Hlavní obsah

Tři dávky proti omikronu nestačí, očkujeme čtvrtou, oznámil Izrael

Foto: Profimedia.cz

V Izraeli se očkují i děti. Vláda projednávala návrh na finanční odměny rodinám, které nechají malé děti naočkovat.

Reklama

Izraelští politici i zdravotničtí experti se obávají přicházející další vlny koronaviru, tentokrát vysoce infekční mutace omikron. Izrael proto jako první stát světa začal nabízet čtvrté dávky vakcíny.

Článek

V úterý zaznamenaly izraelské úřady už druhý den po sobě více než tisíc nově nakažených obyvatel. Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že reprodukční číslo R je nyní na hodnotě 1,28 – hrozí tedy exponenciální nárůst počtu nemocných. Premiér Naftali Benet se proto sešel se zdravotnickými experty, aby se poradil o přijetí restriktivních opatření. V úterý večer o nich pak rozhodovala vláda.

Výsledkem schůzky je výzva k aplikaci čtvrté dávky očkování pro lidi starší 60 let, lidi s narušenou imunitou a zdravotníky. Informační kampaň podporující tento krok začne podle premiéra během několika dní.

„Občané Izraele byli prvními na světě, kdo dostal třetí dávku vakcíny proti covidu-19. Budeme pionýry i ve čtvrté dávce,“ prohlásil Benet.

„Musíme říci veřejnosti pravdu… Od expertů slýchám, že ani třetí dávka vakcíny neochrání proti omikronu,“ citoval server Ynetnews ministra zdravotnictví Omara Barleva.

Názory se ale různí i uvnitř Benetovy vlády. Ministryně vnitra Ajelet Šakedová na schůzce navrhla, aby se čtvrtou dávkou mohl naočkovat každý občan dle svého uvážení, naopak ministr financí Avigdor Lieberman riziko vyplývající z nákazy omikronem nepovažuje za příliš vážné a přirovnal ho k chřipce: „Až dosud zemřelo po celém světě na omikron 12 lidí. Nemyslím proto, že by měl větší efekt než chřipka,“ řekl.

Liebermanova slova nicméně odporují řadě veřejně dostupných údajů – například jen v Anglii podlehlo mutaci omikron už 14 lidí, ukazuje statistika britské vlády. Prvního mrtvého s omikronem hlásí i samotný židovský stát: v nemocnici Soroka ve městě Beerševa zemřel muž, u něhož testy odhalily právě omikron. Šedesátník ale podle mluvčí nemocnice podlehl spíše dalším chorobám, kterými trpěl, než zápalu plic vyvolanému koronavirem.

Dalším schváleným protiepidemickým opatřením je přesunutí žáků a studentů na distanční výuku – to však pouze v oblastech, kde je očkováno méně než 70 procent populace. Omezení se dočkala i obchodní centra, v nichž už budou muset restaurace nabízet jen jídla s sebou, a to pouze očkovaným lidem. Platný covidový pas musejí mít i zaměstnanci center.

Ministr spravedlnosti Gideon Sa'ar pak navrhoval finanční odměnu rodinám, které nechají naočkovat děti ve věku od 5 do 11 let, stejně jako lidem, kteří si nechají píchnout posilovací dávku, tzv. booster. Sa'ar by jim nabídl tisíc šekelů (asi 7 000 korun). Vzhledem k tomu, že by se opatření týkalo asi milionu dětí, vyplatil by jim stát asi miliardu šekelů, pokud by přišly všechny. Tento návrh však neprošel, Benet jen řekl, že ho vláda zváží.

Už v minulých dnech přistoupili izraelští politici k omezení cestování do zahraničí právě kvůli nové mutaci omikron, jež se v zemi až dosud potvrdila ve 341 případech. Podezření na tuto variantu mají u dalších 800 lidí.

Reklama

Doporučované