Hlavní obsah

Omikron už řádí v Praze. Podobné je to v Brně, říká výrobce testů

Foto: Robert Kneschke, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Český výrobce PCR testů Diana Biotechnologies sleduje v partnerských laboratořích výskyt varianty omikron. Podle jeho odhadu má Česko až 500 nových případů omikronu denně. Na konci prvního lednového týdne už varianta převládne.

Článek

Nová varianta covidu-19 omikron postupuje Evropou. Rekordní čísla hlásí Francie, Velká Británie nebo Itálie. V Česku měl podle odhadů šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška tento typ koronavirové nákazy převládnout na přelomu ledna a února. Bude to ale patrně dříve.

Český výrobce PCR testů Diana Biotechnologies odhaduje, že varianta omikron bude v Česku dominovat už na konci prvního lednového týdne. Vychází to z plošného sledování jejího výskytu, který firma před Vánoci spustila. Ve spolupráci s partnerskými laboratořemi vyhodnotila 120 tisíc PCR testů ze sedmi krajů.

Ze sledování varianty omikron vychází, že 28. prosince už mohlo v Česku být až okolo 500 nových případů, tedy 15 procent všech nových případů covidu-19.

„Jen v rámci zapojených laboratoří jsme detekovali zhruba 300 případů varianty omikron za 27. a 28. prosince. Největší problém jsou velké regionální rozdíly, ale zapojily se laboratoře ze sedmi krajů, takže předpokládáme, že výsledky jsou poměrně reprezentativní,“ říká vědecký ředitel Diana Biotechnologies Václav Navrátil.

Nejméně případů varianty omikron je podle Navrátila momentálně v Ústeckém nebo Karlovarském kraji, naopak na Prahu už nový typ koronaviru dopadl. Stejný problém má i moravská metropole Brno.

„Některé laboratoře v Praze vykazují podíl varianty omikron na pozitivních případech i 40 nebo 50 procent. Hlavní město je v šíření nové varianty asi nejvíce napřed. Podobně na tom bude Brno, které hlásí asi 15 procent. Ostrava má asi 5 procent,“ doplňuje Navrátil.

Omikron se šíří komunitně

Z týdenní zprávy Státního zdravotního ústavu přitom vyplývá, že za poslední týden do 26. prosince laboratoře odhalily diskriminačními testy jen dalších 108 podezření na variantu omikron. Podle Navrátila ale mohou být výsledky zpožděné.

„Nárůst je opravdu extrémně strmý. Většina laboratoří zaznamenala první případy teprve před 10 dny, takže jakékoliv zpoždění se výrazně projeví. Státní zdravotní ústav je navíc odkázán na výsledky z jednotlivých laboratoří a nemůže tak rychle sestavit reprezentativní analýzu,“ vysvětluje Navrátil.

Státní zdravotní ústav už minulý týden informoval, že se varianta omikron v Česku šíří kromě případů u turistů po návratu zejména z Afriky také komunitně. Za předchozí týden zachytily podle dat ústavu vzorky s podezřením na tuto mutaci laboratoře působící v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové, Liberci, Zlíně, Havlíčkově Brodě, Českých Budějovicích nebo Ostravě. Do nich ale mohou být sváženy i vzorky z jiných regionů.

Výrobce PCR testů Diana Biotechnologies odhaduje, že počet případů s variantou omikron se zdvojnásobuje každé 2 až 3 dny. To je zásadní informace pro Ministerstvo zdravotnictví a vládu při přípravě plánu na potenciální nárůst pozitivních případů. „Ministerstvu zdravotnictví mělo od nás informaci jako první,“ dodává Navrátil z Diana Biotechnologies.

Ve čtvrtek večer mělo proběhnout jednání mezi ministrem zdravotnictvím Vlastimilem Válkem (TOP 09) a zástupci odborného týmu vedeného vakcinologem Romanem Chlíbkem právě ohledně opatření k variantě omikron. Vláda o nich bude jednat na prvním lednovém zasedání.

SZÚ doporučoval testovat podrobněji místo dosavadních deseti procent vzorků 30 procent. Od neděle 26. prosince platí upravené mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví, které diskriminační PCR nařizuje u všech vzorků lidí, již při odběru nahlásili, že mají příznaky nákazy koronavirem.

„Dle zatím dostupných předběžných informací ohledně rychlého šíření této varianty předpokládáme, že se varianta omikron zásadně rozšíří v ČR již v průběhu začátku ledna 2022,“ píše ministerstvo v odůvodnění tohoto rozhodnutí.

Reklama

Doporučované