Hlavní obsah
Online

Nebezpečný koronavirus: Evropa má první dva potvrzené případy

Foto: ČTK

Japonští lékaři při preventivním cvičení v Tokiu.

Reklama

aktualizováno •

Čínský koronavirus se dál šíří po světě, v pátek večer oznámila první dva případy Francie. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví o tom informovaly zpravodajské agentury.

Článek

Podle francouzského ministerstva je pravděpodobné, že se budou objevovat další případy. Na vývoji vakcíny už pracují vědci z celého světa. Podle předchozích zkušeností s podobnými epidemiemi by mohla být vakcína k dispozici do šesti měsíců.

Po Wu-chanu, který je od čtvrtka prakticky uzavřený, přerušilo letecké, autobusové i vodní spojení s ostatními částmi Číny dalších 12 měst v centrální provincii Chu-pej. Tato opatření, jejichž cílem je zabránit šíření nákazy, se týkají desítek milionů lidí.

Kvůli preventivním opatřením padly plány stamilionů Číňanů oslavit lunární Nový rok s příbuznými. Jde o největší svátek roku, kdy lidé v Číně vyrážejí na poutě na prostranstvích před chrámy, sledují ohňostroje a sjíždějí se na rodinné sešlosti a hostiny. Letos připadl na sobotu 25. ledna.

  • Hromadná doprava už nejezdí v deseti velkých čínských městech

    Aby Čína zabránila šíření koronaviru, rozhodla se pozastavit provoz městské hromadné dopravy v desítce velkých měst. Ruší se také velké akce. Návštěvníci se nedostanou do čínského Zakázaného města nebo na každoroční fotbalový turnaj v Hongkongu, píše BBC. Úřady taktéž zrušily většinu akcí v souvislosti s oslavami nového lunárního roku.

  • Trump ocenil transparentnost a „tvrdou práci“ Číny

    Americký prezident Donald Trump pochválil Čínu za vynaloženou práci při potýkání se s nebezpečnou nákazou. Poděkoval také přímo čínskému prezidentovi.

  • Jeden z nakažených se léčí poblíž Paříže, druhý v Bordeaux

    První nakažený se podle úřadů léčí v okolí Paříže, druhý v nemocnici v Bordeaux na jihozápadě země. Francouzská ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová uvedla, že úřady udělají vše pro to, aby zabránily dalšímu šíření nemoci.

  • Případů bude zřejmě víc

    Francouzské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že „případů bude zřejmě víc“.

  • Ze 14 lidí vyšetřených v Británii nemá koronavirus ani jeden

    Dopoledne ve Velké Británii hospitalizovali 14 lidí s podezřením, že onemocněli nebezpečným virem. Po řadě testů se ukázalo, že šlo o planý poplach.

  • Druhý nakažený v USA potvrzen

    Ve Spojených státech byl nebezpečným koronavirem nakažen už druhý člověk.

  • Epidemie může posílit domácí cestovní ruch

    V případě, že Světová zdravotnická organizace vyhlásí v souvislosti s epidemií koronaviru celosvětový stav zdravotní nouze, by mohl posílit domácí cestovní ruch. ČTK to dnes řekl ředitel státní agentury CzechTourism Jan Herget.

    Pokud bude turistický ruch zdravotní situací ovlivněn, půjde spíše o krátkodobou odchylku, uvedl dále Herget. „Stejně jako během epidemie SARS v letech 2002 až 2003 a MERS v roce 2015 půjde (v případě epidemie koronaviru) spíše o krátkodobý výkyv, který se posléze zase vrátí do normálu. Současně tato situace může posílit domácí cestovní ruch a přilákat více turistů z okolních zemí,“ řekl Herget.

    Nakažené koronavirem doposud ohlásila Čína, Thajsko, Singapur, Macao, Tchaj-wan, Hongkong, Japonsko, Vietnam, Jižní Korea, Spojené státy, Saúdská Arábie a Nepál. Velké podezření na koronavirus mají u pacientů ve Velké Británii.

  • Zoufalství a strach ve Wu-chanu

    Nemocnice ve Wu-chanu zachvátilo zoufalství. Lidé stojí dlouhé hodiny ve frontách, mnozí mají problém se k pomoci vůbec dostat, neboť ve městě nejezdí hromadná doprava. Taxikáři se bojí nákazy a nechtějí vyzvedávat pacienty z nemocnic. Ve zdravotnických prostorech dochází základní vybavení, výstavba nové nemocnice začala teprve minulou noc. Ulice jsou opuštěné, lidé se bojí chodit ven, město je v karanténě.

