Hlavní obsah

Subvarianta BA.2 straší Dánsko. Křivka tam pořád neklesá

Foto: Profimedia.cz

Dánští vědci se obávají, že subvarianta omikronu BA.2 se může šířit rychleji než dosavadní nejrozšířenější BA.1 (snímek ukazuje buňku napadenou virem SARS-CoV-2).

Reklama

aktualizováno •

Několik evropských zemí v posledních dnech věnuje zvláštní pozornost odnoži varianty omikron zvané BA.2. Dánští vědci se obávají, že se tato subvarianta šíří rychleji než dosud převládající verze BA.1.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stejně jako například varianta delta i omikron má své subvarianty, tedy odnože, které se od původní verze do jisté míry liší profilem mutací. Omikron má podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zatím tři známé subvarianty – BA.1, BA.2 a BA.3, přičemž první z jmenovaných tvoří drtivou většinu případů po celém světě. V posledních dnech ale přibývá hlasů z různých zemí poukazujících na zatím poměrně neznámou BA.2.

Ta se profilem mutací významně liší od BA.1. Podle zprávy dánského Statens Serum Institutu (SSI) dokonce víc než například varianta alfa od původní verze viru SARS-CoV-2.

O případných odlišných vlastnostech varianty BA.2 se toho zatím mnoho neví. V Dánsku ale vědci pozorují, že BA.2 nedávno rychle začala získávat „živnou půdu“ a v zastoupení mezi novými případy covidu-19 dohánět BA.1.

„V Dánsku jsme detekovali dvě subvarianty: BA.1 a BA.2. BA.1 jsme poprvé zaznamenali na konci listopadu a BA.2 na začátku prosince. Od té doby roste počet BA.2 rychleji než u BA.1. V posledním týdnu loňského roku tato subvarianta činila 20 % nových případů a v druhém týdnu letošního roku už to bylo 45 %,“ řekl Seznam Zprávám Troels Lillebæk z SSI a dodal, že právě proto této odnoži s kolegy nyní věnuje „zvláštní pozornost“.

BA.2 si všímá řada evropských zemí

Minulý pátek začátek vyšetřování BA.2 oznámila britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA) a prověřují jí i francouzští vědci. Kromě Dánska se výrazně šíří i ve Švédsku a na rychlý růst ve srovnání s původní verzí omikronu BA.1 upozornil podle časopisu Newsweek i Norský institut veřejného zdraví. Podle pátečního prohlášení UKHSA byla BA.2 detekována nejméně ve 40 zemích.

Jak už bylo naznačeno, detekovaných případů ve světě zatím není dost na to, aby se z nich dal vyvodit nějaký závěr v otázce případných odlišných vlastností této subvarianty. Dánští vědci ale uvádí, že náznaků svědčících o rychlejším šíření v porovnání s BA.1 už je poměrně dost.

V tuto chvíli podle Lillebæka, který v SSI zastává funkci ředitele Mezinárodní referenční laboratoře pro mykobakteriologii, tamní odborníci chtějí ověřit, „jestli je ve vzorci přenosu této subvarianty skutečně rozdíl, a pokud ano, co ho způsobuje“.

Vzhledem k tomu, že se BA.2 aktuálně v zemi očividně šíří rychleji (ač zatím není známo proč), je podle dánského vědce pozornost vůči této subvariantě zasloužená a nelze ji označit za „falešný poplach“. To samé, co pozorují Dánové, se podle Lillebæka navíc pomalu začíná projevovat i v dalších zemích.

Podezřele dlouhá dánská vlna

Znepokojení v Dánsku posiluje i vývoj epidemické křivky. Zatímco řada zemí, které omikronová vlna stihla mezi prvními, má vrchol omikronové vlny zjevně za sebou, v Dánsku nejenže čísla neklesají, ale pořád rostou.

Například ve Velké Británii, kde se omikron začal šířit víceméně ve stejném období jako v Dánsku, počty nově nakažených klesají už od konce prvního lednového týdne. V severské zemi s necelými šesti miliony obyvateli v té době sedmidenní klouzavý průměr přírůstků za 24 hodin činil asi 20 000, přičemž nyní je zhruba dvojnásobný. V Dánsku je mimochodem podobná míra proočkovanosti třetí dávkou a platila tam přísnější opatření.

Pravdou je, že v obou zemích je jistě jiná úroveň protilátek populace z postinfekční imunity. Porovnávání těchto dvou zemí s cílem vyvodit nějaký závěr k BA.2 je navíc problematické i z řady dalších důvodů a tento článek se o nic takového nechce pokoušet. Lillebæk nicméně na otázku, zda by za podezřelou délku a intenzitu omikronové vlny v Dánsku mohla být zodpovědná varianta BA.2, Seznam Zprávám odpověděl: „Ano, toto je pravděpodobné vysvětlení“.

Změně v průběhu nemoci nic nenaznačuje

Dosud nikde nebyl pozorován náznak toho, že by BA.2 doprovázela kromě (možná) rychlejšího přenosu i nějaká změna ve vážnosti průběhu onemocnění u nakažených s touto subvariantou.

To samé platí i o efektivitě vakcín. SSI minulý týden uvedl, že očekává, že vakcíny si svoji účinnost proti vážnému průběhu zachovají i u nakažených BA.2.

Podle pondělní zprávy Státního zdravotního ústavu (SZÚ) byl dosud na území Česka potvrzen jediný případ subvarianty BA.2. Na dalších 173 případů má SZÚ podezření, protože na ně ukázaly diskriminační PCR testy (navržené pro detekci konkrétních mutací). Výsledky ještě musí potvrdit sekvenace.

SZÚ ve zprávě také zmiňuje, že BA.2 je natolik odlišná, že ani možná nemusí být příbuzná s omikronem. Vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Helena Jiřincová řekla Seznam Zprávám, že „tento názor se nyní objevuje mezi virology, protože je u BA.2 velký rozdíl v některých mutacích a pozici ve fylogenetickém stromu“ ve srovnání s původním omikronem. Zatím to ale podle Jiřincové není potvrzené.

Reklama

Doporučované