Hlavní obsah

Česko má nové ohnisko koronaviru. Na Jihlavsku se vracejí roušky

Foto: ČTK/Pavlíček Luboš, ČTK

Na Jihlavsku jsou znovu povinné roušky.

Reklama

aktualizováno •

Na Jihlavsku se rozšířila nákaza nemoci covid-19 z ohniska ve Větrném Jeníkově, kde zatím testy potvrdily 24 nemocných. V pondělí se také objevilo nové ohnisko ve firmě na Novojičínsku.

Článek

Jihlavský krizový štáb dnes v reakci na víkendový výskyt nových případů koronaviru v okrese Jihlava nařídil znovu povinnost nosit roušky v některých veřejných zařízeních a ve službách. Opatření začne v jihlavském okrese platit od úterních 15:00 do odvolání.

Roušky budou povinné v MHD nebo například u kadeřníka, kosmetičky, na pedikúře, uvedl mluvčí magistrátu Radovan Daněk. Povinné budou také ve velkých obchodech a nákupních centrech na Jihlavsku, ve všech zdravotnických zařízeních včetně ambulantních a v sociálních službách včetně odlehčovací a domácí péče. Lidé budou muset mít roušky nejen při vnitřních, ale i venkovních kulturních akcích. Povinnost nosit roušky nastane podle krizového štábu i všude tam, kde je běžný kontakt na vzdálenost 1,5 metru a nižší.

„O víkendu v okrese Jihlava přibyly čtyři nové případy covidu-19. V samotné Jihlavě je zatím deset nemocných,“ řekl Daněk. Hygienici podle něj předpokládají, že případů bude přibývat.

Na Jihlavsku se rozšířila nákaza nemoci covid-19 z ohniska ve Větrném Jeníkově, kde zatím testy potvrdily 24 nemocných.

Podle testů, které dosud absolvovali lidé z vedení města i úředníci, jsou všichni zdraví. Pozitivní test měla pouze jedna pracovnice z komise pro občanské záležitosti, která s magistrátem spolupracuje externě. Radnice nyní preventivně připravuje další testy.

Z bezpečnostních důvodů upravily provoz i Domov Stříbrné terasy nebo Alzheimer centrum. Platí zákaz návštěv v jihlavské nemocnici a v zařízeních Integrovaného centra sociálních služeb, jehož zdravotnice měly pozitivní testy.

Za víkend udělali hygienici stovky testů, nemoc se v regionu lavinovitě nešíří. V sobotu testy potvrdily jednoho nakaženého koronavirem, v neděli tři. Výsledky nedělních testů budou znát hygienici dnes. V pátek se nemoc prokázala u tří zdravotních sester jihlavských sociálních služeb.

Nové ohnisko na Novojičínsku

Nemoc covid-19 se objevila nově mezi zaměstnanci společnosti Varroc Lighting na Novojičínsku. Je jich jen za dnešní den 23. Hygienici nařídili plošné testování celkem 1500 lidí. Začne v úterý. Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák požádal vládu, aby při plošném testování nasadila armádu. Vojáci by měli pomoci příští týden, kdy by se mělo testovat 6000 zaměstnanců OKD.

Lokální ohnisko nákazy ve společnosti Varroc se projevilo v důsledku nařízení hygieniků, podle nějž jsou pendleři povinni se jednou za dva týdny nechat testovat. „Začínáme mít velké problémy ve firmách, které zaměstnávají pendlery,“ řekla ředitelka krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová. „Řešíme pět firem nejenom na Karvinsku, ale spíš je to Ostravsko, Novojičínsko, kde jsou velké průmyslové zóny,“ dodala. Ve Varrocu jsou podle ní nakažení nejen pendleři, ale i někteří čeští zaměstnanci.

Reklama

Související témata:

Doporučované