Hlavní obsah

Nenechte babičku o svátcích osamocenou, žádají odborníci. Ale testujte se

Foto: Shutterstock.com

Pro seniory je speciálně o Vánocích setkání s rodinou zásadní. Izolací trpí jejich psychické i fyzické zdraví.

Reklama

Setkávání s rodinou je nyní pro seniory klíčové. Z covidové izolace už někteří trpí úzkostmi nebo depresemi. Podle odborníků je nejlepším řešením se nechat před návštěvou otestovat a vzít si respirátor.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Zdánlivě proti aktuálnímu trendu omezování kontaktů se rozhodla jít organizace Život 90. Vyzývá lidi, aby letos mysleli během svátků na své babičky a dědečky. Ale nejen na ně, nýbrž i na seniory mimo rodinu, ze svého okolí.

Aby je zvali k sobě domů nebo rizikovou skupinu starších lidí navštěvovali, a to navzdory současné vlně covidu.

„Z dat, která máme z naší linky důvěry Senior telefon, si všímáme, že dlouhodobá osamělost seniorů se ještě víc prohlubuje a začíná se měnit ve vážnější problémy, jako jsou úzkosti a deprese,“ vysvětluje mluvčí organizace Aneta Šebková.

Život 90 se dlouhodobě snaží podporovat seniory v nezávislém životě a právě téma samoty je během covidu tak výrazné, že vytvořil i speciální video návody, jak s tímto pocitem pracovat.

Jak ovšem Šebková upozorňuje, ideální je se před setkáváním nechat otestovat na covid-19. „Vyzýváme k tomu, aby lidé setkávání neomezovali, ale aby také byli obezřetní. Otestovat se je to nejmenší, co mohou udělat,“ dodává.

Je prostě namístě, aby si rodina koupila testy, nebo si došla na PCR testy. Dát si to za úkol a být obezřetný.
Olga Starostová, socioložka a odborný poradce Diakonie České církve evangelické

Důležitost osobního setkávání zdůrazňují i další odborníci, oslovení Seznam Zprávami, kteří se starými lidmi pracují.

„Pořád balancujeme mezi tím, že sociální izolace je velmi neprospěšná psychicky i pro fyzické zdraví seniorů. Nikdo z nich neví, kolik Vánoc je ještě čeká, a samozřejmě se s rodinou vidět chtějí,“ vyzdvihuje i Olga Starostová, socioložka a odborný poradce Diakonie České církve evangelické. Ta se zaměřuje na problematiku stárnutí.

„I kolegové nám referovali, že pro lidi byla často horší izolace než nebezpečí infekce, které si třeba ani tolik neuvědomovali,“ přidává se Iva Holmerová, gerontoložka a ředitelka Gerontologického centra v Praze 8.

Zájem o osobní setkávání ze strany seniorů potvrzuje i Soňa Morawitzová, ředitelka nadace Krása pomoci, jež organizuje dobrovolníky, kteří chodí za staršími lidmi. Zorganizovali průzkum na téma, zda mají klienti aktuálně v době covidu o takové setkávání vůbec zájem. Ukázalo se, že ano.

„Setkáváme se s tím, že většina z nich nechce přerušit návštěvy dobrovolníků. Je pro ně důležitý kontakt a nechtějí se dostat do situace, jaká byla loni,“ vysvětluje Morawitzová. U těchto dobrovolníků platí, že se testují, přestože jsou naočkovaní.

Preventivní test, roušky a distance

Všichni experti ovšem důrazně apelují, aby lidé letos nepodceňovali preventivní opatření. „Je prostě namístě, aby si rodina koupila testy, nebo si došla na PCR testy. Dát si to za úkol a být obezřetný,“ radí Starostová. Upozorňuje, že má vlastní zkušenosti s tím, že u očkovaných seniorů může převládat pocit, že nejsou v riziku. Ovšem i očkovaní mohou nemoc dále přenášet, i když v menší míře, a stejně tak se mohou nakazit.

Testování proto berou všichni jako základ a minimum, co by lidé letos měli pro své nejbližší udělat.

„Pokud se rodina otestuje, je to samozřejmě prevence. A prevence je lepší než následně řešit problém,“ říká Jiří Procházka, ředitel Palata – domova pro zrakově postižené a viceprezident pro pobytové služby v Asociaci poskytovatelů sociálních služeb.

Zároveň ale zmiňuje, že například v domovech pro seniory nemohou jít ředitelé nad rámec platných opatření. A ta aktuálně nařizují nošení respirátorů a systém O-T-N, tedy kromě doložení očkování, nebo prodělané nemoci i možnost prokázat se antigenním testem – do 24 hodin – nebo PCR testem – do 72 hodin.

„Komunikuji s rodinnými příslušníky, aby zvážili setkávání v případě, že mají rizikový kontakt a vědí o něm,“ apeluje Procházka.

Podle Ivy Holmerové je třeba stále myslet i na preventivní opatření, která už lidem mohou připadat banální. Jsou ovšem stále účinná. „Nemyslím, že je takové omezení mít roušku, když se k seniorovi přiblížím. Není ani nutné sedět úplně proti sobě na blízko,“ říká lékařka.

Epidemiolog Rastislav Maďar už v polovině listopadu přišel s výzvou, aby stát umožnil před svátky všem, kdo mají zájem, nechat se bezplatně jedenkrát otestovat PCR testem. Mluvil o tom jako o „předvánočním dárku“. Upozorňoval, že tak lze eliminovat riziko zavlečení infekce do rodiny. A naopak zabránit nakažení nejstarších členů. „I očkovaní lidé mohou být infekční a mohou nemoc zavléct zpátky do rodin,“ argumentoval Maďar v České televizi.

Pro Seznam Zprávy dnes epidemiolog své doporučení na svátky s minimalizovaným rizikem rozšířil. „Pokud je možná jen krátká návštěva s dodržením odstupu anebo ochranou dýchacích cest, je to možné i bez testu,“ míní Maďar.

V dalších situacích, jako například před večeří za stejným stolem, je už podle něj test důležitý. „A to bez ohledu na přítomnost příznaků, hladiny protilátek nebo počtu obdržených dávek vakcín,“ upřesňuje epidemiolog.

Reklama

Doporučované