Hlavní obsah
Online

Pražské letiště jako první na světě vyčlení speciální gaty pro přílety z Itálie

Foto: Profimedia.cz

Nákaza koronavirem ochromila italský Milán.

Reklama

aktualizováno •

Nákaza nebezpečným koronavirem postupuje, oproti neděli se zvedl počet obětí. V pevninské Číně zemřelo dalších 150 lidí. Počet nakažených na celém světě se pak blíží ke hranici 80 tisíc. Překotný vývoj hlásí v posledních dnech z Itálie, koronavirem se tam nakazilo přes 150 lidí. Koronavirus během pondělí diagnostikovali ve čtyřech dalších zemích Blízkého východu – v Bahrajnu, Kuvajtu, Afghánistánu a Iráku.

Článek

Obětí nového koronaviru se v pevninské Číně stalo již 2 592 lidí. V pondělí země nahlásila dalších 150 obětí, až na jednu výjimku všichni zemřeli v centrální provincii Chu-pej, tedy v epicentru nákazy.

Nová čísla podle AFP svědčí o zhoršování situace poté, co v neděli úřady hlásily 97 nových obětí nemoci Covid-19, kterou virus způsobuje.

Úřady v pondělí také oznámily 409 nových případů infekce, opět převážně v provincii Chu-pej, což je ale pokles oproti 648 novým případům oznámeným o den dříve, upozornila agentura Reuters. Celosvětově se nemocí nakazilo přes 79 300 lidí.

Rakouské úřady mezitím ohlásily obnovení železničního spojení s Itálií přes Brennerský průsmyk. Stalo se tak poté, co zde v neděli večer přerušily osobní železniční dopravu kvůli podezření na koronavirus u dvou cestujících ve vlaku z Benátek do Mnichova. Testy ale v obou případech podezření nepotvrdily, uvedla agentura AFP.

Nový koronavirus už v Itálii způsobil smrt tří lidí. Nakažených je v této zemi už přes 150, přičemž nemocní jsou v pěti regionech na severu země. Přes 50 000 obyvatel 11 obcí a měst, kde se infekce objevila, je v úplné karanténě.

Dalších 161 nových případů nákazy koronavirem ohlásila Jižní Korea. Celkový počet nakažených v této zemi tak stoupl na 763 lidí, uvedly tiskové agentury s odvoláním na místní úřady.

  • Evropské akcie prudce oslabují, v Itálii skoro o pět procent

    Akcie na evropských trzích zahájily týden prudkým poklesem, zejména v Itálii, kde od víkendu rychle přibývá nových případů nákazy koronavirem. Hlavní index italských akcií odepisuje skoro pět procent, zájem je naopak o zlato a státní dluhopisy, hlavně americké a německé.

  • Pandemie by v ČR znamenala pokles HDP až o 2 procenta

    Pokud by Česko zasáhla pandemie, znamenalo by to pokles HDP o 1,5 až dvě procenta. Vyplývá to z odhadů uvedených v Pandemickém plánu ČR, který počítá především s pandemií chřipky. Trvání pandemie odhaduje dokument na 90 dní.

    Zatím má nákaza status epidemie, Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes uvedla, že na vyhlášení celosvětové pandemie je příliš brzy. Nemoc by se musela rozšířit na celé kontinenty nebo rozsáhlejší území.

    Při pandemii onemocní podle odhadů uvedených v dokumentu zhruba 40 procent pracovníků v nejohroženější skupině, jako jsou lékaři v první linii nebo zaměstnanci městské hromadné dopravy. Asi 27 procent nemocných bude ve skupinách zaměstnanců v dopravě, obchodu, veřejné správě, obraně a mezi ostatními lékaři. V ostatních oblastech, kde nejsou lidé v práci tak koncentrováni, půjde o 12 procent. V lesnictví nebo zemědělství se jedná asi o čtyři procenta.

  • Galerie: Koronavirus mění tvář italského města módy

    V pondělí Itálie oznámila nárůst počtu lidí nakažených koronavirem a sedmého mrtvého. Z 220 nemocných se převážná většina nachází v Lombardii a několika dalších regionech na severu země. Turisticky atraktivní hlavní město Lombardie, Milán, stále vítá návštěvníky z celého světa. Podívejte se na poslední záběry z města módy, ve kterém nový výrazný doplněk tvoří ochranné roušky.

  • Pražské letiště jako první na světě vyčlení speciální gaty pro přílety z Itálie

  • Rakousko nepovolí vstup do země lidem s podezřením na nákazu

    Po víkendovém nárůstu počtu případů nakažených koronavirem v Itálii se Rakousko rozhodlo zakázat lidem s podezřením na onemocnění překročení hranic.

