Hlavní obsah

Šílené? Neprodloužení nouzového stavu není podle premiéra zbytečným riskem

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Podle premiéra Petra Fialy nepovede zrušení nouzového stavu ke zhoršení covidové situace v Česku.

Reklama

Neprodloužení nouzového stavu kvůli koronavirové pandemii není podle premiéra Petra Fialy (ODS) zbytečný risk.

Článek

Neprodloužení nouzového stavu kvůli koronavirové pandemii není podle premiéra Petra Fialy (ODS) zbytečný risk. Opatření lze dělat jinými prostředky v souladu s pandemickým zákonem, řekl dnes v rozhovoru televizi CNN Prima News. Apeloval na zodpovědnost lidí, kteří by se podle něj měli zříci společenských akcí.

Jan Kulveit, člen MeSES, který se zabývá modelováním globálních rizik a působí na univerzitě v Oxfordu, ovšem o víkendu uvedl, že „situace je vysoce riziková, opatření je třeba posílit, ne rozvolnit a zrušit. Signalizace ‚situace se zlepšuje‘ je šílená.“

Fiala ani ministr zdravotnictví Vlastimil Válek si to nemyslí.

Kabinet Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) na svém prvním zasedání v pátek rozhodl, že nepožádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Mimořádný stav vyhlásila předchozí vláda ANO a ČSSD na 30 dnů, skončí o půlnoci 25. prosince. Přestane tak platit třeba omezení otevírací doby v restauracích a nočních klubech nebo zákaz pořádání vánočních trhů.

Konec stavu nouze podle Fialy neznamená, že je koronavirus pryč a všichni se mohou chovat, jako by nemoc neexistovala. Nebylo ale podle premiéra nutné jej prodlužovat. V případě, že by se situace zhoršovala i kvůli variantě omikron, je kabinet připraven včas reagovat, řekl ministerský předseda.

„Není to zbytečný risk a také bychom zbytečně neriskovali. V tuto chvíli není potřeba prodlužovat nouzový stav. Ale znovu zdůrazňuji, řadu opatření lze dělat jinými prostředky právními, jinou cestou prostřednictvím pandemického zákona. Ale hlavně je potřeba, abychom se všichni chovali zodpovědně,“ poznamenal Fiala.

Premiér také řekl, že nový kabinet nechce pokračovat v chaotickém vydávání protiepidemických opatření. „Chceme, aby lidé vždy věděli, na co se mají připravit a jaká opatření do budoucna budou,“ doplnil.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v sobotu Radiožurnálu řekl, že navrhne na jednání vlády omezení otevírací doby na Štědrý den do 12:00 a uzavření obchodů 25. prosince. Fiala poté na tiskové konferenci na dotaz uvedl, že takové omezení je přijatelné.

Válek dnes v Partii informaci znovu potvrdil a dodal, že na Štědrý den navrhne uzavření ve variantách, kromě otevírací doby do 12:00 podle něj může vláda diskutovat i o možnosti do 11:00. „Diskutoval jsem to s ministry, diskutoval jsem to s panem premiérem, je to na návrh odborníků a ministerstvo mi chystá variantní návrhy,“ řekl.

Dodal, že ohledně případných dalších opatření v dalších dnech bude vycházet z čerstvých dat o variantě omikron z Velké Británie, která obdrží 27. nebo 28. prosince. „Rozumím, že je to na poslední chvíli, rozumím, že situace je taková, ale já nechci navrhovat drastické scénáře pokud se ukážou jako zbytečné. Na druhé straně navrhnu ten scénář, který opravdu ochrání naše obyvatele, byť by to byla tvrdá opatření,“ řekl.

Reklama

Doporučované