Hlavní obsah

Regiony znají plán proti omikronu. Hejtmani se bojí kolapsu kvůli karanténám

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Hejtmani se obávají, že by varianta omikron mohla omezit fungování kritické infrastruktury nejen nemocnic.

Reklama

Seznam Zprávy oslovily hejtmany po jednání se zástupci vlády. Ministerstvo zdravotnictví jim prezentovalo výhledy k variantě omikron i nová opatření. Hejtmani se obávají, že karantény ohrozí fungování kritické infrastruktury.

Článek

Možná už v příštím týdnu Česko zahltí nová varianta covidu-19 omikron. I když podle Státního zdravotního ústavu tento scénář nastane až za deset nebo 14 dní. Vláda se proto v úterý ráno sešla na virtuálním jednání s hejtmany, aby s nimi koordinovala další chystaná opatření.

„Je nutné, aby si všichni uvědomili, že šíření této varianty nepůjde řídit klasickým modelem testování a trasování. Z velké části tak ztratíme přehled, co se ve společnosti děje. Já si tedy myslím, že to přijde o něco dříve, než odhaduje vláda,“ řekl po jednání hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS).

Se zástupci Ministerstva zdravotnictví hejtmani především jednali o konkrétních bodech jednotlivých opatření, které vláda hodlá přijmout. Zásadní byla debata o zkrácení karantény a izolace. Vláda bude ve středu jednat o omezení této doby na pět dní. V současnosti trvá izolace 14 dní od pozitivního testu. Karanténu mohou lidé bez příznaků nově ode dneška ukončit nejdříve po sedmi dnech, pokud jim v předešlých dvou dnech vyšel PCR test s negativním výsledkem.

„I s pětidenní karanténou ale hrozí ochromení všech veřejných i privátních služeb,“ obává se Kubův stranický kolega, hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Hrozí omezení veřejné dopravy

Všichni hejtmani, se kterými Seznam Zprávy hovořily, si ale uvědomují, že na scénář velkého počtu karantén, které mohou ohrozit třeba i fungování kritické infrastruktury, se úplně nedá připravit.

Pokud bude mít šíření nákazy stejný průběh jako ve Francii nebo Velké Británii, může se stát, že některé veřejné služby nemusí fungovat v úplně běžném rozsahu. Napadá mě například doprava, kterou možná v dalších týdnech budeme muset omezit na prázdninové jízdní řády.
Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

„V úvahu přichází snad možná prevence, tedy například navýšení home office tam, kde je to možné. Určitě minimálně na krajském úřadu budeme uvažovat, jestli mohou další zaměstnanci pracovat z domova,“ dodává Schrek.

V Libereckém kraji se zase například obávají toho, že by mohlo dojít kvůli šíření varianty omikron k omezení veřejné dopravy. „Pokud bude mít šíření nákazy stejný průběh jako ve Francii nebo Velké Británii, může se stát, že některé veřejné služby nemusí fungovat v úplně běžném rozsahu. Napadá mě například doprava, kterou možná v dalších týdnech budeme muset omezit na prázdninové jízdní řády, protože nebude dostatek personálu na odbavení všech spojů v běžném režimu,“ míní hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Od vlády proto hejtmani očekávají, že připraví konkrétní postupy, aby nemohlo dojít k omezení kritické infrastruktury, kam spadají nejen nemocnice, ale třeba i sektor energetiky, telekomunikací nebo státních úřadů.

„Z mého pohledu je zásadní, aby při příchodu varianty omikron pravidla pro izolace a karantény neodstavila příliš mnoho lidí ze zásadních sektorů služeb a kritické infrastruktury,“ říká hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (KOA).

S nákupem testů stát nepomůže

Podle předsedy Asociace krajů Martina Kuby by ale ani potenciální zkrácení doby, kterou musí nakažení nebo jejich kontakty strávit doma, nemuselo stačit. V úvahu by podle něj mohla přicházet i další speciální pravidla pro zaměstnance kritické infrastruktury. Konkrétní být zatím nechce.

„Já zatím nechci to možné řešení vystřelit, ale zvlášť u kritické infrastruktury se můžeme dostat do situace, že v některém z podniků bude tolik lidí v izolaci a karanténě, že už dojde k omezení jeho fungování. A to je problém, na který se stát musí připravit, protože u žádné z dosavadních vln to nebylo tak akutní,“ dodává Kuba.

Už v současné době ale například pravidla pro karanténu rizikových kontaktů neplatí pro zdravotníky a pracovníky sociálních služeb, bez kterých se zaměstnavatel neobejde. Pokud nemají příznaky covidu-19, mohou pracovat nadále, i když za přísnějších hygienických podmínek.

Omezení se ale kvůli variantě omikron může dotknout i dalších prvků kritické infrastruktury, kde prozatím žádné podobné opatření neplatí. Ústav zdravotnických informací a statistiky odhaduje, že by se Česko mohlo dočkat v brzké době 50 tisíc nových případů denně a kolem sedmi tisíc hospitalizovaných.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta rovněž novou vládu žádal, aby pomohla nejen krajům, ale i obcím a jejich organizacím s nákupem antigenních testů. Od 17. ledna by podle vládního návrhu měli všichni zaměstnanci podstoupit test dvakrát týdně. Dosud platí tato povinnost jen pro neočkované nebo lidi, kteří neprodělali nejdéle před 180 dny covid-19. Starostové a hejtmani si ale musí poradit sami.

„Podle vlády by Správa státních hmotných rezerv nestihla testy nakoupit. Co k tomu říct? Testování by mělo být plánované s delším výhledem,“ myslí si Půta. Podle něj tak obce a kraje zaplatí za testy víc, než by bylo nutné.

„Bylo by to řešitelné, kdyby nebyl zrušen nouzový stav,“ podotkl na Twitteru moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO). Nouzový stav vyhlášený vládou ANO a ČSSD skončil o Vánocích, kabinet Petra Fialy (ODS) nepožádal o jeho prodloužení Sněmovnu.

Reklama

Doporučované