Hlavní obsah

Třetí dávku už dostávají i mladí „nedočkavci“. Oficiálně mají čekat

Foto: Komsan Loonprom, Shutterstock.com

O posilující dávku vakcíny mají zájem i mladí, kteří na ni oficiálně ještě nemají nárok. Ilustrační foto.

Reklama

Do očkovacích center míří i ti, kterým systém aplikaci třetí dávky vakcíny proti covidu oficiálně ještě neumožňuje. Některým zdravotníci vycházejí vstříc. Vakcinologové to schvalují.

Článek

„Nic nechtěli, vyplnil jsem dotazník, zakroužkoval 3. dávku, dal průkazku pojištěnce. V systému sami viděli, že to je po pěti měsících, já to potvrdil a bylo. Nic jsem neplatil. Žádné fronty, bylo tam jen pár lidí,“ popisuje pro Seznam Zprávy Petr Němec.

Pro posilující dávku vakcíny proti covidu-19 si 37letý muž před pár dny došel do centra v pražském Obchodním domě Kotva. Zdravotníci mu ji podali i přesto, že podle oficiálních nařízení mají nyní zkrácený 5měsíční interval pro podání boosteru pouze lidé nad 45 let a chronicky nemocní.

Zájem o dřívější podání boosteru hlásí v posledních dnech řada lidí, kterým to systém stále neumožňuje. Někteří na sociálních sítích sdílí zkušenosti s tím, jak v jednotlivých centrech pochodili.

„Vyrazil jsem ověřit situaci v bezregistračním krajském očkovacím centru v plzeňském Prioru na Americké. Zde bohužel bez benevolence, nařízení drží přesně, dávku jsem nedostal. Tak tedy zítra vyrazím do Kotvy,“ přidává svou zkušenost jeden z uživatelů sítě Twitter.

Jak pro Seznam Zprávy uvedla mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze Marie Heřmánková, která centrum v Kotvě provozuje, pokyny Ministerstva zdravotnictví ohledně věkové hranice se na místě dodržují. Zdravotníci jsou však podle ní ochotni v některých případech udělat výjimku a zájemcům vyjít vstříc.

„V očkovacím centru OD Kotva dodržujeme pokyny Ministerstva zdravotnictví ohledně věkové hranice podání očkovacích látky. Výjimku mají lidé, kteří předloží doporučení od svého lékaře, že mohou být očkováni dříve,“ uvedla

„Nevylučujeme, že v několika málo případech jsme vyšli vstříc lidem, kteří by věkovou hranici pro podání posilující dávky dosáhli o několik málo dní později. Z čistě medicínského hlediska se o žádné riziko nejedná. V průběhu ledna již budou mít navíc nárok na posilující dávku po pěti měsících všichni starší 18 let,“ dodala.

Pravidla pro 3. dávky

Podle aktuálních pravidel mají na posilující dávku nárok ti, kdo mají nejméně šest měsíců po aplikaci druhé dávky a je jim více než 18 let. U jednodávkové vakcíny Janssen se lze přeočkovat již po dvou měsících. Kratší interval - tedy pět měsíců - platí pro zmiňované lidi starší 45 let a ty, kterým hrozí vysoké riziko nákazy.

Od 5. ledna 2022 si pro booster budou moci dojít lidé nad 35 let. Všem dospělým se možnost otevře 19. ledna.

Umožnit lidem mladším 45 let pětiměsíční interval mezi druhou a třetí dávkou už nyní, podporuje také Česká vakcinologická společnost (ČVS). To, že k tomu na některých místech dochází, podle jejího předsedy Romana Chlíbka není problém.

„Naopak. My jsme za Českou vakcinologickou společnost doporučovali, že booster by měl dostat každý, komu je více než 18 let. To znamená urychlit podávání třetích dávek všem bez ohledu na věk. Omezení podle věku spíš pravděpodobně vychází jen z určitých objednávkových kapacit,“ popsal pro Seznam Zprávy.

„Za nás je nejdůležitější co nejrychleji a co největší množství lidí nad 18 let naočkovat třetí dávkou kvůli šíření varianty omikron. Opakovaně jsme požadovali, aby se možnost očkování boosterem zavedla pro všechny bez ohledu na věk,“ dodal.

Metla omikronu?

Podle aktuálního opatření by se měl pětiměsíční interval pro podání posilující dávky dalším věkovým skupinám otevřít už 5. ledna 2022. Od tohoto data si pro ni budou moci dojít lidé nad 35 let. Všem dospělým se možnost otevře 19. ledna.

Na dotaz redakce, proč se postup u všech věkových kategorií neurychlí, ministerstvo doposud neodpovědělo. Nový šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) však opakovaně uvádí, že vyšší tempo podávání boosterů podporuje. „Proč potřebujeme urychlit distribuci posilujících dávek proti koronaviru? Vakcíny učí náš imunitní systém. Posilující dávka prohloubí jeho znalosti. Tělo si pak lépe poradí i s mutacemi,“ uvedl už dříve.

Doposud si pro posilující dávku očkování přišlo 1 962 681 lidí z přibližně 6,6 milionu očkovaných. Z tabulek Ministerstva zdravotnictví je přitom zřejmé, že zájem stále výrazně stoupá. Svou roli nejspíš hraje i varianta koronaviru omikron, která podle zatím známých dat obraně po očkování i prodělání nemoci částečně uniká.

Efekt boosterů proti omikronu je zároveň podle dosavadních dat poměrně silný. Po Pfizeru/BioNTech přišla s pozitivními zprávami v tomto ohledu i společnost Moderna.

Z výsledků podle prohlášení vyplývá, že dvě dávky vakcíny Moderna vytvářejí nízkou úroveň protilátek vůči variantě omikron, avšak třetí –⁠ posilovací –⁠ 50mikrogramová dávka je zvyšuje 37krát. 100mikrogramová posilovací dávka téže vakcíny zvýšila hladinu protilátek až 80násobně.

Podobné výsledky zveřejnily před zhruba dvěma týdny také společnosti Pfizer/BioNTech. Podle nich posilovací dávka Comirnaty zvyšuje ochranu proti omikronu 25krát oproti dvoudávkovému režimu.

S přispěním Josefa Mačího.

Reklama

Doporučované