Hlavní obsah
Online

Babiš: Zdravotnictví má ještě rezervu, ale chybí tisíce pracovníků

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Premiér v demisi Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně obhajoval chystanou vyhlášku, která by zavedla povinné očkování pro některé profesní skupiny a lidi nad 60 let. „Je to jasný signál pro občany, že povinné očkování je jediná cesta,“ uvedl premiér.

- Reprodukční číslo kleslo poprvé od konce srpna pod hodnutu jedna, což naznačuje zpomalování epidemie. Aktuálně je 0,97.

- V úterý přibylo 21 973 případů. Jde zhruba o 3900 méně případů než před týdnem. I tak je to ale pátý nejvyšší nárůst od začátku epidemie. Statistiky najdete ZDE.

- Sněmovna projedná návrhy na obnovení krizového ošetřovného, bonusu pro lidi v karanténě a kompenzací pro živnostníky. Předlohy podal dosluhující kabinet ANO a ČSSD v souvislosti s epidemií koronaviru. Nově jmenovaný premiér Petr Fiala (ODS) už avizoval, že je poslanci pětikoalice upraví. Podrobněji ZDE.

- Podle šéfa Evropského institutu pro bioinformatiku Rolfa Apweilera si může varianta omikron v Evropě vyžádat přísná opatření. Exkluzivní rozhovor přinášíme ZDE.

  • Sněmovna schválila krizové ošetřovné

    Poslanci schválili návrh na obnovení krizového ošetřovného. Při zavření škol nebo tříd kvůli epidemii koronaviru mají pečující dostávat ošetřovné opět po celou dobu karantény. Dávka by navíc měla obecně vzrůst o třetinu na 80 procent redukovaného základu výdělku. Sněmovna dnes předlohu dosluhující vlády ANO a ČSSD o takzvaném krizovém ošetřovném schválila zrychleně ve stavu legislativní nouze. Rozšířila podle doporučení sociálního výboru okruh pečujících lidí, kteří budou mít na podporu nárok.

  • Vědci z iniciativy Sníh vyzvali k obnovení lidskosti a úctě ke zdravotníkům

    Vědci z iniciativy Sníh vyzvali k obnovení lidskosti a úctě ke zdravotníkům. Ti se v poslední době setkávají s agresivitou, často kvůli očkování. Uvedli, že i jejich členové se stali terčem napadení a výhrůžek v on-line prostoru, ale i v občanském životě. Útokům jsou v posledních týdnech vystaveni odborníci, kteří své názory prezentují v médiích, ale i zdravotníci v nemocnicích pečující o nakažené covidem-19 nebo pracovníci očkovacích center.

    „Považujeme za naprosto nepřípustné, aby bylo komukoliv vyhrožováno nebo byl fyzicky či slovně napadán ve svém zaměstnání a občanském životě,“ napsali. Vyjádření nesouhlasu či protestu považují za legitimní součást demokracie, není ale podle nich akceptovatelné, aby jim lidé přicházeli vyhrožovat do místa jejich zaměstnání nebo dokonce bydliště, a ohrožovali tak i jejich blízké.

  • Babiš: Zdravotnictví má ještě rezervu

    Zdravotnictví má teď ještě rezervu ke zvládnutí covidové epidemie. Má ale výpadek tisícovek zdravotníků, kteří jsou na nemocenské či na ošetřovném. Novinářům to dnes řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Výpadek personálu by mohl komplikovat péči i chystané masivnější očkování.

    „My máme v této chvíli až desetitisíce zdravotníků a pomocného a zdravotnického personálu na ošetřovném a v pracovní neschopnosti,“ řekl Babiš. Zmínil, že k očkování se hlásí dobrovolníci, kteří tak mohou nemocnicím odlehčit. „Bohužel počet hospitalizovaných a na jipkách stále stoupá,“ uvedl premiér v demisi.

    V nemocnicích je přes 6500 covidových pacientů, z nich téměř 1100 v těžkém stavu. Některé nemocnice už ohlásily, že jsou na hraně své kapacity. Z několika zařízení se nakažení převáželi do Prahy. V posledních dvou týdnech počet nakažených v šesti dnech překročil 20.000. Nejvyšší byl minulý čtvrtek, kdy se dostal ke 28.000. Podle matematickým modelů hrozí v příštích týdnech zahlcení nemocnic.

    „Je tam rezerva, čísla (v nemocnicích) nejsou tak vysoká jako v březnu,“ odpověděl Babiš na dotaz, zda má vláda plán řešení pro příští týdny.

