Hlavní obsah

Dnes vám vyšel pozitivní antigen. Odpovídáme, kdy jít i na PCR test

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

S novými pravidly testování a karantén se mění i zaběhlý postup při ověřování pozitivních výsledků antigenních testů. Nově už na ověřovací PCR test musí jen člověk s příznaky. Ostatní mohou dobrovolně.

Článek

Pokud se vám v pondělí nebo kterýkoli další testovací den na antigenním samotestu objevily dvě čárky, čeká vás trochu jiný postup, než jaký platil od začátku epidemie. Už totiž automaticky nemusíte na PCR test a po pěti dnech se můžete zase vrátit do práce. Průběh jednotlivých kroků má ale i pár výjimek a Seznam Zprávy proto sestavily podrobný návod.

Vše tedy začíná pozitivním výsledkem antigenního testu. V práci se všichni zaměstnanci musí testovat od pondělí 17. ledna vždy dvakrát týdně, a to i když jsou očkovaní nebo prodělali covid-19. Dosavadní výjimky kvůli šíření agresivnější varianty omikron neplatí.

Se dvěma čárkami na samotestu tedy člověk nastupuje automaticky do karantény. Ta trvá pět dní. Na potvrzovací PCR test žádanku nedostane. Může si ale na něj zajít dobrovolně, aby se do práce mohl vrátit dříve. Nebo také proto, aby získal potvrzení o prodělání nemoci. Pozitivní antigenní samotest takovým dokladem není. Pokud pracovníkovi vyjde PCR test negativně, karanténa mu skončí v den obdržení výsledku.

Nicméně s nástupem vlny omikronu se může stát, že zvlášť v menších městech budou kapacity PCR testů vyčerpané, a tak člověk výsledek stejně dřív než po pěti dnech nedostane. Minulý týden se v pracovní den provedlo průměrně asi 73 tisíc PCR testů. Maximální kapacita laboratoří se na přelomu listopadu a prosince pohybovala těsně nad 100 tisíci testy denně. Každopádně vláda pro tyto případy schválila, aby očkovaným zdravotní pojišťovny hradily pět PCR testů měsíčně. Neočkovaní si je musí zaplatit.

„Chceme, abychom v přísnějším režimu testování zejména zaměstnanců od 17. ledna umožnili očkovaným lidem, kteří budou mít pozitivní výsledek antigenního samotestu, aby si mohli jít na PCR test, který bude hrazen z veřejného zdravotního pojištění, a vyjde-li negativní, budou se moci okamžitě vrátit z karantény do práce,“ uvedl k tomu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Když odběry provádí zdravotník

Na konfirmační PCR test musí člověk zajít jen v případě, že si rychlý antigenní test (RAT) nechal udělat od zdravotníka přímo v odběrovém místě a vyšel mu pozitivně. V takovém případě sice oficiálně nenastupuje do karantény, ale izolace. Nicméně doma musí zůstat rovněž jen pět dnů. Pokud PCR test vyjde negativně, izolace končí v den obdržení negativního výsledku.

Takový postup bude platit například u zaměstnavatelů, kteří si na testování najali externí firmu a odběry provádí zdravotník.

Když máte příznaky

Po nástupu do karantény musí PCR test absolvovat také lidé, u kterých se objevily příznaky onemocnění covid-19, nejtypičtěji to jsou dušnost, horečka, kašel, únava nebo ztráta chuti, případně čichu. Podle metodického pokynu hlavní hygieničky by měli zavolat svému praktickému lékaři, který jim vypíše žádanku na PCR test, a to i po uplynutí pěti dní v karanténě.

Ministr zdravotnictví Válek ale po jednání vlády uvedl, že metodický pokyn mohou lidé i obejít. „Pokud by se u něho (pozn. red., osoby s pozitivním výsledkem samotestu) objevily jakékoliv symptomy, dostane preventivně cestou SMS možnost se objednat na PCR tak, aby nemusel jít přes lékaře,“ dodal Válek.

Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví a metodický pokyn hlavní hygieničky taktéž stanovují, jak by se měl člověk chovat po návratu do práce z karantény nebo izolace. Zaprvé první den v zaměstnání opět absolvuje antigenní test, i kdyby v ten den plošné testování ve firmě nebo organizaci neprobíhalo. Zároveň hlavní hygienička doporučuje, aby lidé ještě pět dní nosili respirátor třídy FFP2 nad rámec příslušného mimořádného opatření, tedy v podstatě v režimu zaměstnanců, kteří se odmítli antigenního testování účastnit.

Reklama

Doporučované