Hlavní obsah

Koronavirus se podepsal na peněženkách lidí. Tři z deseti se mají hůř

Foto: Profimedia.cz

Tři čtvrtiny těch, co se jim zhoršila ekonomická situace, to zvládají s obtížemi.

Reklama

Podle černého scénáře máme v Česku asi 1,2 milionu lidí, kteří mohou mít na podzim výrazné ekonomické problémy, varuje expert.

Článek

V době pandemie koronaviru se zhoršila ekonomická situace zhruba tří z deseti lidí v Česku. Zlepšení zaznamenalo 12 procent lidí, situace je beze změny podle 57 procent. Vyplývá to z výsledků červnového výzkumu, které dnes zveřejnila agentura Median. Dotazovala se 600 lidí ve věku od 18 let.

Mírné zhoršení ekonomické situace hlásí čtvrtina lidí, výrazné zhoršení čtyři procenta. Hodně se situace zlepšila pro procento lidí, mírné vylepšení uvedlo 11 procent dotázaných.

„Čtyři procenta z těch, u kterých se situace zhoršuje hodně, uvádí, že je na tom špatně a nastalou situaci nezvládá, 74 procent z nich ji potom zvládá s obtížemi a 22 procent s malými problémy,“ uvedl Median. Z respondentů, kteří udávají mírné zhoršení ekonomické situace, dvě třetiny situaci zvládají s malými problémy, 28 procent s obtížemi.

Podle průzkumu PAQ Research pak čtvrtina domácností přemýšlí o tom, že bude muset snížit svoje výdaje. Třeba za potraviny, spotřební věci nebo kulturu. Více než 15 procent rodin už se dokonce takto uskromnilo a dalších 10 procent zvažuje kvůli vládním koronavirovým opatřením radikálnější řešení. Budou si muset patrně vzít půjčku, prodat nějaký majetek nebo se přestěhovat do levnějšího bytu.

Z průzkumů PAQ Research vychází, že třetina zaměstnanců přišla během koronakrize o část mzdy, ať už zkrácením úvazku, redukcí flexibilní složky, zrušením benefitů nebo prostým snížením mzdy. U 22 procent lidí platí tento stav i nadále.

„Podle černého scénáře máme v Česku asi 1,2 milionu lidí, kteří mohou mít za určitých okolností na podzim výrazné ekonomické problémy, a část z nich může definitivně skončit na úřadu práce,“ počítá analytik CERGE-EI Filip Pertold.

Pětinu ekonomicky aktivních lidí tak mohou potkat na podzim vážné finanční problémy.

Jaká bude realita, zatím lze jen odhadovat. Teprve v průběhu června se totiž společnost vrátila k životu, ačkoliv omezení pohybu skončilo už na konci dubna. Vyplývá to jak ze sociologických průzkumů, tak ekonomických dat.

Zhoršení ekonomické situace některých domácností ukázal už květnový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Příjmy podle něj klesly od začátku pandemie koronaviru do května třetině domácností v České republice. Negativní dopady šíření nemoci pocítila téměř polovina zaměstnanců a tři čtvrtiny osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Do situace, kdy nevycházejí s penězi, se podle CVVM dostalo pět procent Čechů.

Kvůli šíření nemoci covid-19 vydala česká vláda v polovině března řadu nařízení, která utlumila ekonomiku. Dalšími opatřeními se pak snažila firmy a domácnosti podpořit. Podle sněmovní opozice je podpora pomalá a nedostatečná.

Reklama

Doporučované