Hlavní obsah

Antigenní testy šíření covidu na školách nezabrání, ukázaly odpadní vody

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Takhle probíhal v listopadu odběr vzorku ze zařízení umístěného do kanalizace pražské ZŠ Novoborská.

Reklama

Pilotní projekt monitoringu odpadních vod na školách v Praze 9 a Lysolajích ukázal, že díky pravidelné kontrole lze zabránit šíření nákazy covidu-19 ve školách. A také fakt, že plošné antigenní testování je jen málo účinné.

Článek

Stačí dvakrát týdně odebrat vzorek z odpadních vod a škola ví, jestli je někdo ze žáků nebo učitelů nakažen covidem-19. Díky PCR testování lze pak zabránit šíření nemoci ve škole, a tedy i uzavírání tříd nebo celé školy.

Funkčnost systému ověřil pilotní projekt vědeckého týmu Vysoké školy chemicko-technologické, který běží od září 2021 ve spolupráci s Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK). Na pěti základních školách v Praze 9 a jedné základní a mateřské škole v Praze-Lysolajích od začátku školního roku pracovníci PVK odebírají dvakrát týdně vzorky odpadních vod, které se pak testují na přítomnost RNA viru covidu-19.

Díky plošnému testování žáků a učitelů na těchto školách pomocí přesných PCR testů pak bylo možné ověřit, že monitoring odpadních vod odhalí pozitivní osoby ve škole i v řádu jednotek případů.

Lze to ukázat na příkladu jedné ze škol (obrázek níže). V říjnu se ještě žáci plošně netestovali. V odpadních vodách už ale vědci od poloviny měsíce registrovali vysokých záchyt viru. Listopadové plošné PCR testování pak našlo pozitivní žáky. Kanalizace proto ukazovala záchyt viru jen v úterý, ve čtvrtek už ale ne. Což dokazuje, že pondělní PCR testování vždy zafungovalo. V prosinci ale na škole už běželo méně přesné plošné antigenní testování. Z monitoringu kanalizace pak vyplývá, že se covidu-19 nedařilo škole zbavit.

Foto: VŠCHT

Porovnání počtů nakažených žáků a učitelů (šedé a černé sloupce, levá osa) s výsledky analýz odpadních vod (žluto-oranžové sloupce, pravá osa) u vybrané ZŠ z Prahy 9. Zelené čtverečky ukazují čas odběru odpadních vod, kde nebyl koronavirus detekován.

„Na základě našich pilotních výsledků navrhujeme zavedení systému pro masivní monitoring odpadních vod ze škol, který by v době ustupující epidemie nahradil dosavadní málo účinné testování antigenními testy. Tento systém by spočíval v rutinním sledování odpadních vod (jednou nebo dvakrát týdně) a v plošném PCR testování pouze u škol s pozitivními vzorky odpadních vod,“ říká Jan Bartáček, vedoucí týmu pražské VŠCHT.

Celý systém přitom může běžet v řádu hodin, a nedojde tak ke zpoždění, které by mohlo vést k šíření nákazy ve škole.

„Technicky lze stihnout dodat informace o pozitivitě odpadních vod do 24 hodin a v následujícím dni provést plošné testování PCR,“ upřesňuje technický ředitel PVK Petr Sýkora.

Kontrola odpadů místo testování

V době masivního šíření covidu-19 jako na podzim loňského roku se školy neobejdou bez pravidelného testování, pokud mají zůstat otevřené. Účinná je hlavně PCR metoda, jejímuž plošnému nasazení ale stále brání nedostatečná kapacita laboratoří.

Pokud ale epidemie neběží naplno, může monitoring odpadních vod zajistit běžné fungování škol i bez nutnosti testování. K tomu by se podle vědců z VŠCHT přistupovalo právě jen ve chvíli, kdy by kanalizace ukázala, že ve škole se pohybují pozitivní žáci nebo učitelé.

„Předpokládáme, že námi navrhovaný systém bude účinnější než plošné použití antigenních testů zvláště v době ustupující epidemie. Zároveň je toto sledování podstatně ekonomicky efektivnější.“ dodává radní pro školství Prahy 9 Zdeněk Davídek.

Tato situace by mohla nastat už od března letošního roku. Odborníci očekávají, že tou dobou by už měla v Česku doběhnout vlna nové varianty omikron. Vrátili bychom se tak v počtu nakažených například na čísla zkraje letošního roku. A školy, kde by se kontrolovaly odpadní vody, by už nemusely plošně testovat antigenními testy.

Reklama

Doporučované