Hlavní obsah

Slovenští senioři dostanou peníze, pokud se nechají očkovat

Foto: Melinda Nagy, Shutterstock.com

Neočkovaní slovenští senioři dostanou za vakcinaci proti covidu-19 příspěvek ve výši 40 % průměrného důchodu. (Ilustrační obrázek)

Reklama

Slovensko dá 200 eur (5100 korun) každému neočkovanému seniorovi, který dostane vakcínu proti onemocnění covid-19. Starší obyvatelé, kteří už jsou naočkovaní posilující dávkou vakcíny, zase dostanou odměnu 300 eur (7650 korun).

Článek

Opatření prosazované zejména ministrem financí Igorem Matovičem ve čtvrtek schválil parlament. Na pětimilionovém Slovensku, které se v EU řadí k zemím s nejnižším podílem naočkovaného obyvatelstva proti covidu-19, nárok na zmíněný příspěvek bude mít po splnění stanovených podmínek zhruba 1,29 milionu lidí. Schválená novela příslušného zákona se liší od původního návrhu, který počítal s rozdáváním poukázek na využívání služeb.

Právě starší lidé patří k nejohroženějším skupinám v souvislosti s covidem-19, kterému na Slovensku dosud podlehlo přes 15 100 osob. I během nynější silné třetí vlny koronavirové nákazy tvoří senioři největší skupinu covidových pacientů v nemocnicích.

Odměnu 200 eur, což odpovídá dvěma pětinám průměrného měsíčního starobního důchodu v zemi, může získat kromě jiných i zhruba 400 tisíc obyvatel ve věku alespoň 60 let, kteří dosud nebyli vůbec očkovaní proti covidu-19 a kteří se nechají očkovat. Stejný příspěvek po podpisu zákona prezidentkou obdrží i senioři, již už absolvovali očkování dvěma dávkami nebo se zaregistrují na podání druhé dávky.

Vyšší ze schválených finančních odměn zase dostanou senioři, kteří už byli naočkovaní posilující dávkou nebo se na takové očkování přihlásí do konce letošního roku a absolvují ho do 15. ledna 2022.

„Jsem rád, že jsme v koalici nakonec našli kompromis. Pevně věřím, že naočkujeme výrazně více lidí,“ řekl ministr financí Igor Matovič.

Šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti a bývalý premiér Matovič původně prosazoval, aby stát zmíněným seniorům rozdával poukázky v hodnotě 500 eur (12 750 korun) na čerpání různých služeb. Pro tento návrh, kterým chtěl nepřímo podpořit i podnikatele zasažené koronavirovými omezeními, ale Matovič nezískal podporu celé koalice a hrozilo, že předlohu parlament neschválí.

Ministr financí pak bez dohody v koalici slíbil ještě dodatečný bonus pro seniory ve výši 100 eur (2550 korun), opozici na svou stranu ale ani po této iniciativě nezískal. Opoziční strany požadovaly, aby stát nepodmiňoval finanční příspěvek očkováním. Dříve v tomto týdnu se koalice shodla na kompromisním řešení, které parlament s menšími změnami nakonec schválil.

Návrh nakonec podpořila drtivá většina vládních poslanců, ale i nezařazení poslanci opoziční strany Hlas bývalého premiéra Petera Pellegriniho. Zdrželi se zástupci strany SMER dalšího expremiéra Roberta Fica a proti byla krajně pravicová Lidová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby.

Poslanci Smeru se snažili prosadit ještě další bonusy, například jednorázový příspěvek pro lidi nad 60 let na zmírnění růstu cen nebo návrh na finanční ohodnocení zdravotnických pracovníků z první linie boje proti koronaviru. Ani jeden návrh ale poslanci neschválili.

Reklama

Doporučované