Hlavní obsah

Plošné testování ve školách platí pro všechny, pravidla ale pro každého jiná

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

První týden plošného testování ve školách provázely zmatky.

Reklama

Školy za sebou mají první týden plošného testování proti covidu, v rámci kterého se pravidla ještě na několika úrovních změnila. A stále si nejsou jisté, jak budou vypadat lyžařské kurzy.

Článek

„Naše škola už nějaký čas testuje PCR metodou. Můj syn měl pozitivní test v polovině prosince a do 2. ledna jsme byli celá rodina v izolaci. Den poté šel do školy, kde bylo PCR testování. Druhý den přišla SMS, že je pozitivní,“ vypráví svoji zkušenost Marcela Zemanová. Pozitivní test na covid-19 byl však pouze důsledkem zbytkového viru, takzvaného rezidua. Kvůli synovi paní Zemanové ale mezitím hygiena poslala celou jeho třídu do karantény.

„Na hygienu se nešlo dovolat. Naštěstí se za nás rval ředitel školy a také naše pediatrička, která zjistila z laboratoře přesné hodnoty viru a ukázalo se, že se samozřejmě jedná o reziduum,“ pokračuje Zemanová. Nakonec hygiena vyhodnotila, že se její syn i celá jeho třída do školy vrátit může, mezitím už ale musel jeden vyučovací den proběhnout online.

Většina škol v Česku testuje antigenní metodou. Několik škol se však rozhodlo využívat PCR testy, které jsou přesnější, byť vyhodnocení trvá delší dobu. Tomu se ale nevyhnou ani ti žáci a studenti, kterým vyjde pozitivní antigenní test. Musí totiž na konfirmační, potvrzovací PCR.

Pro třídu, kde se objeví pozitivní antigen, je však pobyt ve škole do výsledků konfirmačního PCR testu komplikovanější. Pozitivně testované děti musí mít nasazené respirátory a škola by jim měla vyhradit například i oddělené toalety a stravování od zbytku školy. Především v menších městech, kde se déle čeká na termín PCR testu i na jeho vyhodnocení, se může jednat i o dny.

Ve čtvrtek navíc přišla další novinka. Pokud se ve třídě objeví pozitivní antigen, daný kolektiv se pak musí testovat denně, než přijde výsledek konfirmačního PCR. Pokud je výsledek negativní, všichni se vrací do běžného režimu. Otázkou zůstává, co s třídou dál, když je výsledek pozitivní. To totiž může být v každém případě jinak.

„Na základě informací ze školy, po jednání s řediteli a učiteli konkrétních tříd, vyhodnocujeme rizikovost jednotlivých případů. Na základě rizikovosti se dávají žáci do karantény,“ vysvětluje Seznam Zprávám hygienička Jana Tomicová, která má věc v gesci pro školy ve Středočeském kraji.

Ani hygieny ale nedokážou reagovat v řádu hodin, aby například děti, učitelé i jejich rodiče věděli, zda příští dny budou, či nebudou chodit do školy, či zda jsou vyhodnoceni na karanténu.

„Zatím nevíme přesně, kolik přesně případů máme tento týden. V pondělí nám vyšlo kolem 350 pozitivních dětí, některé už mají konfirmační PCR, takže probíhají šetření a dáváme karantény. V současné době máme zatím zhruba 650 dětí v karanténě,“ říká v pátek dopoledne Dana Šalamunová, mluvčí středočeské hygieny.

A další změny přijdou v úterý 11. ledna. To začne platit oficiálně zkrácená doba karantény i izolace na pět dní. Týkat se to bude i dětí ve školách.

Že celý tento týden ve školách panoval lehký zmatek, potvrzuje i Luboš Zajíc, prezident Asociace ředitelů základních škol: „Je problém v tom, jak se interpretují jednotlivá pravidla karantén. Ředitelé si na to stěžují. Otázkou je, jak dopadla schůzka mezi ministerstvy školství a zdravotnictví o aplikaci pravidel,“ dodává.

Snažila jsem se mezi svátky dovolat na hygienu, tam mi řekli, že lidé, kteří to řeší, mají prázdniny. Odkázali mě na obecný e-mail, který museli mít úplně zacpaný dotazy. Přišly mi tři stránky paragrafů, ne jasné vysvětlení.
Petra Pospíšilová, učitelka Základní školy Habrmanova v Hradci Králové

Ministerstvo školství Seznam Zprávám potvrdilo, že se takové schůzky konají. Rezorty a další aktéři prý „jednají o režimu ve školách průběžně“. S jakými výsledky, však není jasné. Ministerstvo zdravotnictví zatím na dotazy Seznam Zpráv týkající se lyžařských kurzů a organizace plošného testování ve školách neodpovědělo.

Lyžařské kurzy? Chaos

Zcela jasno není ani v lyžařských kurzech. Školy zatím nevědí, jak postupovat v případě pozitivního výsledku testu u žáka, který na lyžařský kurz odjíždí. Respektive zda by celá třída měla, či neměla na hory odjet.

Petra Pospíšilová vyráží se sedmáky na lyžařský kurz už tuto neděli. Učitelka ze Základní školy Habrmanova v Hradci Králové přiznává, že kvůli organizaci zažila pár bezesných nocí.

„Lyžáky řešíte rok dopředu. Nejdřív jsme přišli o chatu, na kterou normálně jezdíme, a potom jsme až do Vánoc netušili, jestli budeme moct odjet a za jakých podmínek,“ říká pro Seznam Zprávy učitelka základní školy. Přestože si aktivně informace hledala, jasné ji nebylo nic, a to ani po předvánoční tiskové konferenci ministra zdravotnictví Válka (TOP 09), který oznámil, že lyžařské kurzy se budou konat pro očkované i neočkované žáky.

„Snažila jsem se mezi svátky dovolat na hygienu, tam mi řekli, že lidé, kteří to řeší, mají prázdniny. Odkázali mě na obecný e-mail, který museli mít úplně zacpaný dotazy,“ vypráví Pospíšilová. Odpověď od hygieny, za jakých podmínek s dětmi může odjet, jí přišla na silvestra, tedy týden a pár dní před začátkem kurzu. „Přišly mi tři stránky paragrafů, ne jasné vysvětlení,“ stěžuje si.

Nakonec se po diskuzi s ředitelem i rodiči dohodli na interpretaci, že dítě musí mít maximálně 72 hodin starý PCR test před odjezdem, očkování nebo nedávno prodělanou nemoc. „Navíc jsem byla donucená stáhnout si čTečku, abych před odjezdem dětem kontrolovala certifikáty, jak v restauraci,“ směje se organizátorka lyžáku. „Ale dělám to pro děti, plánování i komunikace s hygienou, to všechno bylo v mém volném čase,“ uzavírá.

Na poslední chvíli nakonec nemusela řešit, že by některé z dětí mělo pozitivní antigen v rámci plošného testování. Vypadá to tedy, že po několikatýdenním martyriu na hory sedmáci Petry Pospíšilové opravdu odjedou.

Reklama

Doporučované