Hlavní obsah

Vláda školám zavařila. Lyžařské kurzy jen pro očkované, anebo kupa problémů

Foto: Getty Images

Pro školy je náročné lyžařské kurzy uspořádat. Asociace horských středisek se proto snažila vyjednat výjimku. Neúspěšně.

Reklama

Školy řeší, jak připravit lyžařské výcviky. Stát je sice nezakázal, zkomplikoval ale jejich pořádání tak, že školy mají jen dvě možnosti: Buď zařídit mobilní PCR odběr, nebo rozdělit děti na očkované a neočkované, což nechtějí.

Článek

Nepřehledné a komplikovaně nastavené covidové podmínky letos školám zásadně ztěžují organizaci tradičních lyžařských kurzů.

Pro vzdělávací nebo zájmovou činnost totiž platí dětem ve věku od 12 do 18 let PCR test na sedm dní. Ve stravovacích službách už ale jen 72 hodin. Ubytovat se žáci mohou s negativním PCR testem na týden. Na lanovku nebo vlek jim ten samý výsledek platí ovšem jen tři dny. Pokud jsou děti očkované proti covidu-19 nebo v ochranné lhůtě po prodělání nemoci, žádná omezení se na ně nevztahují.

Chaos? To je ve zkratce celý problém pořádání lyžařských kurzů. Pokud školy vyrazí za současných podmínek na týden na hory, mohou bez problému vzít pouze vakcinované žáky. Za takových podmínek se proto na kralupské Základní škole Generála Klapálka rozhodli, že lyžařský výcvik v letošním školním roce nebude.

„Jak s rodiči, tak s dětmi jsme se v mé třídě domluvili, že nepojedeme, protože nechceme dělit třídu na očkované a neočkované. Ve třídě mám 22 dětí, očkovaných je pět a jedno prodělalo covid. Lyžák by se tak týkal šesti dětí,“ vypočítává třídní učitelka sedmáků Sabine Cvejn Malá. Nelíbí se jí, že by se mezi dětmi kopaly kvůli očkování další příkopy.

Naopak jen o 40 kilometrů dál v čelákovické ZŠ Kamenka se s lyžařským kurzem počítá. Leč pouze s jedním turnusem a pouze pro očkované žáky.

„Chtěli jsme lyžák pro sedmáky a osmáky. Bereme ale nakonec jen osmičky a pouze očkované žáky, kterých máme 45, takže se nedopouštíme žádné diskriminace. Sedmáci pojedou příští rok,“ plánuje ředitel Jiří Kyliánek.

Pro školy je skutečně náročné lyžařské kurzy v zimě uspořádat. Asociace horských středisek se proto snažila s Ministerstvem zdravotnictví vyjednat výjimku.

„Teoreticky totiž z opatření pro školy vyplývá, že by se měli žáci po třech dnech znovu protestovat, což na horách není vůbec jednoduché. Opakovaně proto žádáme Ministerstvo zdravotnictví, aby pravidla sjednotilo na sedm dní,“ snaží se ministra v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) přesvědčit ředitel Asociace horských středisek Libor Knot.

Na jednu stranu chceme, aby se děti hýbaly, rozvíjely a byly na čerstvém vzduchu, na druhou stranu jsou pravidla takto komplikovaná. Podle mě by stálo za to se zamyslet, jestli by pro školy nestačil jeden test na začátku kurzu a v jeho průběhu třeba antigen.
Ivana Melichárková, ředitelka brněnské ZŠ Horáckého náměstí

Ten ale zastává jasné stanovisko. „Vzhledem k stávající epidemiologické situaci Ministerstvo zdravotnictví nebude udělovat výjimku z nastaveného režimu PCR testování pro konání lyžařských kurzů,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv Kryštof Berka z tiskového oddělení resortu.

Chata s vlekem = bez testování

Přesto existuje možnost, jak zorganizovat lyžařský kurz i pro neočkované žáky bez nutnosti opakovaného PCR testování.

