Hlavní obsah

Pražské ohnisko. Fotbalisté si odnesli koronavirus z oslavy v nočním klubu

Foto: Pixabay.com

Koronavirus se šířil v pražském klubu.

Reklama

Pražská hygienická stanice informovala o 59 osobách, které onemocněly covidem-19 na oslavě v klubu v Praze 2. Dalších více než 120 lidí je v karanténě. Nemoc se šířila také mezi pražskými fotbalisty.

Článek

„Hygienické stanici hlavního města Prahy byla hlášena onemocnění koronavirem covid-19, kdy nemocní měli společný kontakt v klubu v Praze 2. Na základě hlášení jednoho onemocnění stanice vyhledala dalších 17 účastníků oslavy a u 15 z nich se nákaza koronavirem covid-19 potvrdila,“ sdělila Seznam Zprávám ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Zmíněné oslavy se měli účastnit i pražští fotbalisté. Předpokládá se, že nakažení hráči rezervních týmů pražské Bohemky, Sparty a Dukly se nakazili právě tam. Tyto týmy kvůli výskytu nákazy musely také přerušit letní přípravu.

Jágrová uvádí, že dalším epidemiologickým šetřením vypátrali ještě 31 dalších nakažených. Ti se oslavy sice neúčastnili, ve stejný den se ale pohybovali v prostorách klubu. Celkem hygienická stanice došla k 59 nakaženým s tím, že dalších 121 poslala do karantény, protože s nakaženými byli v kontaktu.

V médiích a na sociálních sítích se objevila informace, že původcem nákazy měla být osoba, která v den oslavy nejevila příznaky onemocnění. Někteří uváděli, že se jednalo o mladou dívku, se kterou fotbalisté přišli do kontaktu.

Tuto spekulaci však hygienická stanice nemohla potvrdit. „Lze předpokládat, že zdrojem nákazy byla osoba, která v den akce neměla žádné příznaky onemocnění, a nic jí tedy nebránilo se akce účastnit. Je to však pouze kvalifikovaný odhad, který nelze nijak potvrdit ani vyvrátit,“ doplnila Jágrová.

Momentálně je v Praze 643 nakažených koronavirem. Za posledních 24 hodin jich přibylo 16. Celkem k dnešnímu dni hygienická stanice evidovala 2 626. Z toho se 1 875 vyléčilo a 104 zemřelo.

Reklama

Doporučované