Hlavní obsah

Koronavirus útočí i pod vodou. Ochromil obchod s humry

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Čínský trh obvykle představuje hlavní odbytiště pro lovce humrů. Jenže s úderem koronaviru Číňané ztratili o korýše zájem a lovci jimi zaplavili na druhé straně Pacifiku americký trh. Tamní ceny se kvůli tomu propadly.

Článek

„Chystám se propustit většinu svých zaměstnanců,“ stručně shrnul pro agenturu Bloomberg svou situaci jeden z prodejců. Kvůli poklesu poptávky v Říši středu totiž spadly ceny humrů na takovou úroveň, že se jejich lov, natož prodej vůbec nevyplatí.

„Je to jako smrtelná rána,“ potvrdila Bloombergu Stephanie Nadeauová, dodavatelka mořské pochoutky do Hongkongu. Z obvyklé tisícovky krabic se objednávky scvrkly na dvacet. Kvůli takovému sešupu musela majitelka firmy prodávat zboží pod cenou a její podnik ztratil zhruba o 40 procent hodnoty. A o práci přišlo osm ze čtrnácti zaměstnanců.

Ceny humrů klesly v USA na nejnižší úroveň za čtyři roky, propadly se o 17 procent. Může za to jednoduchá matematika – pokud Číňané humry nejedí, zbývá jich hodně pro americký trh. A když je něčeho hodně, cena padá.

„To ale neznamená, že jsou humři levní. Celý prosinec a leden byli velmi drazí,“ uvádí Stewart Lamont, generální ředitel kanadské společnosti Tangier Lobster, která se lovem zabývá.

Za normálních okolností posílá Kanada přes Pacifik do Číny devět charterů týdně s celkovým nákladem zhruba 700 kilogramů korýšů. Ti putují na rozličná místa od restaurací až po svatební hostiny. Jenže koronavirus narušil leteckou dopravu a čínská karanténa pohromu dokonala. A zrovna v době, kdy obvykle čínská poptávka kulminuje.

„Ceny klesly. Jde o kombinaci obecného omezení obchodu v Číně a chování lidí. Přístavy zůstávají polouzavřené a vývoz stagnuje,“ říká pro The Los Angeles Times Adam Stout, konzultant pro řízení rizik v INTL FCStone.

To se projevilo nejen v USA a Kanadě. S krátkodobým dopadem počítá také Austrálie jakožto hlavní vývozní partner pro Čínu. Podle Nového Zélandu se po zrušení objednávek ze strany čínských kupců živí humři vrátí do moře.

Reklama

Doporučované