Hlavní obsah

Po prodělání covidu 30 dní bez testů a karantény, navrhuje Válek

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jednou pozitivní se už nebudou muset testovat.

Reklama

Vláda nastavuje nová pravidla bezinfekčnosti. Na každého, kdo prodělal covid-19, se bude 30 dní nahlížet jako na člověka, který se nemůže znovu nakazit. S takovým návrhem jde na vládu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Článek

Lidé, kteří měli pozitivní PCR test na covid-19, by se nemuseli 30 dnů od jeho provedení testovat. Navrhuje to Ministerstvo zdravotnictví, ve středu o návrhu bude jednat vláda. Změna by mohla platit od pondělí 31. ledna. Informaci Deníku N dnes potvrdil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

„Chystáme tento materiál na středeční vládu. Mělo by to platit od 31. ledna,“ řekl Jakob. Třicetidenní lhůta by se podle něj počítala od data provedení PCR testu.

Od tohoto týdne se dvakrát týdně testuje v zaměstnání a jednou týdně ve školách. Ve firmách platí, že pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní samotest, odchází automaticky do pětidenní karantény. Po jejím skončení se v práci opět testuje. V zaměstnání není nutné na rozdíl od testování ve školách podstoupit potvrzující PCR test. Pokud jej ale pracovník absolvuje a má negativní výsledek, karanténa mu končí.

To ale může být pro některé pracovníky problém. Ti, kteří si sami dobrovolně nedojdou na PCR test, totiž nebudou mít potvrzení o nákaze. Pozitivní antigenní test se jako doklad o prodělání nemoci podle pravidel Ministerstva zdravotnictví nepočítá.

30denní ochrana před karanténou

Obdobná pravidla jako pro testování budou po prodělání nemoci platit i pro karanténu nebo izolaci. Člověk, který nákazu covidem-19 prodělal, se 30 dní vyhne karanténě i případné izolaci.

„Když člověk skončí izolaci, tak ho 30 dní budeme brát tak, že už se nemůže nakazit. Jakýkoliv pozitivní výsledek je tak vlastně pokračováním původní pozitivity,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Pokud vláda bude s novými opatřeními souhlasit, měla by podle Válka platit od dalšího týdne.

Reklama

Doporučované