Hlavní obsah

Koronavirus uvěznil turisty v italském hotelu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Koronavirus v posledních dnech překazil dovolenou turistům v italském resortu, Němcům plánujícím cestu do Chorvatska i většině Evropanů, kteří se chtěli vydat do Finska.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Stovky turistů jsou „uvězněny“ v italském hotelu

Přibližně 470 lidí bylo uzavřeno v hotelovém resortu Santo Stefano na ostrově La Maddalena v Sardinii poté, co jednomu ze zaměstnanců vyšel pozitivní test na koronavirus. Hosté nesmí opustit hotel až do pondělí, kdy budou všichni podrobeni testování.

Ubytovaní se mohou po resortu pohybovat víceméně volně, nesmí ho však opustit, informuje italská odnož webu The Local. Dva turisté se pokusili hotel opustit ihned po zavedení opatření, tamní policie je ovšem zastavila na cestě k letišti.

Německo prohlásilo dva chorvatské regiony za rizikové

Německá agentura pro veřejné zdraví ve čtvrtek prohlásila Splitsko-dalmatskou a Šibenicko-kninskou župu za rizikové oblasti, co se týče nákazy koronavirem. Informovala o tom agentura Reuters. Jde o turisty oblíbené regiony, stoupající čísla nakažených ovšem měla přednost.

Chorvatsko je podle Institutu Roberta Kocha v pořadí třetí zemí, odkud si Němci nejčastěji přivážejí nákazu covid-19. První příčky obsadilo Kosovo a Turecko. I samotné Německo v posledních dnech eviduje narůst v počtu infikovaných, čtvrteční denní bilance (1707) byla dokonce nejvyšší od 26. dubna.

Okénko s počasím: Chladná fronta nad Portugalskem

Až do pátku bude pevninské Portugalsko, zejména severní a střední regiony, bojovat se silnými dešti a rozbouřeným mořem, informuje web The Portugal News.

Finsko zavede omezení cest z většiny zemí EU, včetně ČR

Finsko od pondělí kvůli pandemii covid-19 zavede povinnou karanténu pro cestující z většiny zemí Evropské unie. Opatření se nevztahuje jen na osoby přijíždějící z Itálie, Maďarska, Slovenska, Estonska a Litvy, kde jsou počty nakažených za posledních 14 dní nízké, informovala ve středu agentura AFP.

Samotné Finsko pandemie zasáhla jen mírně a nyní severská země v souvislosti s nákazou zavádí patrně nejpřísnější režim na svých hranicích ze všech zemí EU. „Politika na hranicích Finska je nejpřísnější v Evropské unii, protože jsme chtěli udržet poměrně příznivou situaci, pokud jde o virus,“ uvedla na středeční tiskové konferenci finská ministryně vnitra Maria Ohisalová.

Cestovatelé z většiny zemí EU nyní musí uvést „pádný“ důvod pro cestu do Finska a navíc se budou muset po příjezdu na dva týdny izolovat.

Finsko se podle AFP rovněž chystá zakázat lety ze severomakedonské metropole Skopje kvůli „extrémně zvýšenému počtu infekcí“. Naopak chce uvolnit opatření na pozemních hranicích se Švédskem a Norskem, aby ulehčilo příhraniční styk.

Řecko přišlo s omezením pro Mykonos a Chalkidiki

Řecká vláda se kvůli šíření koronaviru ve středu rozhodla prodloužit opatření ve dvou populárních oblastech, kterými jsou ostrov Mykonos a poloostrov Chalkidiki. Mezi platná omezení patří zrušení večírků, povinné roušky nebo stanovení počtu osob, které se mohou scházet na jednom místě. Opatření budou platit od 21. do 31. srpna.

Reklama

Doporučované