Hlavní obsah

Unikl covid z laboratoře? Myš, která nakazila laborantku, teorii nahrává

Foto: Profimedia.cz

Wuchanský institut virologie pod dohledem čínské policie (únor 2021).

Reklama

Přenos covidu-19 na pracovnici tchajwanského výzkumného ústavu po kousnutí nakažené myši vyvolal další otázky ohledně původu pandemie. Podle odborníků může jít o další fakt potvrzující, že pandemie odstartovala v laboratoři.

Článek

Dva roky poté, co se v čínském Wu-chanu začala šířit nemoc covid-19, se objevil další možný dílek skládačky původu viru. V tchajwanské laboratoři byla totiž jedna ze zaměstnankyň pozitivně testována na nákazu variantou delta poté, co ji pokousala myš infikovaná koronavirem.

Hlodavec patřil mezi laboratorní živočichy v zařízení s vysokou biologickou bezpečností v metropoli Tchaj-pej. Tchaj-wan více než měsíc nezaznamenal jediný případ domácího přenosu nákazy.

Nakažená pracovnice byla podle deníku The Times očkovaná dvěma dávkami vakcíny proti covidu-19 a v poslední době nevycestovala mimo Tchaj-wan.

Podle vyšetřování se žena nakazila v práci v Academia Sinica, jednom z předních tchajwanských výzkumných ústavů. Deník The Times uvádí, že tento fakt tak dává větší relevanci teorii o tom, že pandemie může mít původ v úniku z laboratoře ve Wuchanském institutu virologie.

„Pokud se potvrdí, že se laboratorní pracovnice nakazila na svém pracovišti, přidá to teorii úniku z laboratoře na důvěryhodnosti,“ citují The Times Jen-čunga Chuanga, čínského odborníka na veřejné zdraví z think tanku Council on Foreign Relations.

„Tento případ se objevuje ve chvíli, kdy jsme se dostali do slepé uličky ohledně pátrání po původu covidu-19. Nebyl zde žádný pokrok v pátrání, zda byla pandemie výsledkem přirozeného přenosu ze zvířat, nebo úniku z laboratoře,“ vysvětlil Chuang.

Vyšetřování amerických a britských tajných služeb dospělo k závěru, že teorie úniku z laboratoře je stále pravděpodobná. Jedním z možných počátků pandemie mohla podle vyšetřování britských zpravodajců být nehoda v laboratoři, kdy některý ze zaměstnanců nemoc rozšířil po návratu domů. Tedy scénář, kterého se teď obávají tchajwanské úřady.

Peking reagoval na teorie o původu viru ve Wuchanském institutu virologie rázným odmítnutím a nadále blokuje snahy o vyšetření původu viru. Čínské účty na sociálních sítích navíc prokazatelně šíří dezinformace o tom, že covid-19 ani nemá původ v Číně.

Podle amerického biologa a odborníka na biologickou bezpečnost Richarda Ebrighta k nákaze v laboratoři došlo na Tchaj-wanu, Singapuru a Číně v letech 2003 a 2004, kde probíhal výzkum koronaviru SARS.

„Minulé události ukazují, že dochází k nehodám v laboratoři, včetně těch, které vedou k infekci laboratorního pracovníka a přenosu nákazy z laboratorního pracovníka na širokou veřejnost,“ řekl deníku The Times Ebright.

„Je nanejvýš pravděpodobné, že laboratorní pracovník ve Wu-chanu, který se zabýval koronaviry, byl infikován a poté přenesl nákazu na širokou veřejnost, což odstartovalo pandemii,“ dodal Ebright.

Ústav Academia Sinica se mimo jiné věnuje výzkumu působení vakcín na malých zvířatech. Laboratorní pracovnice řekla úřadům, že ji poprvé kousla infikovaná laboratorní myš 15. října, ale rychlý test byl negativní. Ke stejnému incidentu pak došlo 19. listopadu, kdy ji kousla infikovaná myš podruhé.

„Věříme, že pravděpodobnost nákazy na pracovišti je vyšší, protože v komunitě máme nula potvrzených případů nákazy,“ uvedl na tiskové konferenci tchajwanský ministr zdravotnictví Shih-chung Che. Žena podle tchajwanských médií cestovala vlaky a autobusy, nakupovala a navštěvovala restaurace po dobu několika dní, přestože jí nebylo dobře. To vše před pozitivním testem na covid-19. Její chování vyvolalo obavy z nové vlny nákazy v zemi.

V předběžných testech 138 úzkých kontaktů bylo 123 osob negativních a u 15 se na výsledky stále čeká. Zdravotní stav dalších 328 pracovníků v Academia Sinica vedení nadále sleduje, zatím ale nebyly hlášeny žádné pozitivní případy.

Reklama

Doporučované