Hlavní obsah

USA hlásí covidový rekord, ze 70 procent za ním stojí omikron

Foto: Profimedia.cz

Cedule lákající na covid test zdarma. Snímek z Times Square.

Reklama

aktualizováno •

V USA v posledním týdnu přibývaly odhalené případy covidu-19 rychleji než v kterékoli předchozí fázi pandemie. Hospitalizací přibývá zejména mezi dětmi. Vědci se zatím neshodují, jak k omikronu přistupovat.

Článek

Sedmidenní průměr se ve Spojených státech po úterku dostal nad 267 000 infekcí za den, píše deník The New York Times (NYT), v jehož databázi bylo dosud rekordní hodnotou 251 232 nákaz z 11. ledna. Počty hospitalizací a úmrtí spojovaných s covidem-19 jsou zatím oproti minulé zimní vlně výrazně nižší.

S covidem-19 je hospitalizováno více než 71 tisíc Američanů, což je o 6 procent více než před dvěma týdny, stále však výrazně pod předchozími maximy. Země hlásí v průměru asi 1 200 nových úmrtí denně, zatímco loni touto dobou to bylo přes 2 000.

Pro srovnání: USA mají asi 33krát více obyvatel (330 milionů). V Česku je 3 460 hospitalizovaných a denně umíralo v posledních dnech v průměru 50 lidí. Česko je tedy na tom při porovnání oficiálních statistik hůře než USA.

Foto: Seznam Zprávy

Denní nárůst nových případů v USA.

Nejvíce infekcí aktuálně hlásí severovýchod USA. Vůbec nejvyšší výskyt nákaz pak má Washington, D.C. Federální distrikt americké metropole hlásí v posledních dnech přes 250 infekcí na každých 100 000 obyvatel a vytíženost nemocnic v souvislosti s covidem-19 se zde dostala na úroveň nejhoršího bodu předchozí zimní vlny.

To platí také o státu Ohio na středozápadě. Situace se v posledních dnech rychle zhoršuje i na jihovýchodě USA, který byl silně zasažen letním náporem epidemie. Enormní rozmach koronaviru hlásí Florida, Georgie i Louisiana.

Děti a omikron

Poslední vlnu koronaviru z velké části pohání vysoce nakažlivá varianta omikron, která způsobila znepokojivý nárůst hospitalizací zejména mezi dětmi. Několik států v prosinci oznámilo nárůst počtu hospitalizovaných dětí s covidem-19 o přibližně 50 procent. Nejdramatičtější nárůst hlásí New York City – minulý týden bylo hospitalizováno 68 dětí, což je čtyřnásobný skok oproti předchozím dvěma týdnům.

Přestože výrazný nárůst hospitalizací rodiče dětí může znepokojovat, podle lékařů a výzkumníků neexistují důkazy, že by omikron děti ohrožoval více. Předběžné údaje ve skutečnosti naznačují, že ve srovnání s variantou delta se zdá, že omikron u dětí způsobuje mírnější onemocnění.

„Myslím, že je důležité opakovat, že závažnost je výrazně nižší a nižší se zdá být i riziko závažného onemocnění,“ řekl dle NYT doktor David Rubin z dětské nemocnice ve Filadelfii.

Za velkou částí nově hospitalizovaných dětí stojí kombinace nákazy jak deltou, tak omikronem, stejně jako nízká míra proočkovanosti u dětí starších 5 let. Mladší děti nárok na očkování v USA zatím nemají. Posilující dávku mohou podstoupit děti starší 16 let.

V týdnu končícím 23. prosincem bylo celostátně hlášeno asi 199 000 dětských případů, což je 50procentní nárůst ve srovnání se začátkem prosince, uvedla Americká akademie pediatrů. Zhruba každé desáté americké dítě mělo od začátku pandemie pozitivní test na virus.

Odborníci se nicméně obávají, že vlna dětských hospitalizací teprve přijde. V nadcházejících týdnech by se mohla projevit síla omikronu, následky vánočních setkávání a návrat do škol po 1. lednu. „Jen zadržujeme dech a připravujeme se na náraz tsunami,“ řekla NYT doktorka Patricia Manningová, vedoucí personálu dětské nemocnice v Cincinnati. Vedoucí nemocnic a lékaři z jednotek intenzivní péče se shodují, že téměř všechny děti hospitalizované s covidem měly jednu věc společnou: byly neočkované nebo naočkované jen částečně.

