Hlavní obsah

Očkovaní se testují ve firmách dobrovolně. Stát jim to ale neproplatí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Odborníci doporučovali, aby se ve firmách testovali i očkování. Vláda ale byla proti. V některých firmách se přesto očkovaní dobrovolně testují. Pojišťovny jim ale testy neproplatí, na rozdíl od testů pro neočkované.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Už v pondělí musí všichni neočkovaní zaměstnanci nastoupit do práce jen s negativním výsledkem testu. Jinak pro ně bude platit přísnější režim, například povinné nošení respirátoru. Někteří zaměstnavatelé ale nabízejí testování i očkovaným.

„Z našich zhruba tří tisíc zaměstnanců jsou necelé dva tisíce očkované. V pondělí se nechalo dobrovolně otestovat 761 z nich,“ říká mluvčí automobilky Hyundai v Nošovicích Petr Michník.

Ostatně testovat všechny zaměstnance, tedy i ty s kompletní ochranou zaručenou očkováním, doporučují rovněž odborníci, které Seznam Zprávy po schválení testování ve firmách oslovily.

„Je to skutečně tak, že i očkovaní mohou být infekční. Nikdy nejsou tak moc, protože jsou očkovaní, ale mohou být infekční. Jsem pro to diskriminovat neočkované, ale v tomto momentu bych řekla, že pokud chcete testovat, tak testujte všechny,“ uvedla například imunoložka Blanka Říhová.

Vláda se ale rozhodla dát lidem, kteří covid prodělali, a očkovaným výjimku, aby tak dosud neočkované k vakcinaci motivovala.

„Testování je tedy v těchto případech nadbytečné z hlediska dopadů na veřejné zdraví,“ uvádí v odůvodnění mimořádného opatření o testování ve firmách Ministerstvo zdravotnictví.

Vláda: Testujte, ale za své

Zároveň si ale vláda došlápla na firmy, které se v dobrém řídí názory odborníků a nabízejí testování i očkovaným, protože mohou za určitých okolností nákazu na pracovišti roznést. I když s menší pravděpodobností než neočkovaní. Provedené testy očkovaným totiž nebudou proplaceny.

„Zdravotní pojišťovny musí při určování podmínek programu vycházet ze zadání vlády, respektive Ministerstva zdravotnictví, a současně postupovat při vynakládání veřejných prostředků s péčí řádného hospodáře. Z toho důvodu počítáme s tím, že nebudeme přispívat na testy očkovaných zaměstnanců (u nichž uběhlo 14 dní od poslední dávky),“ napsal Seznam Zprávám mluvčí Vojenské zdravotní pojišťovny Jan Mates.

Systém proplácení testů by měl mít stejná pravidla jako na jaře. Firmy budou žádat zdravotní pojišťovny zpětně o proplacení testu. Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) by za každý provedený test měly získat zpětně 60 korun. Všechny zdravotní pojišťovny se budou zároveň řídit opatřením Ministerstva zdravotnictví, to znamená, že nebudou proplácet provedené testy očkovaným ani zaměstnancům, kteří prodělali nákazu covidem-19 před méně než 180 dny.

Například Oborová zdravotní pojišťovna uhradila za minulé období plošného testování ve firmách 940 tisíc samotestů za více než 48 milionů korun. Z toho zhruba dva tisíce testů bylo s pozitivním výsledkem. Následný PCR test pak potvrdil výsledek ve 140 případech. Zbylé antigenní testy se ukázaly jako falešně pozitivní. Testy pro očkované nemohou hradit z kapitoly ostatních neinvestičních výdajů například ani školy.

„Nabídku testů pro očkované bereme jako vlastní investici, která se nám vyplatí,“ dodává mluvčí nošovického závodu automobilky Hyundai Petr Michník.

Zatím ale budou muset do testování zainvestovat všechny firmy. Podle informací z webu aplikace, kde zaměstnavatelé o proplácení pojišťovny žádají, si mohou první žádost podat až 17. ledna.

Reklama

Doporučované