    Rakouská vláda po schůzce vládní pracovní skupiny se Sebastianem Kurzem vydala cestovní varování pro zasažená místa v Lombardii a ve Venetu.

    „Pokud jde o hranice a přeshraniční provoz, budeme postupovat následujícím způsobem: budeme dále zpřísňovat varovné systémy s našimi sousedy, v případě podezření na nákazu okamžitě zasáhneme, jako tomu bylo včera v noci,“ řekl Kurz v pondělí.

  • WHO zatím koronavirovou nákazu za pandemii neoznačí

    Světová zdravotnická organizace se rozhodla zatím nepoužívat označení pandemie. Toto rozhodnutí obhájil Tedros Adhanom slovy, že „označení pandemie momentálně neodpovídá faktům a mohlo by vyvolat obavy“.

    „Nežijeme v černobílém světě, není to buď–anebo. Musíme se zaměřit na pozastavení nákazy, ale přitom dělat vše, co je v našich silách, abychom se připravili na možnou pandemii,“ řekl.

  • V Japonsku potvrdili onemocnění u maďarského občana z Diamond Princess

    V Japonsku byla potvrzena nákaza novým koronavirem u prvního maďarského občana. Jde o člena posádky výletního plavidla Diamond Princess, které bylo od pátého února v karanténě u japonských břehů kvůli epidemii tohoto koronaviru. S odvoláním na státního tajemníka pro komunikaci a mezinárodní zastoupení Tamáse Menczera o tom informoval zpravodajský server Hungary Today.

    Karanténa plavidla Diamond Princess byla zrušena 19. února a 22. února povolily japonské úřady většině cestujících loď opustit. Posádka ale zůstala na palubě – včetně dvou maďarských hudebníků a jednoho číšníka, dodal Menczer.

    Nakažený maďarský občan byl umístěn do izolace a během následujících dvou až tří dní bude převezen do nemocnice na pozorování. Pacient se podle Menczera „cítí dobře“.

    Maďarské zdravotní úřady dnes také oznámily, že na letištích v Budapešti a Debrecínu začnou kontrolovat cestující přilétající z Itálie kvůli novému koronaviru. K tomuto kroku se rozhodly poté, co se v severní Itálii rozšířilo ohnisko nákazy, která si už vyžádala sedm obětí.

  • V Itálii nákaze podlehl sedmý člověk

    V Itálii podlehl nákaze koronavirem sedmý člověk, informovala agentura Ansa. Podle ní je poslední obětí osmdesátiletý muž. Do nemocnice se dostal minulý týden po srdečním infarktu a pravděpodobně se v nemocničním prostředí nakazil koronavirem.

  • Koronavirus děsí Itálii, lyžařská střediska jsou ale zatím v klidu

    Itálie zažívá paniku kvůli koronaviru. Tamní úřady už ohlásily sedmou oběť nemoci, zdravotníci však stále nenašli zdroj, odkud se smrtící virus šíří. Pravicoví politici žádají uzavření hranic a dočasné přerušení svobodného pohybu osob v rámci schengenského systému.

    Více v článku Milana Rokose.

  • Koronavirus v Itálii obnovil zájem Čechů o roušky

    Rozšíření nového typu koronaviru v Itálii obnovil zájem Čechů o roušky a antibakteriální gely na ruce. ČTK to řekla lékárnice a odborná konzultantka lékáren Benu Ivana Lánová. Koronavirus se v pěti regionech na severu Itálie začal šířit na konci minulého týdne, v zemi už na onemocnění zemřelo šest lidí. České ministerstvo zahraničí varovalo české občany před cestami do některých italských regionů.

    „Opět pociťujeme zvýšený zájem o roušky a gely, zboží je momentálně v lékárnách k dispozici. Musím ale upozornit, že klasické ústní roušky nechrání před onemocněním. Jsou určeny nemocným, aby nemoc nepřenášeli. Jako ochranu je třeba zvolit respirátory proti virům, které jsou založené na bázi filtru a slouží k tomu, aby zabránily průniku mikroorganismů zvenku dovnitř,“ uvedla lékárnice.

    „Ano, zájem je vyšší, například v kategorii zdravotních potřeb vzrostl obrat i u nás na internetové lékárně od počátku roku meziročně o 55 procent. Zájem je o roušky, dezinfekční, respektive antibakteriální gely, teploměry a respirátory,“ potvrdil výkonný ředitel internetové lékárny Lékárna.cz Karel Klodner.

  • Zdravotníci se nechávají ostříhat, Číňané slaví svátek

    Dobrovolní kadeřníci a kadeřnice stříhají vlasy zdravotnickému personálu. Ostříhání má být nejen dalším z preventivních opatření proti šíření koronaviru, na dnešní den ale také připadá čínský svátek Lung-tchai-tchou, jehož název by se dal do češtiny přeložit jako „festival dračích hlav“.

