Hlavní obsah

Svět registruje nejvyšší počty nákaz koronavirem od začátku pandemie

Foto: Profimedia.cz

Policie v německém Kolíně nad Rýnem zřídila během silvestrovské noci několik zón, kde lidé nesměli odpalovat ohňostroje a petardy.

Reklama

Vídeňská opera až do čtvrtka zrušila svá představení. V Německu za poslední den přibylo 26 392 nakažených. V nemocnicích v Anglii je nejvíce pacientů za poslední rok. USA ohlásily historicky nejvyšší počet nakažených.

Článek

Svět vstoupil do nového roku. Ten začíná v době, kdy planeta registruje nejvyšší počty nákaz koronavirem SARS-CoV-2 za dva roky od prvních případů infekce. Způsobují to zejména rekordní přírůstky v Evropě a ve Spojených státech.

Vídeňská opera ruší představení

Kvůli většímu počtu nakažených koronavirovou variantou omikron mezi zaměstnanci zrušila Vídeňská opera až do čtvrtka svá představení. Dnes o tom informovala agentura DPA. Nucená přestávka začíná už dnes, kdy byla na programu opereta Netopýr Johanna Strausse mladšího.

Je to poprvé od začátku pandemie covidu-19, co nákaza ve sboru a mezi dalšími účinkujícími donutila Vídeňskou operu zavřít. Její osazenstvo je z 85 procent naočkované a nejméně třikrát týdně podstupuje PCR testy, uvedl ředitel opery Bogdan Roščić.

V Rakousku, které má 8,9 milionu obyvatel, za poslední den přibylo 3608 nových případů koronavirové infekce. Počty nakažených se od Vánoc zvyšují.

V Německu za poslední den přibylo 26 392 nakažených

Mírně v zemi stoupla sedmidenní incidence, která udává počet infikovaných na sto tisíc obyvatel. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnil Institut Roberta Kocha (RKI). Incidence je nyní v Německu na hodnotě 220,3, v pátek to bylo 214,9.

RKI v posledních dnech opakovaně upozorňuje na to, že z dostupných dat si lze nyní vytvořit jen částečný obrázek o současné epidemické situaci kvůli tomu, že během vánočních svátků a před koncem roku se provádí méně testů a některé informace dostávají úřady se zpožděním.

Francie za posledních 24 hodin zaznamenala 232 200 nových případů koronaviru. Je to nové maximum. Hranici 200 tisíc překonala potřetí v řadě. Uvedla to agentura Reuters. Francie je - co do počtu případů - momentálně nejpostiženější zemí v Evropské unii. Dosavadním maximem bylo 208 tisíc nákaz ze středy.

Mezi novými nákazami již převažuje varianta omikron. „Na začátku posledního týdne roku vykazovalo 62,4 procenta testů profil shodný s variantou omikron,“ uvedl úřad pro veřejné zdraví (SPF) ve své poslední týdenní zprávě zveřejněné ve čtvrtek večer. V předchozím týdnu se omikron podílel na nových nákazách patnácti procenty.

V anglických nemocnicích je nejvíce pacientů za poslední rok

V Británii v pátek přibylo 162 572 nových případů koronaviru, méně než v předchozích dnech. Ve čtvrtek testy infekci potvrdily u skoro 189 850 lidí, což bylo nejvíce od začátku pandemie. Rekordní nárůsty nakažených, způsobený variantou omikron, hygienici zaznamenali i v předchozích dnech.

V nemocnicích v Anglii je nejvíce pacientů s covidem-19 od ledna 2021 a počet zdravotníků, kteří nemohou kvůli karanténám chodit do práce, se za poslední měsíc skoro zdvojnásobil, připomíná na svých internetových stránkách The Guardian.

Stále ve velkých počtech nepřibývají starší pacienti se závažným průběhem, tak jak tomu bylo při předchozích vlnách.
zástupce státního zdravotnického systému NHS Chris Hopson

Zástupce státního zdravotnického systému NHS Chris Hopson dnes podle rozhlasové a televizní stanice BBC varoval, že příštích několik dnů bude rozhodujících. Zdravotníci podle něj pracují „ze všech sil“ a zřejmě pod větším tlakem, než jaký zažívali před rokem, protože provádějí více plánovaných zákroků, část z nich se podílí na očkování proti covidu-19 a velký počet jich chybí.