  • Sněmovna schválila příspěvek podnikatelům a lidem pracujícím na dohodu

    Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a společníci malých společností s ručením omezením budou moci požádat o příspěvek až 1000 korun denně jako kompenzaci za dopady epidemie nemoci covid-19. O příspěvek 500 korun denně budou moci žádat i lidé pracující na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti, takzvaní dohodáři. Počítá s tím návrh zákona o kompenzačním bonusu, který dnes ve stavu legislativní nouze schválila Sněmovna. Kompenzační bonus fungoval už dříve, stát ho poprvé spustil loni na jaře. Zákon nyní dostane k projednání Senát.

  • Sněmovnou prošla izolačka

    Lidé, kteří se ocitli v nařízené karanténě nebo izolaci kvůli covidu-19, budou zřejmě znovu dostávat příspěvek až 370 korun denně. Schválili to poslanci. Takzvaná izolačka bude tvořit 90 procent jejich výdělku, maximálně však 370 korun po dobu maximálně 14 kalendářních dnů. Slibují si od toho větší dodržování karantény. Někteří lidé se jí vyhýbají z důvodu, že se obávají propadu ve výdělcích.

  • Babiš: V pátek si jdu prohlédnout nové prostory v O2 aréně

    Premiér dnes ve Sněmovně novinářům oznámil, jak pokročil v jednání o nových očkovacích centrech.

    „V pátek se půjdeme podívat na nový prostor, co nám navrhuje 02 aréna, to by měl být trvalý prostor. Nabízejí nám také celé patro obchodního domu Kotva. Máme v plánu řešit nová centra na Liberecku a Pardubicku a samozřejmě hejtmani to taky řeší. Je třeba se dostat na kapacitu, kterou jsme měli v červnu, kdy jsme očkovali až 127 tisíc lidí denně,“ řekl Babiš.

  • Ministr Plaga: Vánoční prázdniny se prodlužovat nebudou

    Vánoční prázdniny se podle ministra školství Roberta Plagy prodlužovat nebudou, svůj odmítavý postoj dnes zopakoval kandidátovi na ministra Petru Gazdíkovi.

  • Nemocnice v Královéhradeckém kraji shání dobrovolníky

    Nemocnice v Královéhradeckém kraji by přivítaly výpomoc dobrovolníků. Přibývá v nich pacientů s covidem-19, zatímco část personálu kvůli nemocem nebo péči o členy rodiny dočasně chybí, vyplynulo z dnešních vyjádření zástupců nemocnic. Epidemie koronaviru v kraji nadále sílí. Incidence, tedy počet nakažených na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní, byla dnes v kraji na hodnotě 1000, v úterý 976 a před týdnem ve středu 722. Celostátní průměr byl dnes 1193, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

  • Gazdík: Zavření škol se nedá vyloučit

    Zavření škol kvůli epidemii covidu-19 bude pro nastupující vládu Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Pirátů se STAN v případě nutnosti omezení kontaktů mezi lidmi až na posledním místě, nedá se ale vyloučit. V pořadu Benešovský Impuls to dnes řekl kandidát na ministra školství Petr Gazdík (STAN). Zda se letos prodlouží vánoční prázdniny, je podle něj zatím nejasné. Zopakoval, že o tom chce jednat s ministrem školství v demisi Robertem Plagou (za ANO).

    „Snahou naší koalice a mě osobně bude bránit tomu (uzavření škol) co nejvíce, snažit se, aby školy byly skutečně až ty poslední, které se budou zavírat, až po podnicích, průmyslu a všem ostatním,“ uvedl Gazdík. „Snad ta epidemie bude v nejbližších dnech kulminovat a situace se následně bude zlepšovat. Ale to, že se to bude opakovat, že s covidem tady budeme žít i příští roky a že musíme být připravení třeba do distanční výuky přejít, to je možné,“ řekl.

  • Krnovská nemocnice omezuje i ambulantní péči

    Krajská nemocnice v Krnově na Bruntálsku musí po zastavení operativy poprvé od počátku pandemie omezit i ambulantní péči. Důvodem je vysoký počet pacientů nakažených covidem-19. Novinářům to dnes sdělil mluvčí zdravotnického zařízení Jiří Krušina. Nemocnice podle něj nyní zažívá nejtěžší chvíle od počátku pandemie a dočasně nepřijímá ani pacienty s těžkým průběhem covidu.

