených.

    Agentura AP informovala, že v blízkovýchodních zemích se nakazilo 9700 lidí. Kromě Íránu jsou hlášena úmrtí na nemoc COVID-19, již virus způsobuje, z Egypta, Libanonu a Iráku. Libanon ohlásil druhého mrtvého a 61 nakažených. Mrtvý 55letý Libanonec v minulých dnech sice necestoval, ale byl v kontaktu s nakaženými turisty.

    Nárůst nových případů infekce o 70 procent ohlásil Bahrajn. Země má 189 pacientů, k nimž nově přibyli občané evakuovaní z Íránu.

  • Libanon ruší lety a zavírá restaurace

    Libanon oznámil, že zastavuje veškerá letecká spojení s Itálií, Jižní Koreou, Čínou a Íránem ve snaze zastavit šíření koronaviru. Libanoncům vláda zároveň dává čtyři dny na návrat do vlasti z řady dalších evropských zemí zasažených koronavirem, než zruší i tyto linky. Informovala o tom agentura Reuters.

    Nově nebude Libanon přijímat cestující z Francie, Egypta, Sýrie, Iráku, Španělska, Británie a Německa. Na tiskové konferenci to dnes oznámil libanonský premiér Hasan Dijáb. Opatření se nebude týkat Libanonců, diplomatů pracujících v Libanonu, rezidentů a zaměstnanců nevládních organizací, kteří v Libanonu pracují. Ti budou mít na návrat do vlasti čtyři dny, než bude s danými státy zrušeno letecké spojení.

    Libanon ohlásil druhou oběť nemoci COVID-19 a počet nakažených podle libanonských médií vystoupal na 68. Mrtvý je 55letý Libanonec, který byl v kontaktu s nakaženými turisty.

  • Itálie hlásí už skoro 12 500 nakažených koronavirem, 827 zemřelo

    Počet úmrtí z řad nakažených novým koronavirem se v Itálii zvýšil o 196 na 827, informovala dnes místní civilní obrana. Podle agentury Reuters jde o největší nárůst za 24 hodin v absolutních číslech od 21. února, kdy se v Itálii potvrdil první případ nákazy.

    Počet infikovaných novým koronavirem, který se začal šířit loni v prosinci z Číny, dosáhl k dnešnímu dni v Itálii 12 462. Z toho 1045 lidí se už z nemoci zotavilo. V intenzivní péči je nyní 1028 osob.

  • Šéf WHO Tedros vyhlásil pandemii

    Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje nynější celosvětové šíření nákazy nového typu koronaviru za pandemii. V Ženevě to dnes podle agentury DPA prohlásil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

    „Toto je první pandemie způsobená koronavirem,“ řekl generální ředitel WHO.

    WHO dosud pro nákazu, kterou se nakazilo přes 120 000 lidí, z nichž více než 4000 lidí podlehlo, nepoužívala termín pandemie.

  • První úmrtí v souvislosti s koronavirem oznámily Belgie, Irsko a Švédsko

    Belgie ve středu ohlásila první tři oběti nemoci COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. O prvním mrtvém odpoledne informovalo také Irsko a Švédsko.

    V bruselské nemocnici zemřela 90letá pacientka, oznámila ministryně zdravotnictví Maggie de Blocková. Následně úřady informovaly ještě o úmrtí dvou mužů ve věku 73 a 86 let. V Belgii se podle agentury Reuters dosud nakazilo 314 lidí.

    V Irsku se první obětí nebezpečné nákazy stala žena, která zemřela v nemocnici na východě země. Informoval o tom list The Irish Times. Počet potvrzených případů nákazy v zemi se navýšil o deset na celkových 34.

    Podle Reuters se Švédsko stalo další evropskou zemí, která zaznamenala úmrtí pacienta nakaženého novým typem koronaviru. Skandinávská země aktuálně eviduje 486 případů infekce, nejpostiženější je oblast hlavního města Stockholmu. Klinika Karolínské univerzity v prohlášení uvedla, že obětí je postarší pacient, který vedle nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, trpěl ještě dalším onemocněním.

  • Petříček: Nechceme žádného Čecha v zahraničí nechat na holičkách

    „V tuto chvíli naše zastupitelské úřady fungují normálně. Samozřejmě přijímáme taková opatření, která ochrání diplomaty ČR, pracovníky našich ambasád. V Itálii se konzulární úřady uzavřely, ale konzulární pracovníci pracují z domova. Pomáháme tam, kde je třeba pomoct. Nechceme nechat žádného Čecha v zahraničí na holičkách. Uzavření zahraničních úřadů neplánujeme,“ uvedl pro Seznam Zprávy ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

    Už dřív ministerstvo nařídilo dvoutýdenní karanténu po návratu z Itálie pro české občany a cizince s trvalým a přechodným pobytem v ČR, na hranicích v pondělí začaly namátkové kontroly s měřením teploty. Přerušeny byly lety do severoitalských měst, Číny a Jižní Koreje. Nevydávají se víza lidem v Íránu.

