Hlavní obsah

Únik dat očkovaných lidí? Nic takového neřešíme, reaguje úřad na varování

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Policie dál prověřuje krádež elektroniky v brněnském očkovacím centru. Internetová stránka KTV hovořila o úniku dat 300 tisíc očkovaných lidí, příslušný úřad nic takového neeviduje.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Budou to už dva měsíce, kdy zloději z očkovacího místa v centru Brna ukradli dva notebooky a tablet. Na sociálních sítích pak kolovalo video, jehož autoři tvrdili, že viděli osobní data 320 tisíc naočkovaných lidí. Zatímco policisté zahájili trestní stíhání dvou pachatelů, Úřad pro ochranu osobních údajů žádný podnět ohledně úniku citlivých údajů neprošetřuje.

„Žádné podobné ohlášení porušení zabezpečení dle článku 33 obecného nařízení neevidujeme. Vyjadřovat se k dalším otázkám je proto v tuto chvíli bezpředmětné,“ uvedl Vojtěch Marcín z tiskového oddělení úřadu. Příslušný článek obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) stanovuje správci do 72 hodin hlásit jakýkoli problém se zabezpečením dat.

Očkovací centrum Bohéma provozuje neziskovka Podané ruce. Také její ředitel Jindřich Vobořil odmítl, že se mají očkovaní bát o únik svých osobních údajů. „Neunikla citlivá data. Pachatelé se nedostali do žádného vládního serveru,“ řekl Vobořil.

Policie i díky kamerovým záznamům identifikovala a zadržela dva pachatele. Už si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání. Na případu stále pracuje. „Zajistili jsme také část výpočetní techniky, po zbytku dále pátráme. Vzhledem k pokračujícímu prověřování nemůžeme sdělovat další podrobnosti,“ uvedl krajský policejní mluvčí David Chaloupka.

Dva pachatelé ukradli 6. listopadu z centra elektroniku v hodnotě 60 tisíc korun. „Část z toho už je zpět na cestě k nám,“ potvrdil Vobořil.

Očkovací centrum Bohéma, které denně naočkuje okolo tisíce lidí, podniklo sérii opatření. Přidalo kamery a změnilo systém přístupových údajů do počítačů. Chce zabránit dalším incidentům.

Vobořil už dřív pro Seznam Zprávy označil krádež za cílený útok. Zaměstnanci centra, ale i jeho mobilní výjezdové týmy čelí častým urážkám odmítačů očkování. Podle šéfa neziskovky pachatelé spolupracovali s někým uvnitř centra.

Bojovník proti systému

Několik dní po krádeži se za nevyjasněných okolností jeden z notebooků se štítkem „OC Bohéma“ objevil v příspěvcích internetového média KTV. Webová televize podle odborníků patří k dezinformačním médiím. (Například během pobytu prezidenta Miloše Zemana v nemocnici KTV tvrdila, že je prezident už mrtvý a snažila se to různými argumenty dokázat.)

Aktér z videa Ivan Smetana tvrdil, že měl možnost do ukradeného počítače nahlédnout. „Viděli jsme zařízení, na kterém jsou vidět data 320 tisíc klientů očkovacího centra s rodnými čísly, adresami. Je to průšvih, data nejsou šifrována,“ řekl mimo jiné. Smetana nevysvětlil, proč o kradeném notebooku neinformoval policii. Namítl jen, že jako novinář kryje svůj zdroj. Vyšetřovatelce později do telefonu řekl, že je schopen zařídit předání notebooku, pokud si jej v živém vysílání převezme tehdy končící ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Seznam Zprávy se Smetany ptaly, zda skutečně nahlížel do údajů 320 tisíc lidí, nebo jak se ke kradené elektronice vůbec dostal. Prostřednictvím e-mailu poslal jen krátké vyjádření. „Jistě chápete, že nebudu prozatím odpovídat na jakékoliv otázky, protože zatím to vypadá, že se zřejmě KTV potká se Seznamem u soudu,“ uvedl.