Podle Hopsona není jasné, co přijde v nejbližší době. „Stále ve velkých počtech nepřibývají starší pacienti se závažným průběhem, tak jak tomu bylo při předchozích vlnách,“ řekl BBC a dodal, že obsazenost lůžek na jednotkách intenzivní péče je víceméně stabilní. Nicméně upozornil, že existují obavy z možných dopadů setkávání lidí napříč generacemi během vánočních svátků.

USA ohlásily historicky nejvyšší počet nakažených

V USA roste počet nakažených nebývalou rychlostí. Podle nejnovějších údajů Univerzity Johna Hopkinse USA tento týden ohlásily historicky nejvyšší číslo, více než 386 000 nově nakažených za den.

Podle odborníků hrozí, že by se „každodenní život mnoha Američanů mohl během prvního měsíce roku 2022 změnit“. „Omikron je skutečně všude,“ řekla v pátek večer pro CNN Megan Ranneyová, profesorka pohotovostní medicíny na Fakultě veřejného zdraví Brownovy univerzity.

„Obávám se, že během příštího měsíce se naše ekonomika zastaví, a to nikoliv kvůli politice federální vlády nebo vlád jednotlivých států, ale spíše proto, že je mnoho z nás nemocných,“ uvedla Ranneyová.

Vysoký počet případů již v zemi způsobuje potíže. V New Yorku se Metropolitní dopravní úřad (MTA) potýká s personálními problémy a oznámil, že dojde k přerušení provozu na třech linkách metra. „Stejně jako všichni v New Yorku jsme byli postiženi nárůstem počtu nakažených covidem-19. S operátory, které máme k dispozici, provozujeme maximum vlakové dopravy,“ napsala MTA ve čtvrtek na twitteru.

V Ohiu guvernér Mike DeWine ve středu ohlásil, že kvůli nedostatku personálu v nemocnicích povolal přibližně 1250 členů Národní gardy.

Čína zaznamenala nejvíc infekcí od první vlny pandemie

Čína zakončila poslední týden roku 2021 nejvyšším počtem případů koronaviru za sedmidenní období od potlačení první vlny pandemie v zemi před téměř dvěma roky. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž nejlidnatější země světa zaznamenala nárůst počtu nákazy navzdory jedněm z nejpřísnějších karanténních opatření na světě.

Úřady dnes oznámily 175 nových případů lokálního přenosu infekce, u kterých se projevily příznaky onemocnění. Celkový počet takovýchto symptomatických případů tak na pevninské Číně za poslední týden vystoupal na 1151.

Přestože počet covidových případů v Číně, která má kolem 1,4 miliardy obyvatel, je v porovnání s mnoha jinými ohnisky nákazy ve světě nízký, bude důležité tam letos zabránit velkému šíření koronaviru, poznamenala agentura Reuters. Peking bude v únoru hostit zimní olympijské hry a vládnoucí komunistická strana chystá na podzim svůj sjezd, který se koná jednou za pět let.

I Austrálie zahájila rok rekordním počtem nových případů

Nejlidnatější stát Nový Jižní Wales zaznamenal v sobotu 22 577 nově nakažených. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví, podle nichž byl rekordní i počet případů i ve státě Victoria.

Během týdne od Štědrého dne se počet případů v Novém Jižním Walesu více než ztrojnásobil. Počet hospitalizací v důsledku onemocnění covid-19 se více než zdvojnásobil, počet osob na jednotkách intenzivní péče vzrostl přibližně o 50 procent na 79.

S výskytem onemocnění covid-19 se potýká belgická vědecká výzkumná stanice v Antarktidě, přestože jsou její pracovníci plně očkováni a nacházejí se v jedné z nejodlehlejších oblastí světa.

Od 14. prosince se virem nakazilo nejméně 16 z 25 pracovníků Princess Elisabeth Polar Station (Polární stanice princezny Alžběty). Podle prohlášení úřadů ale většina z nich má průběh mírný. „Situace není dramatická,“ řekl BBC projektový manažer Mezinárodní polární nadace.

„I když bylo nepříjemné, že jsme museli některé nakažené zaměstnance dát do karantény, celkově to naši práci na stanici nijak výrazně neovlivnilo. Všem obyvatelům stanice jsme nabídli možnost odjet 12. ledna. Všichni však vyjádřili přání zůstat a pokračovat ve své práci,“ řekl Cheek.

Reklama

Doporučované