  • Babiš ve Sněmovně obhajuje povinné očkování

    Premiér Andrej Babiš ve Sněmovně obhajoval chystanou vyhlášku, která by zavedla povinné očkování pro některé profesní skupiny a lidi nad 60 let. „Je to jasný signál pro občany, že povinné očkování je jediná cesta,“ uvedl premiér.

  • Sedmi krajům zbývá jen pětina intenzivních lůžek

  • Stanjura: Živnostníci by měli dosáhnout na více podpor

    Kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura (ODS) kritizuje, že vládní návrh na kompenzační bonus pro živnostníky vylučuje, aby zároveň čerpali podporu z jiných programů. „My jsme se rozhodli, že to z toho zákona vyhodíme, aby tedy živnostník, jemuž bylo omezeno nebo zakázáno podnikání, nemusel volit jako doposud, zda vezme podporu pro svou osobu, nebo podnikání,“ uvedl Stanjura.

  • Lidovci: Izolačka jen do února

    Pětikoalice chce omezit vyplácení izolačky jen do konce února. Zákon dnes bude schvalovat Sněmovna v legislativní nouzi.

  • Okamura: Podáváme správní žalobu

    „Podali jsme správní žalobu proti vládním opatřením. Nesouhlasíme s tím, aby byli diskriminováni zdraví neočkovaní lidé, kteří třeba mají negativní PCR test. My se za tyto občany stavíme,“ oznámil předseda SPD Tomio Okamura před jednáním Sněmovny.

  • Okamura je proti povinnému očkování, otevřel by trhy

    Předseda SPD Tomio Okamura na tiskové konferenci ve Sněmovně řekl, že jeho hnutí SPD je proti povinnému očkování a nesouhlasí ani se zákazem vánočních trhů. „SPD je proti zákazu vánočních trhů, minulý pátek se ukázalo, že jsme jedinou stranou proti zákazu vánočních trhů,“ řekl před jednáním Sněmovny Okamura.

  • Hel: Léky na omikron zřejmě nebudou fungovat

    Současné protilátkové léky podle imunologa Zdeňka Hela zřejmě nebudou účinné proti variantě koronaviru omikron. „Monoklonální protilátky od firmy Regeneron a pravděpodobně i od firmy Eli Lilly zřejmě nebudou účinné proti variantě omikron. Zprávy nejsou překvapivé. Omikron obsahuje mutace na místě specifického vázání těchto protilátek,“ napsal Hel.

  • FN Brno má 182 lidí v karanténě

    Fakultní nemocnice Brno má 182 pracovníků v karanténě nebo nemocných s covidem-19. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Další desítky zdravotnic jsou doma s dětmi na OČR (ošetřování člena rodiny). Podle ní nemocnici naopak pomáhají studenti, medici nebo vojáci, situaci proto zvládá. Nemocnice má asi 6 000 zaměstnanců. Celkem 75 nakažených zdravotníků má podle mluvčí Dany Lipovské Fakultní nemocnice u svaté Anny.

  • Stav v nemocnicích na Ústecku? Extrémně rizikový

    Všichni tři pacienti z Ústeckého kraje, kteří potřebovali převoz, byli hospitalizováni na jednotkách intenzivní péče, uvedl krajský koordinátor intenzivní péče Josef Škola. Současný stav v nemocnicích hodnotí „jako extrémně rizikový s reálnou hrozbou dosažení maximálních kapacit všech nemocnic v Ústeckém kraji během prosince“.

    Kapacity se podle něj mohou zatím v nemocnicích rozšiřovat, během prosince by však nárůst počtu pacientů s koronavirem mohl činit minimálně 50 procent. „To je číslo, které ještě zvládneme, ale pokud se počty nemocných budou dál zvyšovat, tak se kapacity mohou někdy kolem Vánoc skutečně naplnit,“ uvedl koordinátor.

  • Pacienty musí převážet i Ústecký kraj

    Kvůli naplněným kapacitám nemocnic budou převezeni tři pacienti s covidem-19 z Ústeckého kraje. Přijme je pražská Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN), nemocnice ve Slaném a Fakultní nemocnice Plzeň. Na Twitteru to napsali zástupci projektu Chytrá karanténa, pod který spadá i Národní dispečink lůžkové péče. Podle Jany Mrákotové, mluvčí Krajské zdravotní, jež zřizuje nemocnice v Ústeckém kraji, jsou pacienti směřující do Plzně a ÚVN z ústecké Masarykovy nemocnice a pacient převážený do Slaného je hospitalizován v Teplicích.

Reklama

Hlavní zprávy