    „V případě Evropy funguje bezvízový styk, zde jsou ta opatření jiného charakteru… Opatření podnikáme vzhledem k vízovému režimu ve vztahu k Íránu a také Číně. Víza se nevydávají v tom množství, v jakém se vydávala,“ dodal Petříček. Je to podle něj způsobeno třeba i snížením zájmu.

  • Izrael počítá s deseti miliardami šekelů na pomoc ekonomice

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu oznámil, že vláda vyčlení deset miliard nových šekelů (63,6 miliardy Kč) ke stabilizaci izraelské ekonomiky v důsledku škod způsobených opatřeními souvisejícími s novým koronavirem. Informoval o tom zpravodajský web The Times of Israel. V Izraeli byla nákaza koronavirem potvrzena u 76 lidí, na palestinských územích bylo hlášeno dalších 30 případů.

    „Ekonomika státu Izrael je v lepším stavu než většina světových ekonomik. Finanční systém je silný a nezaměstnanost nízká. To jsou velké výhody, když vstupujeme do této krize. Věříme, že je to překážka, kterou jsme schopni zdolat,“ uvedl Netanjahu.

    Izraelský premiér zároveň poznamenal, že neočekává nedostatek zboží v izraelských obchodech v souvislosti s omezením letů, jelikož většina izraelského importu se do země dostává na lodích.

  • Čína uzavřela dočasně vystavěné nemocnice ve Wu-chanu

    Čína uzavřela všechny dočasné nemocnice ve městě Wu-chan, epicentru koronavirové nákazy. Uvedla to agentura Reuters. Doktoři a zdravotní sestry z wuchanských nemocnici zveřejnili video, na kterém si po jejich uzavření vítězně sundavají roušky z tváří.

    Za necelé tři týdny počet nově nakažených v Číně klesl z téměř 2000 případů denně na méně než 100 případů. Podle čínských úřadů se v pondělí nově nakazilo 40 lidí, což je nejméně od ledna, kdy se počet nakažených začal zaznamenávat s tím, jak epidemie postupovala. Podle oficiálních čínských zdrojů se přírůstek nově nakažených mimo provincii Chu-pej, která byla novým koronavirem nejvíce zasažená, téměř úplně zastavil.

  • Africké státy odmítají, že nedostatečně testují na koronavirus

    Africké státy odmítají spekulace mezinárodních odborníků, podle kterých je nízký počet případů nákazy novým typem koronaviru na kontinentu výsledkem nedostatečného testování. Informoval o tom zpravodajský server BBC. V Africe se dosud objevilo jen několik desítek potvrzených infekcí, nejvíce pacientů eviduje Egypt. V zemi se dosud potvrdilo 60 nakažených, což je více než polovina všech afrických případů.

    Kritice odborníků a mezinárodních pozorovatelů neušla například Nigérie. Tamní úřady identifikovaly více než 200 lidí, kteří přišli do styku s Italem, u něhož se potvrdil první případ nákazy v této západoafrické zemi, dosud jich však otestovaly pouze 33. Nigérie eviduje dva potvrzené případy nákazy.

    Africké zdravotnické úřady přesto důrazně odmítají, že by krizi nevěnovaly dostatečnou pozornost. „Jsem šťastný a pyšný na to, co Afrika stihla dosud (ohledně šíření epidemie) udělat, většinou se totiž epidemii snažíme zastavit až poté, co propukne,“ říká Amadou Sall, ředitel Pasteurova institutu v senegalském Dakaru. Podle něj se africký kontinent tentokrát stihl připravit. Jeho institut mimo jiné na počátku epidemie na testování přítomnosti nového typu koronaviru vyškolil 35 dalších laboratoří napříč kontinentem.

    V afrických státech je nyní přes 100 potvrzených případů nákazy. Choroba se rozšířila do 11 zemí, včetně Jihoafrické republiky, Senegalu, Alžírska či Tuniska. První případ nákazy v úterý oznámily úřady v Kongu. Nemoci COVID-19 podlehli na kontinentu dva lidé, jeden v Maroku a jeden v Egyptě.

  • Maďarská vláda přijala nouzová opatření

    Maďarská vláda vyhlásila nouzový stav, oznámila dnes agentura MTI s odvoláním na šéfa úřadu vlády. Ve snaze omezit šíření nákazy novým koronavirem vláda zakázala vstup do země cestujícím z Itálie, Jižní Koreje, Íránu a Číny, pokud to nejsou maďarští občané.