    Kadeřnické salóny a barber shopy tak mají zpravidla 24. února plno. Číňané věří, že jim nový účes přinese štěstí.

    Dobrovolným kadeřníkům prošlo k dnešnímu dni pod rukama okolo 4000 zdravotníků.

    Foto: Profimedia.cz

    Na fotografii je zachycen dobrovolný tým nemocnice Chan-kchou ve Wu-chanu.

  • Dron zachytil stovky lidí čekajících ve frontě na roušky

    Spolu s rychlým rozšířením koronaviru v Jižní Koreji vznikají dlouhé fronty lidí, kteří si chtějí zakoupit ochrannou masku. Dron zachytil stovky lidí stojících před supermarketem ve městě Tegu, které je jihokorejským epicentrem nákazy.

    Jižní Korea je s potvrzenými 830 nemocnými zemí s největším počtem nakažených mimo pevninskou Čínu.

  • Posádka Diamond Princess oslavila konec karantény tancem

    Loď Diamond Princess kotvila dlouhé týdny v přístavu v Jokohamě, kde byli cestující testováni na koronavirus. U několika stovek lidí bylo testování pozitivní. Teď je však karanténa u konce a posádka tento fakt oslavila tancem.

  • Koronavirem se v Číně nakazilo přes tři tisíce zdravotníků

    Počet nakažených čínských lékařů, sester a dalších zdravotnických pracovníků přesáhl číslo 3 000. Delegaci Světové zdravotnické organizace, která je v Číně, bilanci oznámil představitel čínské zdravotnické komise Liang Wan-nien.

    Většina případů infekce je z provincie Chu-pej, přičemž důvodem je pravděpodobně nedostatek ochranných kombinéz, masek a dalšího vybavení, jakož i únava zdravotníků, dodal Liang.

  • V Číně zakázali konzumaci divoce žijících zvířat

    Stálý výbor čínského parlamentu dnes vydal zákaz konzumace divoce žijících zvířat a obchodování s nimi. Vědci již dříve vyjádřili podezření, že nový koronavirus se v jedenáctimilionovém čínském městě Wu-chan přenesl na lidi na trhu, kde se prodávají mořské plody, ale také divoce žijící zvěř.

    Klíčovou roli v přenosu viru na člověka mohli sehrát luskouni, jejichž maso se v Číně považuje za delikatesu a jejichž šupiny se používají v tradiční čínské medicíně.

  • Ropa kvůli nákaze zlevňuje

    Ceny ropy dnes ztrácejí zhruba čtyři procenta. Rostoucí počet případů nákazy novým typem koronaviru v několika zemích mimo Čínu totiž prohlubuje obavy investorů ohledně vývoje globální ekonomiky i poptávky po ropě.

    Cena severomořské ropy Brent kolem 13:00 SEČ vykazovala pokles téměř o 4,2 procenta na 56,06 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela zhruba čtyři procenta na 51,26 dolaru za barel.

    „Ceny ropy zůstanou náchylné k poklesu,“ uvedl analytik Edward Moya ze společnosti Oanda. „Zatímco některé části Číny vykazují lepší statistiky týkající se koronaviru, finanční trhy zůstanou ve střehu, dokud se situace nezačne zlepšovat v Íránu, Itálii, Jižní Koreji a Japonsku,“ dodal analytik podle agentury Reuters.

  • V Itálii už na koronavirus zemřelo pět lidí

    Epidemie koronaviru už v Itálii připravila o život pět lidí. Nakažených je 219.

  • Koronavirus infikoval Blízký východ. První nakažený v Iráku

    Kuvajt, Bahrajn, Afghánistán a nyní Irák. Čtyři země Blízkého východu během dneška ohlásily první nakažené koronavirem.

  • České zákony umožňují kvůli koronaviru uzavřít města, řekl Vojtěch

    České zákony umožňují uzavřít po případném výskytu nového typu koronaviru města či obce podobně jako v severní Itálii. Spolupracovala by na tom policie nebo armáda, řekl na dotaz ČTK ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nový typ koronaviru si v Itálii vyžádal již čtyři oběti, italská vláda kvůli nemoci uzavřela přístup do měst a obcí, kde se epidemie šíří nejrychleji. Týká se to asi 50 000 lidí.

    V Česku je zhruba 1 000 infekčních lůžek, která by bylo možné využít pro léčení případných nakažených novým koronavirem, řekl Vojtěch. Podle ministra by bylo možné vytvořit v případě potřeby stovky až nízké tisíce dalších.

Reklama

Hlavní zprávy