Hlavní obsah

Koronavirus sílí. Doutnajících ohnisek v Česku přibývá

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní mapa níže.

Reklama

Po prudkém šíření nového typu koronaviru v dolech OKD hlásí hygienici další ohnisko nákazy v Moravskoslezském kraji - společnost Varroc Lighting na Novojičínsku. Testování nařídili u 1500 lidí.

Článek

Moravskoslezský kraj dál sužuje epidemie koronaviru. Ke Karvinsku, které je v současné době nejnakaženějším okresem v republice s 1726 aktuálně nemocnými nemocí covid-19, se připojilo Novojičínsko. Tam nově identifikovali hygienici nákazu ve společnosti Varroc Lighting. S testováním má pomoci také armáda.

Podle ČTK se lokální ohnisko nákazy ve společnosti Varroc projevilo v důsledku nařízení hygieniků, podle nějž jsou pendleři povinni se jednou za dva týdny nechat testovat. „Začínáme mít velké problémy ve firmách, které zaměstnávají pendlery,“ konstatovala ředitelka krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová. „Řešíme pět firem nejenom na Karvinsku, ale spíš je to Ostravsko, Novojičínsko, kde jsou velké průmyslové zóny,“ dodala. Ve Varrocu jsou podle ní nakažení nejen pendleři, ale i někteří čeští zaměstnanci.

Nově se také z nařízení jihlavského krizového štábu obnovila povinnost v okrese nosit roušky. A to kvůli šíření nákazy z ohniska ve Větrném Jeníkově. Nařízení platí v jihlavském okrese od úterý 15:00. Povinnost nosit roušky bude v MHD, některých veřejných zařízeních a službách, jako je například kadeřník, dále ve velkých obchodech a nákupních centrech, ve všech zdravotnických zařízeních včetně těch ambulantních, v sociálních službách a na všech vnitřních i venkovních akcích.

„Dnes se sešel krizový štáb a domluvili jsme se na tom. Bude to nařízení krajské hygienické stanice,“ řekla ČTK primátorka Jihlavy Karolína Koubová.

Kromě toho platí povinnost nošení roušek ve vnitřních veřejných prostorech na Kutnohorsku a Čáslavsku, kde kvůli ohnisku v jedné firmě v katastru obce Církvice platí také omezení pro hromadné akce a zákaz návštěv ve všech zdravotnických zařízeních a domovech pro seniory.

A nakonec je za jedno z ohnisek považována také Praha. V hlavním městě platí povinnost nosit roušky při cestách metrem.

Jak se bude situace vyvíjet po návratu většího počtu lidí z dovolené v zahraničí, zatím není zřejmé. Podle údajů státních statistiků si zatím za červenec přivezlo koronavirus ze zahraničí devět lidí. V dovolenkových destinacích jako je Chorvatsko nebo Bulharsko ovšem právě v těchto dnech počet nakažených prudce stoupá.

Reklama

Související témata:

Doporučované