Hlavní obsah

Správný krok, hodnotí vládní novinku o plošném testování ve školách odborníci

Foto: Shutterstock.com

Od ledna se bude ve školách dvakrát týdně plošně testovat antigenními testy.

Reklama

Nová vládní opatření se týkají i škol a návratu dětí po Novém roce do lavic. Co na ně říkají odborníci?

Článek

„Po návratu dětí do škol začneme testovat v režimu pondělí – čtvrtek, jak doporučují odborníci,“ uvedl dnes na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Testovat se podle jeho slov bude tedy dvakrát týdně a plošně. Děti i zaměstnanci škol, a to očkovaní i neočkovaní i ti, kteří si nemocí covid-19 prošli. „Očkování a třetí dávka slouží k tomu, aby člověk neměl vážný průběh nemoci. Uvědomujeme si, že i očkovaný člověk může být nakažený a šířit nemoc,“ odůvodnil novinku ministr. Dodal, že k plošnému testování má ministerstvo tři důvody: zachycení šíření varianty omikron, minimalizace rizika karantény a zjištění reálné pandemické situace ve školách.

„Dává mi to smysl. V poslední době se objevují pozitivní i mezi očkovanými. Kontrola všech je krok správným směrem. Přestože to bude komplikovat život všem,“ hodnotí pro Seznam Zprávy plošné testování Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací. Podle něj je zásadní, aby měly školy k dispozici dostatek testů. „Jestli ale testujete půlku třídy nebo celou, vyjde nastejno,“ dodává.

Válek na tiskové konferenci řekl, že vláda zajistila vysoce kvalitní antigenní testy, které prošly německými normami.

S nerozlišováním mezi očkovanými a neočkovanými během testování ve školách souhlasí i Renata Schejbalová, předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií. „Je to v pořádku, zvlášť po prázdninách. Mám zkušenost s tím, že máme pozitivně testované očkované žáky, naposledy teď v pondělí,“ říká pro Seznam Zprávy.

Stejně jako Jiří Zajíček i Renata Schejbalová upozorňuje na to, že je zásadní, aby bylo dostatek testů. Podle ní například pražské Gymnázium Nad Štolou, ve kterém je ředitelkou, již nyní má k dispozici testy na první lednový týden. „Doufám, že přijdou nějaké instrukce, protože zatím jsme těmito testy nemohli testovat i učitele,“ upozorňuje Schejbalová.

Například v kraji Vysočina už školy také obdržely testy, které jsou určené na dobu po vánočních prázdninách. Podle tiskové zprávy kraje se s dodávkou 94 tisíců antigenních testů počítá právě na plošné testování očkovaných i neočkovaných. Nezmiňuje však, zda jsou určené i pro učitele a zaměstnance škol.

Lyžáky pro všechny

Vládní opatření se dotkla i školních lyžařských kurzů, o kterých se v posledních týdnech diskutovalo. „Schválili jsme dárek pro naše děti – bez omezení mohou jet celé třídy na hory na lyžařské kurzy. Před odjezdem musí mít všichni negativní PCR test a na horách budou moct být celý týden na horách bez dalšího přetestování,“ oznámil Válek.

Původní návrhy totiž hovořily o tom, že by se neočkovaní žáci buď neúčastnili kurzu, nebo by se v průběhu konání museli otestovat znovu.

„Diskutovali jsme o tom s ministrem Válkem. Problém byl opravdu ten požadavek na druhý PCR test pro děti, které už jsou na horách. Je dobře, že mohou jet všichni. Vyčleňování není dobře,“ komentuje tento vládní krok Zajíček.

Reklama

Doporučované