„V případě, že provozovatel rekreačního nebo ubytovacího zařízení zajistí oddělení prostor tak, aby děti, žáci nebo studenti jedné školy používali jiné prostory než ostatní osoby využívající ubytovací služby, nebo se pobytu v ubytovacím zařízení účastní pouze děti, žáci nebo studenti výlučně z jedné školy, není nutné dokládat podmínku OTN (očkování, test nebo prodělaná nemoc). V opačném případě je nutné prokázání se negativním PCR testem ne starším než 72 hodin u osob starších 12 let nebo ON, tedy očkování nebo prodělaná nemoc,“ uvádí mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Pokud by tedy chata měla také vlastní vlek, mohou i tam lyžovat žáci bez nutnosti dalšího testování „Tato varianta by byla akceptovatelná pouze tehdy, pokud by účastníci lyžařského kurzu nepřišli do kontaktu s veřejností, to znamená chata i vlek by byly využity pouze účastníky lyžařského kurzu,“ potvrzuje Berka z Ministerstva zdravotnictví.

Je to sice poměrně neobvyklá podoba lyžařského kurzu, nicméně třeba brněnská ZŠ Horáckého náměstí přesně takto pro jednu třídu týden na horách zorganizuje.

Teoreticky z opatření pro školy vyplývá, že by se měli žáci po třech dnech znovu protestovat, což na horách není vůbec jednoduché. Opakovaně proto žádáme Ministerstvo zdravotnictví, aby pravidla sjednotilo na sedm dní.
Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek

„Jeden kurz máme pro malé děti, takže na ně se žádná opatření nevztahují. Druhý kurz má vyčleněné zařízení jen pro sebe včetně vleku, takže i tam je to bez problému. Ale bohužel u sedmáků a osmáků už musíme řešit testování,“ popisuje ředitelka Ivana Melichárková.

Škola proto nyní zjišťuje, jestli by bylo možné žáky otestovat přímo v ubytovacím zařízení. Přeci jen dopravovat část třídy z hor do nejbližší větší obce na PCR testování by bylo velmi komplikované.

„Na jednu stranu chceme, aby se děti hýbaly, rozvíjely a byly na čerstvém vzduchu, na druhou stranu jsou pravidla takto komplikovaná. Podle mě by stálo za to se zamyslet, jestli by pro školy nestačil jeden test na začátku kurzu a v jeho průběhu třeba antigen,“ vyzývá Ministerstvo zdravotnictví ke změně Melichárková. Ani ona nechce jako podmínku pro účast na lyžařském kurzu stanovovat pro děti očkování.

Lyžák s přestávkou na PCR test

Pokud ale učitelé chtějí vzít na lyžařský kurz všechny žáky, za současných pravidel jim nezbývá nic jiného než v místě zajistit odběr vzorků na PCR testování.

„Neočkovaným dětem musí zajistit rodiče test před odjezdem. Než nastoupí do autobusu, podstoupí ještě antigenní test. Odběr na místě se snažíme zatím nějak vymyslet. Budeme na Lipně, a tak jsem doufal, že tam funguje nějaké odběrové centrum, ale ne. Domlouvám proto možnost mobilního odběru od firmy, která u nás zabezpečuje PCR testování,“ vysvětluje Pavel Koc, ředitel ZŠ J. K. Tyla v Písku.

I školy, které týden za týdnem testují antigenními testy dodanými Ministerstvem školství, si ale mohou domluvit s některou z firem vyslání mobilního odběrového týmu na lyžařský kurz. Náklady se pak odvíjí od konkrétních smluvených podmínek.

„V podstatě je potřeba vědět, na které místo se mobilní odběrový tým vysílá, tedy roli hraje vzdálenost. Zároveň o jaký počet žáků či jak velkou skupinu se jedná. Nicméně částka se pohybuje v nižších řádech tisíců korun a cena za PCR se odvíjí od počtu lidí. I tady je však cena velmi zvýhodněná,“ popisuje Olga Kunešová, marketingová manažerka laboratoří AeskuLab. Tyto všeobecné podmínky platí pro firmy, akce i školy.

Děti od 18 let mají ale nárok na úhradu pěti PCR testů do měsíce z veřejného pojištění. Pokud tento počet nepřesáhly i na lyžařském kurzu za ně nebudou muset nic platit. Každopádně se ale všichni zúčastnění musí modlit, že nikdo nevyjde pozitivní. Jinak by pro neočkované lyžařský kurz skončil a zamířili by do karantény.

Reklama

Doporučované