Hlavní obsah

Koronavirus spustil nejhorší týden na burzách od roku 2008

Foto: Wikimedia Commons

Ilustrační foto.

Reklama

Končící pracovní týden přinesl nejhorší akciový výprodej od roku 2008. Z trhů se kvůli koronaviru vypařily miliardy dolarů.

Článek

Americký prezident Donald Trump rád hrozí, že pokud mu Američané v listopadových volbách nedají druhé funkční období, zažijí nevídaný burzovní propad. Obavy z koronaviru ho však předběhly.

Širší index S&P se ve čtvrtek propadl o 137,63 bodu neboli 4,42 procenta. A zaznamenal tak nejvyšší propad od roku 2011 a zároveň nejrychlejší korekci ve své historii, když ze svého maxima klesl o více než deset procent za šest dní – doposud byla jeho nejrychlejší korekce z roku 2018 devět dní. Index Dow Jones klesl o 1190,95 bodu, tedy o 4,42 procenta, na 25 766,64 bodu. A nakonec index technologického trhu, Nasdaq, se snížil o 414,29 bodu, čili o 4,61 procenta na 8566,48 bodu.

Při dnešním otevření se podle vývoje indexů za oceánem na tamních burzách otevřela bezedná díra, všechny hlavní americké indexy zamířily prudce dolů. Následovaly tak evropské burzy, kde se obchodování chýlilo ke konci, a investoři ve Frankfurtu, Paříži i Londýně pozorovali obrazovky s propady o více než čtyři procenta.

Podle společnosti Patria čelí globální akcie nejhoršímu týdnu od finanční krize z roku 2008.

Výprodeje s pátečním datem tradičně odstartovaly asijské parkety. „Trhy byly příliš optimistické, teď ale mohou být až příliš pesimistické,“ řekla serveru BBC analytička Iris Pangová ze společnosti ING, která se specializuje na Čínu. „Asijské trhy reagovaly na Covid-19 pomalu, protože zpočátku se domnívaly, že jde pouze o čínský problém. Do doby, kdy začaly prudce přibývat případy nákazy v Jižní Koreji a v Japonsku,“ dodala.

Čínské akciové trhy paradoxně padají méně, protože obchodníci pozorně sledují miliardy dolarů, které Peking do ekonomiky pumpuje, aby udržel podniky v chodu.

Česká burza se svezla na vlně všeobecného pesimismu a její index PX sklouzl pod úroveň 1000 bodů. Nakonec uzavřel na 977,11 bodu, což znamená, že během sedmi dnů spadl o 10,3 procenta. S nejistotou se svezla také česká měna. Podle údajů serveru Patria se kolem 17. hodiny pohybovala kolem 25,41 koruny za euro, v případě americké měny oslabila na 23,17 koruny za dolar.

Reklama

Doporučované