Omikron a očkování

Nakolik si s variantou omikron poradí vakcíny, zatím zůstává otázkou i u dospělých. Omikron je aktuálně zodpovědný za více než 70 procent nových případů ve Spojených státech, kde je plně proočkovaných přes 204 milionů lidí, tedy 62 procent populace – mnohem méně než ve většině ostatních vyspělých zemí. Asi pětina lidí si nechala podat posilující dávku vakcíny.

Značné jsou propady mezi městskými a venkovskými oblastmi. Zatímco v okresech jako Montgomery County v Marylandu, kousek od hlavního města, se proočkovanost pohybuje okolo 83 procent, například ve venkovských oblastech Jižní Dakoty se nechalo naočkovat 15 procent lidí.

Podle průzkumů mezi neočkované patří bělošští venkované a evangelikálně křesťanské či politicky konzervativní skupiny. Druhá skupina je různorodější, včetně mnoha mladších lidí, černochů, Latinoameričanů a demokratů.

V dubnu The New York Times analyzoval záznamy o očkování a záznamy voličů v každém okrese ve Spojených státech a zjistil, že ochota nechat se naočkovat a skutečná míra očkování byly v průměru nižší v okresech, kde většina obyvatel volila bývalého prezidenta Donalda J. Trumpa. Jinde hrají roli konspirační teorie a dezinformace o vakcínách.

Údaje z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ukazují, že nenaočkovaní lidé jsou vystaveni mnohem většímu riziku nákazy či úmrtí než plně očkovaní. Tyto grafy porovnávají věkově upravené průměrné denní případy a úmrtnost očkovaných a neočkovaných lidí v New Yorku a 26 státech, které tyto údaje poskytují. Data CDC zveřejnilo do 20. listopadu, vliv omikronu se tak do grafů prozatím nepromítl.

Foto: Seznam Zprávy

Dle CDC je u neočkovaných pětkrát větší riziko nákazy než u plně naočkovaných.

Foto: Seznam Zprávy

Dle CDC je u neočkovaných třináctkrát větší riziko úmrtí než u plně naočkovaných.

Foto: Seznam Zprávy

Vliv očkování na míru hospitalizací.

Omikron vs. peníze

Rekordní čísla nakažených v USA působí problémy v každodenním chodu ekonomiky i denního života. Zástupci Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) tak v pondělí o polovinu zkrátili doporučenou dobu izolace. Podobně se má zkrátit také karanténa u lidí, kteří přišli s nakaženým do styku.

První zjištění naznačují, že omikron může způsobovat mírnější onemocnění než dřívější varianty koronaviru. Odborníci však uvádějí, že obrovské množství nově nakažených, kteří musejí do izolace či karantény, ohrožuje provozuschopnost nemocnic, leteckých společností a dalších podniků.

Zdravotní experti však varují, že země je pouze v rané fázi rychlého nárůstu. CDC již dříve doporučilo infikovaným pacientům izolaci po dobu 10 dnů od doby, kdy budou znovu otestováni. Američané opouštějící izolaci by měli v přítomnosti dalších lidí nosit dalších pět dnů respirátory.

CDC však ukončení izolace nepodmiňuje podstoupením testu. Podle vědců by přitom díky testování existovala jistota, že lidé nebudou šířit virus dál. „Mně to upřímně připadá víc o ekonomii než o vědě,“ řekl NYT Yonatan Grad, docent imunologie a infekčních nemocí na Harvard T.H. Chan School of Public Health.

„Domnívám se, že to povede k tomu, že se někteří lidé rychleji vymaní z izolace, takže bude více příležitostí k přenosu a to samozřejmě urychlí šíření covidu-19,“ dodal s tím, že je nepravděpodobné, že by se lidé po odchodu z izolace striktně drželi rad ohledně nošení roušek.

Správná izolační období pro omikron závisí na tom, kdy se lidé testují, stejně jako na individuální úrovni imunity a vlastnostech samotné varianty, uvedli vědci. Někteří lidé zůstávají nakažliví mnohem déle než jiní a důkazy z testů naznačují, že někteří pacienti zůstávají infekční déle než pět dní. „Byl bych velmi opatrný s převodem dat z delty na omikron,“ řekl Stephen Goldstein, virolog z University of Utah. „Myslím, že to má potenciál ještě zhoršit situaci nebo urychlit průběh pandemie.“

Reklama

Doporučované