Už dřív však prostřednictvím svého právního zástupce kontaktoval redakci Seznam Zpráv s tím, že se nedopustil žádné trestné činnosti ani kybernetického útoku či zneužití dat z databáze s údaji klientů očkovacího centra.

Smetana s hrstkou spolupracovníků objíždí úřady. „Říká, že je oběť justice. S notorickým stěžovatelem a parťákem Aloisem Hlásenským bojují proti systému a vše přenáší na sociální sítě,“ uvedl analytik Roman Máca, který se zabývá bezpečností na internetu. Pracuje v Institutu pro politiku a společnost.

Padesátiletý Smetana se zaštiťuje bojem proti organizovanému zločinu. Jeho několikahodinové přenosy však často mají blízko k šikaně úředníků, což se odráží i v reakcích provozovatelů sociálních médií. „Toto video bylo odstraněno z důvodu porušení zásad YouTube týkajících se obtěžování a šikanování,“ stojí například v jednom z nefungujících odkazů.

Aktér kontroverzních videí příčinu vidí jinak. „Připadám si opravdu jako v Číně. Svoboda slova neexistuje a to jen z toho důvodu, že tady úředníci páchají trestné činy. Nejen úředníci úřadů, městská policie, mnohdy i Policie ČR. To je ten důvod zablokování,“ řekl v jednom z příspěvků. O mazání videí ze sociálních sítí přitom rozhodují provozovatelé. Často k takovému postupu sáhnou kvůli šíření lživých informací či závadnému obsahu.

Vyučený hutník pro tváření kovů si z mnohahodinových návštěv různých úřadů, které živě přenáší na web, udělal výdělečnou činnost. Jedna z jeho platforem má přes sto tisíc sledujících. Na úvodní profilové fotce svítí odkaz na transparentní účet. Jen za listopad bylo v kolonce příjmů přes osmdesát tisíc korun. Přes padesát tisíc korun dostali i v prosinci. „Je to další výdělečný projekt, za nímž stojí člověk s exekucemi, který má problém mít legální příjmy. Ve videích si také hrají na to, že zastupují lidi v přestupkových řízeních, třeba v případě nenošení roušek. Výzvy k nasazení roušek považují za apartheid, hlásají konspirační teorie,“ popsal Máca.

Sledující se vzhlíží v boji proti systému, někteří posílají i desetitisícové částky. „Dar za skvělou práci ve věci odhalování pachatelů genocidy na občanech České republiky,“ napsal třeba jeden z dárců a přidal tisícovku. Peníze přibývají i vzhledem k vyostřené rétorice proti epidemickým opatřením a očkování.

Smetana přitom není úřadům neznámý. V roce 2018 kandidoval na prezidenta, chce to zopakovat také v roce 2023. Hovoří o sobě jako o „napraveném lumpovi“. V devadesátých letech figuroval jako takzvaný „bílý kůň“ v kauze lehkých topných olejů, v níž stát přišel kvůli krácení daní o miliardy korun.

Jak zjistily Seznam Zprávy z exekučního rejstříku, jsou proti Smetanovi vedené dvě exekuce. Redakce se ptala, zda peníze pro spolek KTV Live, v jehož čele stojí, plánuje využít pro splátky vlastních dluhů. Ani na tento dotaz Smetana nereagoval.

„Bývá pravidlem, že tito takzvaní vlastenci v exekucích mají transparentní účty vedené na různé spolky. Kdyby se k penězům exekutor dostal, tato anticovid vlastenecká scéna skončí, protože ztratí hlavní motivaci,“ doplnil Máca.

Podle něj jsou trestní oznámení či žádosti o informace legitimní nástroj pro občany. Nicméně právní systém příliš nepostihuje, pokud někdo tyto možnosti využívá k šikaně úřadů a jejich zaměstnanců. Nepočítá se systémovým „trollingem“.

Reklama

Doporučované