Hlavní obsah

Koronavirus už se v Česku šíří rychleji než před rokem

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

V neděli testy potvrdily nákazu covidem-19 u 5 650 lidí, jde o čtvrtý nejvyšší nedělní přírůstek od začátku pandemie. Loni v půlce listopadu byl přitom koronavirus dočasně na ústupu.

Článek

Šíření koronaviru v Česku v posledních dnech opět zrychluje. V neděli přibylo 5 650 lidí, u kterých testy prokázaly onemocnění covid-19. V nemocnicích bylo ke konci víkendu 3 803 lidí s covidem, za týden počet hospitalizovaných stoupl o 855.

Srovnání s minulým podzimem přitom ukazuje, že šíření koronaviru je přibližně o měsíc posunuté a před rokem v tuto dobu byl již počet nově potvrzených případů na ústupu.

Loni na podzim ovšem ještě nebylo dostupné očkování a platila také jiná opatření. Například v polovině října přešli žáci základních škol na distanční výuku, středoškoláci dokonce o několik dní dříve. Postupně se také omezoval provoz stravovacích, kulturních a sportovních zařízení.

Útlum a nový vzestup

Od 22. října loňského roku pak začal platit zákaz volného pohybu osob, až na určité výjimky, jako byla například cesta do práce či nákupy zboží základních potřeb. Zavřely se také maloobchody a většina provozoven služeb. V polovině listopadu pak vešel v platnost protiepidemický systém (PES) a od 25. listopadu se postupně vraceli žáci a studenti do školních lavic, nejdříve poslední ročníky.

K dalšímu rozvolnění pak došlo začátkem prosince, kdy se Česko přesunulo do třetího stupně protiepidemického systému. Od 3. prosince se v omezené podobě mohly otevřít restaurace, obchody a služby. Konat se mohly i vánoční trhy, avšak lidé na nich nemohli přímo konzumovat zakoupené potraviny. Skončil také zákaz vycházení a zákaz nedělního prodeje.

To vše se odrazilo v opětovném nárůstu potvrzených případů, který vyvrcholil koncem prosince, kdy počet případů vzrostl až na 17 tisíc.

Jak ale ukazuje srovnání trendu s ohledem na den, kdy byl počet potvrzených případů větší než tisíc, nákaza postupuje letos rychleji. Například hranici deseti tisíc Česko letos překonalo o tři dny dříve, 14 tisíc dokonce o více než týden.

Od září postupně přibývá také počet hospitalizovaných s covidem-19. Aktuálně se podle údajů ministerstva zdravotnictví nachází v nemocnicích 3 803 lidí.

Současné přírůstky nakažených se však v nemocnicích ukážou s časovým odstupem zhruba za deset dní. Už nyní je ale poměr hospitalizovaných, kteří jsou v těžkém stavu, s vývojem za minulý podzim srovnatelný, jde o necelých 15 procent.

Koronavirus v Česku si dosud vyžádal 31 541 obětí. V neděli zemřelo 28 lidí, u kterých se prokázalo onemocnění covid-19. Sedmidenní průměr úmrtí na covid-19 se momentálně pohybuje na více než 50 zemřelých denně. Ve srovnání s trendem v období minulého podzimu je zatím počet obětí menší, přestože i toto číslo narůstá.

Letošní opatření cílí na neočkované

Od pondělí platí kvůli stále se zhoršující situaci některá nová opatření, která mají zpomalit šíření viru a motivovat lidi k očkování. Neočkovaní zaměstnanci nemocnic a dalších lůžkových zařízení se musí každý týden testovat. Studenti vysokých a vyšších odborných škol musí ode dneška nosit respirátory i při výuce v učebnách, kde se jich schází aspoň 50. Očkování cizinců proti covidu-19, kteří legálně a dlouhodobě pobývají v Česku, začne hradit stát.

Další zpřísnění dnes projedná vláda v demisi. Podle informací ČTK zřejmě od pondělí 29. listopadu nebude možné se prokazovat při návštěvě restaurací, kulturních či sportovních akcí nebo některých služeb antigenními, ale pouze přesnějšími PCR testy na covid-19. Někteří odborníci ale varují, že tyto kroky na zbrzdění epidemie nestačí.

Reklama

Související témata:

Doporučované