    „Zákaz cest ze čtyř nejvíce nákazou postižených zemí vstupuje v platnost okamžitě,“ uvedl Gergely Gulyás, který řídí úřad vlády premiéra Viktora Orbána.

    Uzavřeny budou také vysoké školy. Zakázána budou veřejná shromáždění více než 100 lidí v uzavřených prostorách a více než 500 lidí pod širým nebem.

    Omezení mají platit až do odvolání, uvedl Gulyás podle agentury Reuters. Dodal, že vláda očekává dopad epidemie spíše v řádu měsíců než týdnů.

  • Ukrajina kvůli koronaviru zavře školy a nebudou ani hromadné akce

    Ukrajinská vláda se rozhodla přijmout řadu preventivních opatření proti šíření koronaviru, včetně uzavření všech škol v celé zemi na tři týdny. Kabinet premiéra Denyse Šmyhala to dnes oznámil na svém webu zatím bez upřesnění, odkdy by opatření měla platit.

    „Je rovněž naplánováno zavedení karantény ve vzdělávacích institucích na dobu tří týdnů,“ uvádí se mimo jiné ve sdělení zveřejněném na internetových stránkách vlády. Rozhodnutí rada ministrů přijala na dnešním zasedání.

    Kabinet v rámci uvedených opatření chce rovněž zakázat konání hromadných akcí, u nichž je předpokládána účast více než dvou set lidí, s výjimkou důležitých státních záležitostí, jako je například zasedání parlamentu. „Sportovní akce je možné pořádat se souhlasem mezinárodních organizací, ale bez diváků,“ sděluje se rovněž v informaci.

    Poslankyně Viktorija Sjumarová na Facebooku tvrdí, že opatření vstoupí v platnost ve čtvrtek a potrvají do 3. dubna. Patří k nim podle ní i přerušení leteckých spojů s některými zeměmi a uzavření většiny hraničních přechodů – z 219 jich má zůstat otevřených 49.

  • Letadlo fotbalistů AS Řím nedostalo povolení přistát v Seville

    Fotbalisté AS Řím neodletí ke čtvrtečnímu duelu Evropské ligy do Sevilly. Tedy ne, že by nechtěli. Jejich letadlo ale nedostalo povolení v jihošpanělském městě přistát.

  • Madridský region oznámil deset nových úmrtí, celkem jich je 31

    Madridský region dnes oznámil deset dalších úmrtí v souvislosti s novým koronavirem. Celkový počet obětí nákazy v této španělské oblasti je tak 31, informovala agentura Reuters. Regionální úřady rovněž uvedly, že počet potvrzených případů nákazy vzrostl na 1 024, ještě v úterý přitom místní představitelé hovořili o 782 infikovaných. Madridský region je jednou z nejvíce postižených oblastí Španělska, kde bylo celkem novým koronavirem nakaženo již přes 2 000 lidí.

    Již v úterý španělské úřady oznámily uzavření škol v několika regionech. Právě v oblasti Madridu se uzavření škol, od mateřských po univerzity, dotýká nejméně 1,53 milionu žáků a studentů.

    Koronavirem se nakazil i poslanec španělské krajně pravicové strany Vox Javier Ortega Smith. Zákonodárný sbor v reakci na to v úterý oznámil na týden přerušení své činnosti.

  • Írán má podle úřadů 9 000 nakažených koronavirem a 354 mrtvých

    V Íránu je novým koronavirem nakaženo 9 000 lidí. Oznámil to dnes mluvčí tamního ministerstva zdravotnictví. Počet úmrtí stoupl od úterka o 63, takže v zemi už virus usmrtil 354 lidí. Írán je co do nákazy nejpostiženější z blízkovýchodních zemí a světově je po Číně, Jižní Koreji a Itálii čtvrtý. Oproti úterku v zemi přibylo 958 nakažených.

    Nárůst nových případů infekce o 70 procent dnes ohlásil Bahrajn. Země má 189 pacientů, k nimž nově přibyli občané evakuovaní z Íránu.

    Íránské elitní revoluční gardy přiznaly, že mezi nakaženými je i pět jejich členů a neupřesněný počet příslušníků dobrovolných sborů. Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí slíbil, že lékaři a ošetřovatelky, kteří se nakazí a zemřou, budou považováni za mučedníky stejně jako padlí vojáci. Gardy, které jsou nasazovány k zásahům i v případě pohrom, mají přes 125 000 vojáků, dobrovolnický sbor pak asi 600 000 členů.

Reklama

Hlavní zprávy