  • Nemocnicím ve Wu-chanu dochází zdravotnický materiál

    Několik wuchanských nemocnic podle agentury Reuters požádalo o dary ve formě ochranných brýlí, roušek, čepic a ochranných oděvů pro zdravotnický personál. Čínská média uvádějí, že některá zdravotnická zařízení mají zásoby materiálu jen na tři až čtyři dny a docházejí jim testovací sady.

  • Letečtí dopravci reagují na hrozbu viru

    Letečtí dopravci a prodejci letenek začali kvůli výskytu koronaviru v Číně nabízet bezplatné zrušení nebo změnu rezervace letenek do Číny. Spoje z Česka i dalších evropských zemí by však měly fungovat nadále beze změn.

    Kvůli koronaviru někteří dopravci začali nabízet bezplatná storna či změny letenek na spoje směřující na vybraná čínská letiště. Jde například o lety China Southern Airlines do Wu-chanu, dále Quatar Airways do Pekingu, Gungzhou, Hangzhou, Šanghaje nebo Chongging.

    Ode dneška podobné služby nabízí i China Eastern Airlines na všechny letenky do Číny vystavené nejpozději dnes a Hainan Airlines na letenky vystavené do čtvrtka. Čerstvě se přidal i dopravce Sichuan Airlines.

  • V době strachu z koronaviru Netflix publikoval seriál o pandemii

    Americký placený poskytoval filmů Netflix v úterý na své platformě uvedl dokumentární seriál Globální pandemie (Pandemic: How to Prevent an Outbreak). Diváci mají v sérii možnost sledovat, jak protagonisté bojují s nebezpečnou nákazou a jak se snaží zabránit jejímu šíření.

    Mnozí uživatelé Netflix viní z necitlivého načasování.

  • Letiště po celém světě instalují termální screening

    Katarské mezinárodní letiště Dauhá Hamad nově disponuje termálním skenerem, který identifikuje pasažéry nakažené koronavirem. Podobně vybavili svá letiště také v Kuvajtu, Saúdské Arábii nebo ve Spojených arabských emirátech.

    Všichni pasažéři, kteří přilétají z Číny, musí podstoupit bezpečnostní screening také v Pákistánu, informuje agentura AP.

  • Koronavir dorazil do Nepálu

    V Nepálu mají první případ člověka, který se nakazil koronavirem. Je jím student, který se v nedávné době vrátil z Wu-chanu. Informovala o tom agentura ANI.

  • Počet nakažených nadále roste, od rána nikdo další nezemřel

    Počet lidí nakažených nebezpečným koronavirem roste. Konkrétní čísla se ale napříč zdroji liší. Podle listu South China Morning Post je nakažených už 902, nikdo další tuto informaci ale nepotvrdil. Počet obětí zůstává stejný – 26.

  • McDonald's zavře pobočky v pěti čínských městech

    Kvůli nákaze uzavře fastfoodový řetězec pobočky ve městech Wu-chan, E-čou, Chuang-kang, Sian-tchao a Čchien-ťiang.

  • Češi s letenkou do Číny ji mohou zdarma vrátit, informuje Letuška.cz

    V souvislosti s nákazou koronaviru se mnoho lidí obává do Číny vycestovat. Portál Letuška.cz cestujícím nabídl, že si mohou zdarma změnit termín odletu. Pokud chtějí, mohou cestu úplně zrušit a portál jim vrátí peníze.

    „Společně s leteckými společnostmi se snažíme řešit situaci tak, abychom cestujícím vyšli co nejvíce vstříc. Řešením může být třeba změna termínu letů zdarma nebo vrácení finančních prostředků vynaložených za letenku v plné výši,“ říká Josef Trejbal, ředitel letenkového portálu Letuška.cz.

    Momentálně je při pobytu v Číně doporučeno dbát zvýšené opatrnosti a hygieny, preventivní používání ústní roušky a nevyhledávat místa s velkou koncentrací osob, jako je třeba tržiště. „Aktuální situaci v Číně doporučujeme cestujícím sledovat na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR,“ uzavírá Trejbal.

Reklama

Hlavní zprávy